Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -4°C | 4°C Még több cikk.

Megfosztási eljárást indítványoz Schmitt ellen az LMP

Az LMP indítványozza, hogy az országgyűlés haladéktalanul indítsa meg Schmitt Pál köztársasági elnökkel szemben az úgynevezett megfosztási eljárást - jelentette be csütörtöki, Karácsony Gergellyel közösen tartott sajtótájékoztatóján Schiffer András.
A képviselő arra hivatkozott, hogy az államfő megfosztható a  hivatalától, amennyiben elnöki tisztsége során szándékosan törvényt  sért. A politikus véleménye szerint amikor Schmitt Pál köztársasági  elnökként adott interjúiban fenntartotta azt az állítását, hogy "ez  a plagizált dolgozat a saját doktori munkája", megsértette a szerzői  jogról szóló törvényt.  

Schiffer András hozzátette, hogy az eljárás megindítását a  képviselők egyötöde kérheti. Annak során a parlament kétharmaddal  dönt arról, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) elé utalja-e az ügyet és  végül az Ab megfoszthatja hivatalától a köztársasági elnököt.  

A képviselő közölte, az is elégséges lenne, ha csak az ellenzéki  képviselők írnák alá az LMP kezdeményezését, de azt várják, hogy a  kormánypárti politikusok is támogatják a kettőjük által jegyzett  indítványt.  

A politikus hangsúlyozta: pártjuk korábban, az Országos Bírósági  Hivatal elnökére tett jelölését leszámítva, soha nem bírálta Schmitt  Pál lépéseit, mert számukra fontosak a jogállami intézmények. Szavai  szerint most viszont egy fordulóponthoz érkeztek, mert rendkívül  méltatlan helyzetbe keveredett az a személy, akinek ki kellene  fejeznie a nemzet egységét és őrködnie kellene az államszervezet  demokratikus működése felett.  

Schiffer András szerint ez a méltatlan helyzet azért állhatott  elő, mert "Orbán Viktor előbb saját pártjából, majd a magyar  demokráciából csinált bábszínházat". A kialakult szituációért a  miniszterelnöknek kell viselnie a politikai felelősséget - tette  hozzá.  

Politikustársa, Karácsony Gergely, az ügy első pozitív  fordulatának nevezte, hogy a Semmelweis Egyetem (SE) doktori tanácsa  csütörtökön 16 igen és 2 nem szavazattal indítványozta: vonják  vissza a köztársasági elnök kisdoktori címét. A  frakcióvezető-helyettes azt mondta, hogy ez a döntés a magyar  akadémiai világ, illetve bizonyos értelemben az ország becsületét is  megmentette. Reményét fejezte ki, hogy az indítványt az egyetem  szenátusa is meg fogja erősíteni.  

Hangsúlyozta: minden magyar állampolgár teljes joggal várja el  minden magyar állampolgártól, hogy betartsa a jogszabályokat.  Véleménye szerint amikor a köztársaság első embere jogosulatlanul  használja a doktori címet, majd amikor lelepleződik "folyamatosan  hazudik", az a demokratikus normák olyan szintű megsértése, ami nem  maradhat következmények nélkül.  

Az alaptörvény értelmében az alaptörvényt vagy tisztsége  gyakorlásával összefüggésben valamely törvényt szándékosan megsértő,  illetve szándékos bűncselekményt elkövető köztársasági elnökkel  szemben indítványozhatja az országgyűlési képviselők egyötöde a  tisztségtől való megfosztást.

Olvasóink írták

  • 2. Qllancs 2012. március 29. 16:47
    „Legjobb lenne szépen csendben ő lemondana és eltünne a narancsos ködben ---az őt megszavazókkak EGYÜTT !!!!!”
  • 1. kristóf65 2012. március 29. 16:45
    „Nevetség tárgyává tette Magyarországot a Fidesz. Az egész világ rajtunk röhög.

    Köszönjük Orbán!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A biztosítók a piac szűkülésére számítanak

A piaci szereplők többsége a biztosítási piac szűkülésére, illetve stagnálásra számít az idén -… Tovább olvasom