Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Meggyilkolták a cibakházi esperest

Cibakháza képviselő-testülete úgy határozott, hogy saját halottjának tekinti Szarvas Andrást, a település szerdán meggyilkolt plébánosát.
Cibakháza saját halottjának nyilvánította meggyilkolt papját

Cibakháza képviselő-testülete úgy határozott, hogy saját halottjának tekinti Szarvas Andrást, a település szerdán meggyilkolt plébánosát, egyben felveszi a kapcsolatot hozzátartozóival - közölte Enyedi Mihály, a nagyközség jegyzője csütörtökön a MTI-vel.

Máthé György, a váci egyházmegye szolnoki kerületének esperese elmondta, hogy az egyházmegye minden templomában megemlékező gyászmisét mutatnak be a segítőkésznek ismert és sokak által szeretett András atyáért. A cibakházi plébánia a térségben a legszegényebb volt, a megyéspüspöknek gyakran kellett külön anyagi támogatást adni működtetéséhez - tette hozzá.

A 72 éves Szarvas Andrást szerda délelőtt holtan találták otthonában, az eddigi adatok szerint bűncselekmény áldozata lett. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Az Új Néplap című megyei napilap Kövesdy Zsolt kunszentmártoni plébánosra hivatkozva csütörtöki számában azt írta, hogy az áldozatra a pincében találtak rá összeverve, a plébánia berendezéseit pedig összetörték, felborogatták.

Máthé György esperes azt mondta: a gyilkosság napján a plébános autóját ellopták, és a járművet Budapesten összetörve találta meg a rendőrség. A rendszám alapján azonosították tulajdonosát, így jutottak el a paphoz, akinek a holttestére azonban addigra már a kántor rátalált a plébánián.

A katolikus egyház váci egyházmegyéjének honlapja szerint az 1940-ben született Szarvas András plébános, nyugalmazott esperes 1979 július elsejétől szolgált Cibakházán. 1987 és 1994 között a szolnoki kerület esperese volt.

Meggyilkolták a cibakházi esperest

- Holtan találtak otthonában szerda délelőtt egy 72 éves cibakházi férfit. Az eddigi adatok szerint az idős ember bűncselekmény áldozata lett - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.

Pásztorné Kovács Ágnes annyit mondott még, hogy a rendőrség a nyomozás érdekeire való tekintettel több információt egyelőre nem közöl. A megyei főkapitányság emberölés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen. 

A szoljon.hu úgy értesült, hogy brutális kegyetlenséggel gyilkolták meg a cibakházi esperest, akit szerdára virradóra a plébánia pincéjében találtak meg.

Máthé György, a váci egyházmegye szolnoki kerületének esperese az MTI-nek elmondta, hogy az áldozat a helyi plébános volt, aki több évtizede került Cibakházára. "Egyszerűen és szerényen élt, hivatása teljesítése közben sikerült mindenkivel megszerettetnie magát. Sokat segített a szegény sorsúakon, a nehéz anyagi helyzetben lévők hozzátartozóit többször ingyen temette el" - fogalmazott.

A Magyar Katolikus Egyház Váci Egyházmegyéjének honlapja szerint az 1940-ben született Sz. András plébános, nyugalmazott esperes 1979 július elsejétől szolgált Cibakházán. 1987 és 1994 között a szolnoki kerület esperese volt.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Roland1000 2013. szeptember 16. 14:56
  „Apátfalvi! Te is azt bizonyítod a kommenteddel, hogy Pachakutinak igaza van...Hát a rabbi szó olyan szinte vágta ki nálad a biztosítékot, hogy szegény esperesről is megfeledkeztél, merthogy te feledkeztél meg róla olyan szinten, hogy lelkes csótányozásba kezdj...

  Visszatérve arra, hogy egy nagyon jószívű ember lelte ilyen szörnyű módon a halálát: ide vezet a fene nagy tolerancia.”
 • 28. Roland1000 2013. szeptember 16. 14:48
  „Apátfalvi! Mást vádolsz érzéketlenséggel, pedig épp te vagy az érzéketlen, mert ahogy azt olvasod, hogy zsidó, vagy rabbi, a sértett önérzet azonnal háttérbe szorít mindent és csak magaddal, meg a dicső vallásoddal vagy elfoglalva.

