Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Meggyanúsította Gyurcsányt a főügyészség

A volt kormányfő ellen hivatali visszaélés a vád.
Hivatali visszaéléssel meggyanúsította Gyurcsány Ferenc volt szocialista kormányfőt a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben zajló büntetőügyben hétfőn a Központi Nyomozó Főügyészség.

A főügyészség szerint a volt kormányfő ténylegesen előírta, hogy az általa támogatott kérésnek megfelelő és a befektetőknek egyoldalú és kizárólagos előnyt biztosító végrehajtást a kormányzattól függő, a konkrét lebonyolításra jogosult állami tisztviselők a meghatározottaknak megfelelően, haladéktalanul hajtsák végre.

Gyurcsány mellett demonstrálnak

Miskolcon demonstrációt tartanak Gyurcsány Ferenc mellett, az MSZP szervezte rendezvényen több tucatnyian vesznek részt, többen táblákkal.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei és a Miskolc városi ügyészség előtti demonstráció délután egy órakor kezdődött, abban az időben, amikor a volt kormányfő ügyészségi meghallgatása Budapesten.

A közlemény emlékeztetett: az állami vagyonról szóló törvény rendelkezése szerint az értékesítést végzőnek a vagyon tulajdonjogának átruházását - ha törvény vagy annak felhatalmazása alapján kiadott kormányrendelet kivételt nem tesz - versenyeztetéssel kell megkísérelnie.

Az akkor hatályos, Nemzeti Földalapról szóló törvény úgy rendelkezett, hogy "az MNV (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő) Zrt. a Nemzeti Földalapba tartozó termőföldvagyont a földrészlet nyilvános pályázat vagy árverés útján történő eladásával, illetve nyilvános pályázat útján haszonbérbe adásával vagy vagyonkezelésbe adásával hasznosítja".

A főügyészség hozzátette: az akkori szabályozás szerint a Nemzeti Földalap felett a magyar állam nevében a tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács gyakorolja, feladatait az MNV Zrt. útján, annak ügyvezető szerveként látja el.

A főügyészség szerint a cserére vonatkozó döntést Gyurcsány Ferenc törvényi felhatalmazás nélkül, hatáskörét túllépve hozta meg.

Gyurcsány Ferenc mellett demonstráltak. Fotó: MTI (galéria)

"Gyurcsány Ferenc döntése a versenyeztetést kiiktatta, kizárta a nyilvános pályázat lehetőségét is, abból a célból, hogy ezzel egyoldalú, jogtalan előnyt biztosítson a befektetőknek a konkurencia elkerülésére és az eljárás lényeges gyorsítására" - tartalmazza Keresztes Imre közleménye.

A főügyész kitért arra is, hogy Gyurcsány Ferenc indítványára a gyanúsítotti kihallgatásról kép- és hangfelvétel készült.

Korábban:

Esküszegéssel vádolta az ügyészség vezetőit és az ügyben eljáró ügyészeket Gyurcsány Ferenc azután, hogy hétfőn hivatali visszaélés gyanúsítottjaként hallgattak ki a Központi Nyomozó Főügyészségen a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatban.

A volt miniszterelnök alig több mint háromnegyed órát töltött a nyomozóhatóság épületében. Ezután közölte: vallomást tett, de panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Szavai szerint rövid vallomásában "az ügyészek szemébe nézve" azt mondta: megsértették esküjüket, és ahelyett, hogy elfogulatlanul végeznék munkájukat, politikai ellenfeleinek ösztökélésére "ocsmány, cinikus koncepciós perben vesznek részt".

Hozzátette: el fog jönni a pillanat, amikor azok, "akik most a főügyész mögött állnak", nem tudják "megvédeni attól, hogy szembenézzen a joggal, a jog pedig azt fogja mondani, hogy ami itt történt, disznóság, tisztességtelenség, szégyen".

A szocialista politikus tudatta: a gyanúsítás szövegét és a kihallgatásán készült felvételt néhány órán belül nyilvánosságra hozza.

