Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Meggyet öntenek a gazdák az Országgyűlés elé

Tiltakozásuk jeléül meggyet öntenek csütörtök délután a gazdák az Országgyűlés Kossuth téri parkolójába. Ezután pedig meggyet osztanak szét a rászorulók között.
A termelők azért tiltakoznak, mert a gyenge-közepes termés ellenére is csak nagyon alacsony áron akarják tőlük átvenni a meggyet.

Fél háromkor gyülekeznek majd, ezután pedig meggyet osztogatnak a rászorulóknak az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) Székház Nádor utcai épülete előtt. Az ellen tiltakoznak, hogy a fagy és a gyenge termés ellenére mindössze 50-60 forintért akarják tőlük átvenni a meggyet- olvasható a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) közleményében.

A MAGOSZ szerint az 50-60 forintos ár még a leszedés költségeit sem fedezi, ráadásul drágultak a műtrágyák, a növényvédő szerek és az enegriaárak is emelkedtek. Számításaik szerint mindössze 58-60 ezer tonnányi meggy várható idén, ami alig közelíti meg a két évvel ezelőtti mennyiséget.

A MAGOSZ már a Gazdasági Versenyhivatalt is megkereste (GVH) kartell gyanúja miatt. Úgy gondolják ugyanis, hogy a felvásárlók összefogtak, hogy lenyomják a meggy árát. A szövetség már a kormánnyal is felvette a kapcsolatot. Az agrártárca koordinálásával működő zöldség-gyümölcs terméktanács szerdán délután tárgyal a lehetséges megoldásokról a Mezőgazdasági Minisztériumban. A tárca ugyanakkor csak közvetítő szerepet tölt be, mivel állami beavatkozásra nincs lehetőség.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Lemba 2008. július 06. 09:46
  „Kedves @@,
  Ehhez meg hozza tehetjuk a krumpli es kukorica szedest, az aratast az Anyasi sarokban, tudni illik Apamnak ott volt foldje amig el nem vettek 58-ban. Nosztalgiaval es meleg szeretettel goldolok arra az idore.”
 • 24. Lemba 2008. július 06. 08:29
  „Ahol en lakom egy 0.5 literes befott 700 Forintba kerul. Az uvegre ra van irva, Magyarorszagon keszult es Holland forgalmazza. Valaki megtudja eszt magyarazni?

  Miert nem foztek palinkat belole?”
 • 23. Feri 2008. július 03. 12:54
  „22
  Igen. ez a magyar valóság, ez a magyar mentalítás.
  Az elmúlt 40+10 év alatt ilyen lett a magyar.
  Legyen végre az országnak olyan irányítása, akik nem a multik és a nyugat érdekében, hanem az itt élők és dolgozók boldogulásáért dolgozik!”
 • 22. Ioan 2008. július 03. 10:52
  „Üdv!

  Hogy legyen egy kis összeesküvés elmélet is :-)
  Miért történhet, hogy egyes bankok nem hosszabbítják meg a feldolgozó üzemek forgoeszköz hitelét azzal az indokkal, hogy nem biztosított a likviditásuk, de a likviditás bizonytalanságát egyben ők okozzák a forgoeszköz hitel megvonásával?! Ördögi kör.
  A bank meg a hitel fejében biztosági céggel befoglalja (nem biztos hogy teljesen törvényesen?) az üzem raktárát a több milliárdos árukészletettel együtt, úgy hogy a felszámoló biztos sem tud bejutni. Ezek után a bank 7 azaz HÉT Ft / üveg áron eladja egy vállalkozónak a meggybefőttet a raktárból!!! Ezzel kisemmizve a termelőket, mert a bank az árut eltünteti, az ingatlanok és az eszközök értékesítéséből a hitelét visszaszedi a felszámolás során, a termelők és egyéb beszállítók pedig nem kapnak egy fillért sem. Ilyen világ van ma Magyarországon.
  Majd kiderül, hogy a felszámoló nem kívánja tovább üzemeltetni a feldolgozót, és a banknak sem ez az érdeke, hanem a felszámolás, mert úgy jut közvetve és közvetlenül a legtöbb pénzhez.
  A minisztérium a termelőkből összeállt új cég létrehozásának elősegítését a feldolgozó üzemre nem írja alá.

