Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Meggyilkolt pszichológus - Szakértő is kizárta P. László és áldozata viszonyát

Nemcsak a Bándy Katát ismerők, hanem szerdán szakértő is kizárta, hogy a pszichológusnak viszonya volt a megölésével vádolt P. Lászlóval, akinek a pere hétfőn kezdődött meg a Pécsi Törvényszéken.
Az ügyben meghallgatott igazságügyi pszichológus szakértő a vádlott korábbi vizsgálatának eredményeit értékelve a tárgyaláson azt mondta, hogy a férfinak nincs Bándy Katával kapcsolatban olyan mennyiségű és részletes információja, amely az általa felvázolt intim viszony alapján elvárható lenne.

Az ügyben aljas indokból elkövetett emberöléssel és kifosztással vádolt P. László erre reagálva fenntartotta korábbi vallomását, amely szerint Bándy Katát már hetekkel a gyilkosság előtt megismerte egy parkban. A gyilkosságot elismerő férfi azt állította, nemcsak találkozgatott, hanem csókolózott és szeretkezett is a fiatal nővel. Aznap éjjel kérdőre vonta, miért mindig csak esténként lehetnek együtt, miért nem vállalják fel kapcsolatukat. Ekkor indulatba jött, és puszta kézzel megfojtotta a nőt, de nem erőszakolta meg.

A vádiratban ezzel szemben az áll, hogy a születésnapi összejövetelről hazafelé tartó Bándy Katát tavaly július 8-án, hajnali két órakor pécsi, Dugonics utcai lakása előtt szólította meg P. László, majd egy játszótérre kényszerítette. Közösült vele, s közben, hogy ellenállását megtörje, a táskája vállszíjával megfojtotta.

A szerdán meghallgatott pszichológus szakértő szólt arról is, hogy P. László magasabb intellektusúnak tűnik, mint alapfokú végzettségéből feltételezhető. Exhibicionista személyiség, szeret szerepelni, ugyanakkor hajlamos agresszív cselekedetre, de ez hamar lecsenghet.

Az igazságügyi elmeorvos szakértő azt hangsúlyozta: a vádlott nem szenved - és a tett elkövetése idején sem szenvedett - olyan kóros elmeállapotban, amely akadályozná cselekedetei következményeinek felismerésében.

Lényeges tudatmódosulást a vádlott által többször említett aznapi együttes bor- és drogfogyasztás sem okozhatott, emlékezetvesztéssel járó tudatszűkületet nem állapítható meg nála.

Az igazságügyi orvos szakértő Bándy Kata holttestének boncolásával és a vádlott sérüléseivel kapcsolatos szakvéleményt összegezte. Ennek alapján az áldozat halálakor közepes fokban volt ittas, testén 19 külsérelmi nyomot találtak, ezek egy része egyértelműen szexuális indíttatású bűncselekményre utalnak. Nem kizárt, hogy a fiatal nő nyakát táskájának vállszíjával is szorította támadója, de biztos, hogy kézzel fojtotta meg.

P. László hátán jellegzetes karmolásnyomokat talált a szakértő, ezek egyértelműen a bűncselekmény idején keletkeztek. Az orvos szakértő valószínűtlennek tartotta, hogy a vádlott hámsérülései egyéb tevékenységhez köthetők. Pedig a vádlott korábban úgy nyilatkozott: egyedül a kezén szerzett sérülését okozta Bándy Kata, a többit vasazás közben szenvedte el.

A bíróság szerdára tanúkat is beidézett. Egy nő elmondta: a bűncselekmény után két nappal az utcán egy telefonáló férfira lett figyelmes, aki megkérdezte beszélgetőpartnerétől, hogy "keresték-e őt az eltűnt lánnyal kapcsolatban". A tanú a szembesítéskor azt állította, ez az ember P. László volt.

Ugyancsak felismerte a vádlottat annak a tetthely közeli benzinkútnak az eladója és kútkezelője, ahova július 8-án hajnalban P. László betért, hogy cigarettát vegyen.

A per szerda délután további szakértők meghallgatásával folytatódik a Pécsi Törvényszéken.

Olvasóink írták

 • 3. tucat 2013. február 20. 16:35
  „2. jozko
  Igen. Nem kizárt, sőt könnyen elképzelhető, hogy a végén igaza lesz. De nekem egyelőre inkább tűnik az elkövető frusztrált, ám dörzsölt, mégis alapvetően a szociopaták határesetét jelentően primitív személyiségűnek, mint olyan, pl. szkizoid pszichopatának, aki nincs tisztában a tettei természetével, és/vagy teljesen közömbös a következményeket illetően. Abban viszont máris egyetértek, hogy valószínűleg a fegyházban (ahová, mint büntethető, bizonyosan kerül hosszú időre) sem lesz problémamentes a magaviselete, mert nehezen viseli, ha nem ő a császár, és vetélytársai is lesznek szép számmal, szóval igazi "nehéz fiú" lesz az őrzői és a társai számára is. Hogy reménytelen-e? Hát, ha az életem múlna a korrekcióján, nem biztos, hogy garanciát vállalnék a rehabilitációja, de még az ottani habilitációja sikerére se.
  Szóval, azt hiszem, a lényeget illetően ezúttal nincs áthidalhatatlanul nagy távolság az álláspontjaink között, de hogy pontosan mi és hogyan történt, vannak-e, s ha igen, miféle előzmények, az még nem tisztázott megnyugtatóan, szerintem legalábbis.”
 • 2. jozko 2013. február 20. 15:30
  „Minden jel arra utal, hogy P.László egy hidegvérrel ölő, józanul gondolkodó körmönfont gyilkos, aki nem indulatból hanem átgondoltan gyilkol, örömet /sőt kéjes örömet/ okoz neki más életének elvétele, de már valószínű, hogy a szenvedés látványa is.
  Génjeiben hordozza az élet kioltásának vágyát.
  Nem véreskezű gyilkos, nem az indulatai vezérlik, ő alattomos, kiszemeli az áldozatát, számára mesterségbeli öröm a gyilkolás.
  Semmilyen kényszer vagy büntetés nem tudja ezt már kinevelni, kiírtani belőle .
  Jó eséllyel ölni fog a börtönben is, ha hosszabb ideig elzárják...nem valószínű, hogy késsel vagy az első, a keze ügyébe kerülő "fegyverként" használható tárggyal - csak alattomosan, mint a méregkeverők!
  Ettől a hajlamától soha nem fog megszabadulni - az álhumánis magyar büntetőjog legalább is nem szabadítja meg.”
 • 1. tucat 2013. február 20. 15:30
  „Nem tudom. Ezek a szakértői vélemények és tanúvallomások számomra nem teszik egyértelműen kizárhatóvá a vádlott és az áldozat közötti, korábbi, ha nem is intim, de felszínes ismeretséget, és ezért a lány halálának a körülményeit sem tisztázzák meggyőzően. Sajnos. Márpedig nem annyira bravúrosan gyors, mint inkább korrekt eljárás kell, amely minden kétséget kizáróan bizonyosságra jut az eseményekkel kapcsolatban. Ez akkor is elemien fontos, nem mellesleg jogállami alkotmányos igény is, ha a vádlottat nem lehet halálra ítélni, legfeljebb az igazságot... Az utóbbi védelmében, és nem a vádlott védőjeként mondtam mindezt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legelőre hordta elhullott állatait a rétségi férfi

Őrizetbe vett a rendőrség egy rétsági állattartót, aki elhullott állatai tetemét a városhoz közeli… Tovább olvasom