  És olvasd már vissza a kommentjeidet, amit másokhoz, másokról írsz! Önteltségtől, nagyképűségtől, agresszivitástól lucskos az összes. Másokat fikázol, ostobázol, hülyézel, és fogalmam sincs, hogy a kommentjeid miképp mehetnek át a moderátoron...

  "Szóval demagóg hülyeség kikapcs., és irány a könyvtár!"
  "... hülye vagy, de azért annyira nem, hogy..."
  "... egyes csótányoknak csak a "rabbizásra´" futja..."
  "...margit, <moderálva>, figyelmeztettelek már, hogy műveletlenségedből adódó tájékozatlanságoddal ne itt piszkítsd a fórumot..."

  Lehet, hogy kiolvastál egy egész könyvtárat, de hogy abban sem volt ott minden könyv, az bizton látszik a megnyilvánulásaidból... És tudod, az igazán okos emberek nem kérkednek a tudásukkal, és egy igazán okos ember minél többet tanul és tud, annál inkább tisztában van azzal, hogy mennyire kicsi is az ő tudása... Te még nem értél el erre a szintre..., úgyhogy irány a könyvtár...;-)”
 • 27. Roland1000 2013. szeptember 16. 14:22
  „Apátfalvi, a 4. komment, amit írtál: mindent elárul rólad. lesújtó a véleményem rólad, úgyhogy le sem írom. És a vallási hovatartozásod sem titok... Van, hogy az a csótány, aki másra írja...”
 • 26. x 2013. szeptember 12. 23:23
  „22. queenmargareth1, nem kell ahhoz a szabad vélemény-nyilvánítás jogán kívül több jog. Érdektelen sem vagyok, amit éppen a hozzád (hozzátok, vígasztalhatatlan szenvedőkhöz) intézett kérdéseim bizonyítanak. Érdekes megfigyelni,
  - például itt:
  11. queenmargareth1 (36 éves) "... 6 éves koromtól kaptam a cetlit... ezt mindig írtam, mert öröklődő. ..."
  http://www.delmagyar.hu/anno/mikor_meg_szocializmus_volt/2348753/
  - vagy itt:
  18. nobody13 "... 42 évesen javíthatatlan szocialista vagyok: vagy mindenkinek, vagy senkinek. ..."
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/halfesztival_a_szegedi_boszorkanytol_a_kinai_halaszleig/2348702/
  - Önként levetkőztök meztelenre,
  mutogatjátok lelki sebeiteket - minek a reményében? Azok a nektek tetsző idők attól (sem) nem jönnek vissza.”
 • 25. Apátfalvi** 2013. szeptember 12. 22:15
  „margitka, egy árva ténymegállapítást, épkézláb érvet nem olvastam eddig tőled. Nevezd meg, mely műveket olvastad el és milyen következtetéseket szűrtél le belőlük István és Koppány harcát, Európához való viszonyukat illetően. Nosza!

  Hiába olvastad sokat a Bibliát, ha egy szerencsétlen öregember (aki történetesen pap) meggyilkolása kapcsán nem tudsz mást, mint ezt az otromba, az áldozat vallását pocskondiázó hozzászólást idefirkantani.

  A Koránt égető papnak pedig be mernék szólni, bár ilyenről még nem hallottam (persze lehet hogy van).

  Amúgy már megszoktam tőled, hogy kitérsz a válaszadás elől, érvek helyett mellébeszélsz, a korábban puffogtatott demagógiáidat csomagolod újra, stb. Így nem lehet egy internetes eszmecserét lefolytatni.”
 • 24. queenmargareth1 2013. szeptember 12. 21:16
  „apátfalvi:lehet, hogy ez meg sem történt, mert még könyvtárban nincs, pszt, ne mondd el senkinek.olvastad, hogy katolikus pap nyilvánosan éget Koránt?neki be mernél szólni?á, dehogy.”
 • 23. queenmargareth1 2013. szeptember 12. 21:13
  „20. Apátfalvi** 2013.09.12. 20:12 Többet olvastam ez ügyben Koppány és az úgymond pogányság miatt, mint sejtenéd!De, mivel moderálandó szövegekkel istápolsz, így nagyon művelt lehetsz. Minden könyv igaz:)Többet olvastam a Bibliát, mint megközelítőleg sejtenéd, mert lenézed a másik véleményét.
  A helyzet a következő:a rája közé tartozol.”
 • 22. queenmargareth1 2013. szeptember 12. 21:10
  „x, hát akkor, milyen jogon tanácsolgatsz nekem?igen, szomorúbb leszek, mert én látom, amit ti nem akartok.és az érdektelenség még rosszabb.”
 • 21. x 2013. szeptember 12. 20:16
  „18. queenmargareth1 "... Szóval melyik párt az ami neked elégedettséget ad?"
  - Nincsen olyan, nem csak az országban, de az egész világon! És _visszatekintve_ sincs, ez a különbség a kettőnk véleménye között. Belőtted magadnak: "... nem fogadom el a kapitalizmust! Ennyi, nem több. ...", amihez jogod van, egyedül azt kérdezem, hogyan tovább, a kapitalizmus attól nem múlik el, csak egyre szomorúbb lehetsz ilyen módon.”
 • 20. Apátfalvi** 2013. szeptember 12. 20:12
  „18.