Sukoró-ügy legfontosabb mozzanatai

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytat nyomozást egyes sukorói, illetve albertirsai és pilisi ingatlanok 2008. júliusban történt cseréjével összefüggésben. A gyanú szerint egy a magyar állam és egy magánszemély tulajdonában lévő földterület cseréje következtében 1,3 milliárd forintos kár érheti a magyar államot. 2009 októberében Schiffer András, az LMP jelenlegi frakcióvezetője tett feljelentést Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt arra hivatkozva, hogy a sukorói Kingís City-beruházást kiemelt jelentőségűvé nyilvánító jogszabály előkészítése során megszegték a nyilvánosságra és az állampolgárok bevonására vonatkozó törvényi rendelkezéseket. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos 2010 novemberében beszélt arról, hogy küszöbön áll a volt kormányfő büntetőjogi felelősségre vonása a sukorói ingatlanügyben. A szocialista politikus a Facebookon erre így reagált: "ahogy korábban ígértem, lemondok mentelmi jogomról. Arra kérem a parlamentet, hogy adjon ki az ügyészségnek. Ha a bíróságon kell megküzdeni önmagamért, politikámért, vagy éppen politikai ellenfeleimmel, hát legyen. Állok elébe".

2011. április 29-én a legfőbb ügyész hivatali visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt, gyanúsítotti kihallgatása érdekében kérte az Országgyűlés elnökénél Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését. A volt kormányfő az ügyészség gyanúját szakmailag megalapozatlannak, politikailag elfogultnak nevezte, egyben jelezte: kéri a parlamentet, hogy adja ki az ügyészségnek, azaz függessze fel mentelmi jogát.

2011 májusában az Országgyűlés mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsága úgy döntött: az ügyben további iratokat kért az ügyészségtől. Rubovszky György elnök bejelentette: amint a kért dokumentumok megérkeznek, azonnal folytatják a munkát.

2011. szeptember 1-jén a volt miniszterelnök a Képviselői Irodaházban megtekintette azokat az iratokat, amelyeket az ügyészség a Sukoró-üggyel kapcsolatban küldött a mentelmi bizottságnak. Elmondta: a legfőbb ügyész szerint az róható a terhére, hogy 2008 májusában a kaszinóépítést tervező befektetőkkel folytatott parlamenti megbeszélésén "hivatali hatáskörét túllépve lényegében döntést hozott" a projekt jövőjéről. Gyurcsány szerint azonban az iratok cáfolják ezt, mert a tanácskozáson nem született döntés, csak kérdéseket tettek fel, illetve további vizsgálatokról határoztak, ő pedig kizárólag arra adott utasítást, hogy mindenki a jogszabályok betartásával végezze a munkáját. Megerősítette: mentelmi jogának felfüggesztését fogja kérni az Országgyűléstől, ezt követően pedig az ügyészség rendelkezésére áll. (A mentelmi bizottságnak a parlament honlapjára felkerült határozati javaslata a legfőbb ügyészi indítványt idézve azt írta: Gyurcsány Ferenc a Sukoró-ügyben az ügyészség szerint azzal lépte túl hatáskörét, hogy meghatározta - cserében - a telek értékesítésének módját.)

Szeptember 6-án az Országgyűlés mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsága azt javasolta az Országgyűlésnek, hogy függessze fel Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát. A volt miniszterelnök nem ment el az ülésre.

Az Országgyűlés az őszi ülésszak első napján, szeptember 12-én döntött a mentelmi jog felfüggesztéséről. A volt miniszterelnök 23-án bejelentette: arra szólítja fel az ügyészséget, hogy gyanúsítotti kihallgatásán készüljön kép- és hangfelvétel, amelyből másolatot kér.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. jozko 2011. október 04. 07:51
  „"Mártír miniszterelnök" már volt a történelmünkben, ezt -megpróbálni- újrajátszani több, mint ízléstelen.

  Egyébként ésszerűtlen is.
  Magyarországon ugyan "bejön" az az idétlenség, hogy egyszer már a viselt dolgai miatt
  a saját pártjából is száműzött
  miniszterelnököt ismét Megváltóként tiszteli a magyarok egy része-de ez kétélű fegyver!

  Magyarországon a Megváltók rövid életűek!
  Nagyon gyorsan a magasban végzik- fenn a kereszten!
  Ez ugyan nem magyar specialitás - de valahogy nagyon vonzódunk más népek hibás szokásait átvenni!