  No ezek után, az ország egyik legnagyobb meggy feldolgozó üzeme és hűtőházai leradírozva a piacról, persze, hogy nincs akinek eladják a termelők a meggyet, persze, hogy a bányászbéka segge alatt két szinttel van a felvásárlói ár. Végül jöhet a külföldi, sokkal ízetlenebb gyümölcs zöltség, sikerült megvenni a magyar piacot!
  Így van ez: Győri Keksz, Pannon Baromfi, Olajgyár, Tejüzem, Gardénia, és még sorolhatjuk.

  A légyeg a jókis mondás: a BANK mindent visz!

  Ioan”
 • 21. @@ 2008. július 03. 08:32
  „Azért a sok okoskodónak javasolnék egy kis munkavégzést is, a szájjáratás helyett. Kíváncsi lennék rá, hányan szedtek már paprikát fóliában, amikor a fólián kívüli hőmérséklet 30 fok alá nem ment? Vagy hányan voltak már aratáson, vagy netán másztak fára meggyet szedni?”
 • 20. matriné 2008. július 03. 07:13
  „Teljesen mindegy, búzát égetnek,vagy tejet, most meg meggyet öntenek e parlament elé! Ahol nincs tehetség ott a tehetetlenséget kellene mielőbb felszámolni.”
 • 19. falusi 2008. július 02. 23:22
  „Valóban a kevés forintért ne szedjék le a külföldi aki leszedi ennyiért is megérdemli a forintokat a mieink meg, had sztrájkoljanak ez úgy is nagy divat!”
 • 18. Termelő 2008. július 02. 22:51
  „raffy2,de kérem ők úri népek ki nem mennek a piacra pedig ott a krumpli nem 120-130 FT,még is sok olyan városi embert ismerünk aki szidja ezeket és a piacról vásárol,házhoz is van szállítva nekik néha,mégsem üt agyon bennünket! Ő előttük le a kalappal,a többi meg vegye egyre drágábban a Tescos szutykot! Nem hülyék leverték,kiszorították az ittenieket,mostmár úgy emelnek ahogy akarnak! Apropó,olcsóbb kajáért adnának olcsóbb innivalót cserébe,vagy a parasztoknak jó a kútvíz is?”
 • 17. Termelő 2008. július 02. 22:45
  „1#-es! látom te sem javulsz!
  "szarért segítsek olyanokon akik egyébként az adót mint fogalmat sem ismerik, mert ők őstermelők, meg a magyar vidék lelke, meg nemzetmentők"!
  Eleve akik nagyba csinálják azok vállalkozók!
  2.-ik aki nagy mennyiséget visz azt csak a felvásárlónak bírja elsütni az meg ad róla számlát és azt nem lehet elsumákolni! Ja a Zőstermelő is azé´ jár könyvelőhöz mert nem ismeri az adót? :-O A 40 millás gépekről (a többinek is):annyit,hogy min 500 hektáros vesz olyat az állami támogatást is meg kell nyerni ám nem az ablakon dobálják,be a maradékot Lízingeli a koma! Bár ha jobban szétnéznétek sokan az olyan öreg gépekkel dolgoznak még ami egy része már múzeális,bár ezeket nem mutatja a TV!”
 • 16. raffy2 2008. július 02. 22:39
  „na de emberek a magyar gyümölcsért,zöldségért miért nem mentek a piacra?miért kell megvenni a sok szart a tescoban?ezért tartanak itt a magyar gazdák.támogassuk inkább a magyar termékeket!”
 • 15. Termelő 2008. július 02. 22:15
  „De akárki belefoghat,kipróbálhatja,utána lehet reklamálni!”
 • 14. Termelő 2008. július 02. 22:13
  „Nédd má´a sok Rudolf Agronómust oszTYák itt a Zészt,ki az a hülye aki leszedi kevésért mikor nyugatról hozzák be nektek az "ócsó" cuccot,vagy mittomén honnan! Drága,azt is nézzétek,hogy tőlük mennyiért veszik meg a felvásárlók és veletek az üzletek mennyiért veszik meg! Jó példa erre az újburgonya,a felvásárlók 35-40-ért szedik max: ti meg 120-130-ért veszitek a multikban stb... No akkor kik aratnak,kaszálnak sokat? A munkában nem veszik részüket! A prasztfóbijja helyet ezen is kéne gondolkodni,nemcsak a TV-be látoot baromságokat szajkózni örökké!”
 • 13. miracle 2008. július 02. 21:00
  „"Részlet a 27-i Kisalföld cikkből:
  "Tavaly a termés több, mint fele elfagyott, a részleges kártérítéssel a termelők éppenhogy túlélték az évet, az árak pedig magasak lettek. Ezzel szemben idén átlagos termés várható Magyarországon"