  Olyan tájékozatlan vagy, hogy az már-már nekem frusztráló.

  Itt nem az számít, hogy te mit hiszel (én sem vagyok vallásos), hanem a tények. A vallást, mint világnézeti rendszert és az egyházat, mint emberek által megszervezett és irányított, a hatalom gyakorlásába a történelem során hol erősebben, hol gyengébben beleavatkozó INTÉZMÉNYT szét kell választani, mert nem egy dolog a kettő. Egy keresztény értékrend szerint élő ember segíthet a magadfajta szegényeken is, teljesen önzetlenül, az, hogy a történelem során egyházi utasításra gyilkosságokat és egyéb törvénytelenségeket követtek el, az előbbit nem minősítheti. Az állandó István-mocskolásod (amely az alapvető történelmi ismeretek helyén lévő tátongó ürességet mutatja nálad) közben sem fogod fel soha, hogy Szent István a politikáját nem vallási meggyőződése vezérelte (meglehet, hogy ő maga nem is volt vallásos), hanem a korabeli európai politikai helyzet. Persze ennek a ténynek az elfogadásához, megértéséhez némi intelligencia szükségeltetik.

  Azt meg csak halkan súgom meg, hogy a te imádott szocializmusodat is a gonosz kapitalizmus tartotta fenn, közvetve, a kádár-rendszer által felvett kölcsönök formájában. Persze nem vitatom, hogy ne lettek volna pozitívumok is, mert valóban voltak, de a felvetésed az merő demagógia, különösen annak fényében, hogy a szocializmus által hirdetett "mindenki egyenlő" irányelv ellenére ugyanúgy kitermelődött egy kiváltságos, vagyonos réteg, csak nem a származási/tulajdonosi helyzetük, hanem a politikai szerepvállalásuk révén. Tudod, mind rákosi, mind kádár és ezek követői is ugyanazokban az erdőkben vadásztak és ugyanazokban a vadászkastélyokban pihenték ki fáradalmaikat, amelyekben a "tekintetes urak" tették ugyanezt, a "felszabadítás" előtt.

  Szóval demagóg hülyeség kikapcs., és irány a könyvtár!”
 • 19. queenmargareth1 2013. szeptember 12. 19:44
  „15. cselac 2013.09.12. 11:18 bocs, az elsősök, ötödikesek köt. erkölcs és hittanórái miatt írtam.Gondolom, ha 99-en hittant választanak, akkor nem erkölcsöt fognak oktatni.”
 • 18. queenmargareth1 2013. szeptember 12. 19:43
  „16. Apátfalvi** 2013.09.12. 11:26 figyelmeztettél?!az mit jelent, fenyegetsz?egy ilyen borzalmas eset kapcsán?Csak nem keresztény vagy, hogy megteheted?
  Nem vagyok tudatlan, csak nem azt hiszemm, amit te és ezt viszont te nem érted, mert kötelezőnek tartod, hogy mindenki mindent CSAK NEKED higgyen, mert tájékozott vagy. Na, tessék, hazudtold meg az állításaimat.Nem tudod, mert már egy Szentatya bűnbocsánatot kért, tehát beismerte!