  Ezzel nem sajnálni/sajnáltatni akarom Gyurcsány Ferencet.
  Elhíresült mondását kifordítva:
  Úgy tűnik, most rosszkor van "jó helyen" ....?”
 • 56. .suhym. 2011. október 04. 06:06
  „Jókat lehet itt kacarászni. Mindenki mondja a magáét, pártállástól függően.
  Érdekes dolog ez, ha az általa preferált párt embereiről van szó, akkor minden felett szemet huny, s ha ki akarják deríteni az igazságot, akkor természetesen koncepciós eljárásról van szó, és az ellenfél akarja "kinyírni" a meggyanúsítottat.
  Politikustól függetlenül, nem az lenne cél, hogy derüljön ki az igazság? Ennek feltárása viszont az ügyészség és bíróság dolga! A vádat kell bizonyítani.

  Csak a valóság kedvéért, Gyurcsányt nem Orbán vagy a Fidesz jelentette fel, hanem Schiffer András, ő pedig szerény ismereteim szerint LMP-és! Sőt, Schiffer ez ügyben többször felrótta az igazságszolgáltatásnak, hogy nagyon lassan halad a dolog.”
 • 55. DobóI 2011. október 04. 05:43
  „50. jozko 2011.10.03. 21:04

  Sok mindenben igazad van. Ha GyF megkapja büntetését, akkor hatalom gyakorlás cimén soha többet nem lehet majd, se a bal se a jobb oldalon hasonló cinikus, lekezelő módon harácsolni majd. Ugyanakkor az enyhe büntetésben már nem egyezik a véleményünk, mert GyF-t halmazati bűnváddal (ne kelljen most mind felsorolni) kellene biróság elé állítani.”
 • 54. N.P. 2011. október 04. 04:36
  „jozko

  "De valami elkezdődik!" - igen, ez a vég kezdete!
  A politikai ellenfelekkel történő ilyen leszámolást nem elkezdeni, hanem abbahagyni nehéz. Hatékony, gyors, egyszerű módszernek tűnik - egy darabig az is!
  Egyébként így kell Fletóból mártírt csinálni.”
 • 53. SP 2011. október 03. 23:16
  „Gyurcsány most
  kapott lehetőséget, hogy a bíróság előtt is elmondja az elhíresült beszédet.”
 • 52. szpirigonzálesz 2011. október 03. 22:53
  „Ez jó hír:)))”
 • 51. karakán 2011. október 03. 21:55
  „"Kár károgni az elvtársaknak,100 magyarból 70 szavazott a FIDESZ-re..."

  Nohát, ebben tévedtél óriásit, de az ébredésed is gyötrelmes lesz.”
 • 50. Mignon 2011. október 03. 21:40
  „En, meg meggyanusitom a Magyar Föügyeszseget, hogy

  az Orban-kormany politikai szolgalataban alll...!

  Es!
  Mi van most...?

  Ugyanugy semmi.”
 • 49. W666W 2011. október 03. 21:36
  „Én csak azt szeretném megkérdezni mikor NEMZETÜNK NAGY VEZÍRE kordont bontott az nem volt törvényellenes ??, nem gyakorol a hatalom önkritikát?? mindamelett feltónak emberi számítás szerint börtönbe kéne rohadnia már csak az okt23 események miatt is de azért ez kicsit annyira oilyan pártállamis dolog..Rákosiék intézték így az ügyeket ahogy most nemzetünk Viktorja teszi”
 • 48. jozko 2011. október 03. 21:04
  „Gyurcsány Ferenc megpróbálja az elhíresült Dimitrov-per koreográfiájára alakítani a maga perét.
  Nem fog sikerülni.

  Ez a per nem koncepciós, de mindenképpen precedens értékű lesz!
  Majdnem mindegy a büntetés mértéke:
  Ha csak egy "helyszíni bírság" kategóriájú büntetésben részesül is, a "kisemberek" felkapják a fejüket:
  mégiscsak lehet "koronás főket" is számonkérni?
  Nekik sem szabad mindent?
  Mégiscsak lesz valami változás?