  Részlet a fentiből:
  "/idén/ Az ellen tiltakoznak, hogy a fagy és a gyenge termés ellenére"

  Úgy látszik az elmúlt 5 napban fagyott párszor és oda lett a termés 20-30%-a tőle...”
 • 12. Jo Bacsi 2008. július 02. 20:58
  „A baj nem a meggyel van hanem az ADOVAL.
  Az allam csak az utonallo gazdalkodast ismeri es mindenkit kirabol. Penzt keptelenek csinalni maskeppen es allamvezetesre alkalmatlanok. Tehat a felvasarlo kenytelen szarert hugyert megvenni mert neki is penzt kell csinalnia hisz a keresete negyede AFA-ra megy el a masik otvenszazaleka szemelyi adora a tobbi meg uzleti ado es levego ado. Tehat a paraszt sinylodik mert az allam kirabolja a felvasarlot es utanna a parasztot is amikor a penzt megkapja a meggyert. Amig a meggy a fan van az allam nem tud rabolni mert nem szedi le a farol. de amilyen hamar valaki leszedi az allam mar viszi is a penzt.”
 • 11. Balogh Gábor 2008. július 02. 18:14
  „Valahol igaza van a gazdáknak , de a kormány speciel ebben marhára nem fog tudni segíteni semmit ! Vagy már a meggyet is ő vásárolja föl ??? Ha pedig az én vállalkozásom megy csődbe én is menjek a Kossuth térre ?
  bégé”
 • 10. pan.cser 2008. július 02. 18:09
  „A parasztellenes hozzászólásokat nem szeretem. Tessék meg lehet próbálni. Apám azt mondta: Fiam paraszt mindig lehetsz, de ha lehet ne legyél az. IFOREVER te traktor és föld nélkül is az vagy a szó pejoratív értelmében. Nem hibás a meggyügyben senki, ha valaki akkor csak a termelők tudják megoldani a kérdést. Ültetvényt telepíteni támogatással, azt a látszatot kelthette, hogy nem lesz baj az értékesítéssel. Ez így is volt többnyire, a kádári időkben. Az hogy támogatás jár erre-arra annak nem szabad felülni a megszerezhető pénz reményében. Az ültetvény kész akkor jönnek a gondok. Ezek az ültetvények gépi rázásra lettek telepítve, egy meggyest 6-10X kell permetezni, egy rázógép is 10 millió legalább. Szóval értem én a problémát! Fogjanak össze valahogy a felvásárlók általi kiszolgáltatottságukat csökkentendő. De az államtól sok segítséget nem várhatnak, illetve az ültetvények megszüntetésére az UNIÓ talán ad valamit, hasonlóan a szőlőhöz!”
 • 9. 621 2008. július 02. 17:21
  „És? Természetesen az adóforintjainkból kárpótolják őket. Szövetkezni, eladni, tárgyalni - nem. Támogatásért kuncsorogni - azzal balhézni azt igen....”
 • 8. voodoo 2008. július 02. 16:16
  „De marha jól megy egyeseknek, kiborítani a drága meggyet?
  Nem hogy megennék!
  Nekem csak csekkjeim vannak az is oda lehet önteni?”
 • 7. falusi 2008. július 02. 16:09
  „Kedves olvasó társaim ne féljetek azt is velünk fizettetik ki.
  Mert a gazda az gazda.”
 • 6. nagypappa 2008. július 02. 15:33
  „Rvil

  Én is érdekelt vagyok a mezőgazdaságban, de egyszerűen megoldottam, ha valami ráfizetés egyszerűen nem csinálom.
  Nem azért dolgozom, hogy megizzadjak, hanem hogy pénzt keressek.
  A meggyet meg ha mást nem meggybornak megéri leszedni.
  Vagy eladjuk vagy megisszuk.
  A kormány nem avatkozhat bele, hogy ki mennyiért kitől vásárol. Te is az olcsóbbat -szabad elhatározásodból- vásárolsz.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltemették fehérgyarmati vadászgépbaleset egyik áldozatát

Katonai tiszteletadás mellett vettek végső búcsút Ignácz Zoltán főhadnagytól a fehérgyarmati… Tovább olvasom