  X Látod, nagy iksz-szel, főleg, hogy lottót vettem.Neked melyik a pártod, amivel elégedett vagy?
  Te meg azt nem fogod fel, hogy én nem fogadom el a kapitalizmust!Ennyi, nem több. A kapitalizmus a gazdagoké ki, hogy tudott lopni, milyen időben és van egy órási olló.Míg a szocializmusban loptak mégis megvolt minden!hoppá!És nem volt ekkora luxus különbség. Te véde a kapitalizmust, mert jól élsz, én védem a szocializmust, mert jól éltek a szegények is. A kapitalizmus szegényei haldokolnak!
  Szóval melyik párt az ami neked elégedettséget ad?”
 • 17. x 2013. szeptember 12. 15:27
  „14. queenmargareth1, itt megtalálhatnád a társadalmi-politikai hazádat, állj közéjük, harcolj érte:
  "Új párt alakult. Már a neve is mesteri húzás: Elégedetlenek Pártja. Valódi néppárt. ..."
  http://index.hu/belfold/2013/09/12/mi_is_vagyunk_annyian_mint_a_liberalisok/”
 • 16. Apátfalvi** 2013. szeptember 12. 11:26
  „margit, <moderálva>, figyelmeztettelek már, hogy műveletlenségedből adódó tájékozatlanságoddal ne itt piszkítsd a fórumot. ha nem tudod mi a különbség a vallás és az egyház, mint intézmény között, akkor ne szólj hozzá a témához. főleg ne egy ilyen borzalmas eset kapcsán.”
 • 15. cselac 2013. szeptember 12. 11:18
  „Margitka: nincs kötelező hittan. Nem értem, hogy jön ide.”
 • 14. queenmargareth1 2013. szeptember 12. 10:17
  „ha lesz kötelező hittan, nem fog ilyen gyilkosság történni?!úúúúúúú
  Erre a legjobb ellenpélda amikor pont a papok indították a keresztes háborúkat és pénzelték (mindig), na akkor hol volt az istened?Igen, jogos, ha van, ez nem történhetne meg a hit szerint.Mint más csúnya dolog sem...
  ami még most is létezik a papoknál is.úgy hogy ezt a kötelező hittant ilyenekért nem kell bevezetni.Hazugságot tanítanának.és nem a Bibliára gondolok!Hanem az életre a keresztény egyház kezdéséig!
  Ugye a mi kereszténnyé válásunk is vértelen volt.”
 • 13. Apátfalvi** 2013. szeptember 12. 08:24
  „10.

  Teljes mértékben tisztában vagyok mind a "népcsoporttal", mind a tekintélyes számú bűnöző elemeik által elkövetett cselekményekkel. Nem is azzal van a probléma, ha valaki erre utal, zsidó témát iderángatni viszont teljesen felesleges és azt mutatja, hogy az adott illető az égadta világon semmiféle részvétet nem érez a cibakházi áldozat iránt, tragédiáját csupán beteges politikai/ideológiai nézetei kinyilatkoztatására használja. Már nem először, teszem hozzá.”
 • 12. laca100 2013. szeptember 12. 08:21
  „Made In Hungary-javult a közbiztonság / hozzátenném: folyamatosan javul! /”
 • 11. achilleus 2013. szeptember 12. 07:14
  „7. Qllancs 2013.09.11. 21:48
  Hol volt az Isten? Megmondom neked. Kitaszítva a családjainkból, iskoláinkból, magánéletünkből, és mindenhonnan. Ott volt, csak kitaszítva. Ez a tett a nélküle való élet "gyümölcse". - szó szerint idézve egy - ugyanehhez a hírhez , ugyanerre a kérdésre adott - hozzászólást. ("Érdekes módon" ott (is?)) olyan hozzászóló "hiányolta" az Istent, aki eddig semmiféle jelét nem adta semmiféle istenhitnek.) http://kereszteny.mandiner.hu/cikk/20130911_megoltek_a_cibakhazai_plebanost”
 • 10. Fatboy35 2013. szeptember 11. 23:54
  „Apátfalvi te okos tojás! te is nagyon jól tudod hogy védtelen öregek agyonverése néhány ezer ft-ért melyik népcsoporthoz köthető.Ha nem akkor javaslom nyisd ki a szemed olvasd a híreket,majdnem minden hétre jut egy ilyen eset már amelyik nyilvánosságr kerül.Pachakuti csak az elhallgatott valóságot próbálta érzékeltetni.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balla Irma-gyilkosság: felmentették Schönstein Sándort

Bizonyítottság hiányában felmentette az édesanyja meggyilkolásával vádolt Schönstein Sándort… Tovább olvasom