  Gyurcsány Ferenc nem hal bele ebbe a büntetésbe.
  De valami elkezdődik!

  Egyébként is, annó az USA-ban Al Caponét sem a szinte teljesen közismert, viselt dolgai miatt ítélték el,
  hanam egy piti adócsaláson buktatták meg....
  Valahol el kell kezdeni.”
 • 47. studyfy 2011. október 03. 21:03
  „Mignon, nekem meg az nem tetszik, hogy német honból, a kényelmes székből, jó életkörülmények között osztod az észt- sokszor pökhendi módon - a jelenlegi nehéz, magyar helyzetet elszenvedő honfitársaimnak. Véleményedre természetesen kíváncsi vagyok, de sokszor lehetne szerényebben.”
 • 46. Queenmargareth 2011. október 03. 20:54
  „nem tudnak hozzányúlni anélkül, hogy ne bukna ov, vagy a pártja. Nem engedhetik meg maguknak. Amúgy egyik sem kell az országnak.”
 • 45. corebonts 2011. október 03. 20:43
  „Mi ez a sok " az akkor hatályos" kifejezés? Mostmár legális a hivatali visszaélés? Bocs, hülyeséget kérdeztem. Kétharmaddal mi nem legális?”
 • 44. Power 2011. október 03. 20:41
  „Hogyan értelmezzem? Egy telekcsere nagyobb bűn, mint az ország eladósítása?”
 • 43. Mignon 2011. október 03. 20:29
  „Öszinten, de mindeg utaltam az ilyen hozzasazolasokat:

  -"Nesze Nektek!
  Ti szavaztatok meg...!
  Ez kellett Nektek...!"

  Altalaban, ilyenekkel jön az, aki

  maga nem volt szavazni...”
 • 42. DMagóg 2011. október 03. 20:28
  „6. niagara 2011.10.03. 15:51: "Engem személy szerint nem érdekel, hogy miért ítélik el , csak üljön." OV szájából vetted ki a szót.

  A Fidesz az, amelyik mesterien képes mindig a saját kardjába dőlni!

  Viktor képes volt újra győzelemre vinni a pártját, ám indul a fúró! Korántsem támogatják annyian a saját pártjában sem, mint azt képzeli! A csalóka 2/3 meg nagyon csalóka! Gyorsabb bukta lesz ez, mint gondolná. Néha, ha nem figyel oda, még értelemes gondolatai is vannak. Csak ne blöffölnének többet, mint amennyit az elődeik hazudtak.”
 • 41. döngicse2 2011. október 03. 20:24
  „LukSzusz!
  Meg is érdemli az a "100 ból 70"!
  A választásra jogosultak hány százaléka ment el szavazni?Na azok %-a!!!
  Nem az ország!Mekkora tévedésben vagytok,vagy nem volt jó a matek! Ennek árnyékában mindent meg lehet tenni???”
 • 40. Mignon 2011. október 03. 20:23
  „1950-töl.”
 • 39. N.P. 2011. október 03. 20:21
  „unknown
  "Gyurcsány ügyében meg papírok, parlamenti tárgyalásról készült emlékeztető jegyzőkönyv van." - vagy emlékeztető, vagy jegyzőkönyv!!!! A kettő hitelessége, bizonyító ereje között óriási a különbség!!!!”
 • 38. igazságkereső 2011. október 03. 20:20
  „#34.LukSzusz! Fején találtad a szöget, de hát ez Magyarország! Azon csodálkozom,hogy a rendőrséggel nem zavartatták el az ügyészség épülete elől a csürhét! Ez épp olyan eset, mint amikor Stohl Buci esetét tárgyalta a bíróság, és felvonult a magát krémnek tartó,- de a tárgyalás közben rágógumit csócsáló sárga pólós fiatalember- díszes társaság! Bizony itt nálunk Magyarországon komoly érték-és aránytévesztésben leledzünk!!”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az öngondoskodásban hisz a magyar lakosság

A lakosság 80 százaléka szerint csak magunkra számíthatunk, miközben az öngondoskodást kevésbé látják megvalósíthatónak, mert nincs miből - derül ki egy kutatásból. Tovább olvasom