Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Meggyőzték a szakszervezetek Lázár Jánost

Szakszervezeti vezetőkkel egyeztetett a 98 százalékos különadó ügyében szerdán a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Az érdekképviseletek vezetői konkrét javaslatokkal érkeztek az előterjesztést jegyző politikushoz, és egységesen a különadó szabályainak módosítását kérték. Lázár János közölte, az egészen biztos, hogy változik az eredeti elképzelés. A különadó ügye a Fidesz elnökségének délutáni ülésén is témaként szerepel.
A kormánypárt frakcióvezetője a Képviselői Irodaházban külön-külön folytatott megbeszélést hat szakszervezet képviselőjével. A találkozók után hangsúlyozta, a Fidesznek nem az a szándéka, hogy a közszolgálati jogviszonnyal rendelkező munkavállalókat büntesse az elvonásokkal, hanem azokat a magas rangú állami vezetőket, "igazi nagykutyákat" szeretnék "elkapni", akik idén több tíz- vagy százmillió forintos nagyságrendű végkielégítéshez jutottak. Nem volt olyan érdekképviselet, amelyik ezt ne fogadta volna el - fűzte hozzá.

Lázár János közölte, a szakszervezetek javaslatait összefoglalja, és azokat a Fidesz elnökségének szerda délutáni ülésén ismerteti. Az egyeztetési folyamat végére pedig úgy tenne pontot, hogy kérni fogja az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács összehívását várhatóan péntekre vagy hétfőre, és szeretné, ha ott megállapodás születne az érdekelt felek között abban, hogyan tudják a törvény hatálya alól kivenni azokat, akiket a jogalkotói szándék nem kíván büntetni - mondta.

Kijelentette: az egészen biztos, hogy lesz változtatás az eredeti elképzeléshez képest. "A szakszervezetek győztek meg igazából arról, hogy erre mindenféleképpen szükség van. (...) Azt szeretném, hogy ha az érdekképviseleteknek az álláspontja érvényesülne; ez össztársadalmi ügy, ez mindannyiunknak fontos ügy, és nem pártpolitikai kérdés" - tette hozzá. Részleteket egyelőre nem ismertetett, azt azonban kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy az általa jegyzett három törvényjavaslatról hétfőn akár már szavazás lehet az Országgyűlésben.

Lázár János elsőként Mendrey Lászlóval, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnökével találkozott. Az érdekképviseleti vezető a megbeszélés után azt mondta, a frakcióvezető nyitott a PDSZ kéréseire a 98 százalékos különadó közalkalmazottakra vonatkozó szabályozásának módosítása ügyében.

Mendrey László tájékoztatása szerint az egyeztetésen többféle megoldásról is szó esett. A PDSZ alapvetően azt támogatja, hogy a 98 százalékos különadó kétmillió forintos összeghatárát emeljék meg. "Reméljük, hogy lesz megegyezés, ez csütörtök reggel fog kiderülni" - mondta a szakszervezeti elnök.

A másik pedagógus-érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azt javasolta, hogy továbbra is azon törvények alapján járjanak a közszférában a végkielégítések, amelyek 18 éve működnek.

Galló Istvánné, a szakszervezet vezetője emellett hangsúlyozta, azt támogatják, hogy ha a törvényi előírásokon felül a munkáltató nagyobb végkielégítést adna a dolgozónak, azt sújtsa különadó. Mint mondta, az irreálisan magas végkielégítések ellen tiltakoznak, ugyanakkor tartanak attól, hogy a különadóról szóló jogszabály jelen formájában a közszféra dolgozóit is sújtaná, pedig esetükben ez a törvényhozónak sem szándéka. Hozzátette, nem tudják elfogadni azt sem, hogy a különadó vonatkozzon a szabadságmegváltásra és a felmondási időre.

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) vezetői - Varga László elnök és Fehér József alelnök - azt mondták, kompromisszumkész a Fidesz frakcióvezetője különadószabályok módosítása ügyében.

Fehér József hangsúlyozta: az egyik fő indítványuk az, hogy aki munkából nyugdíjba megy, annak a javadalmazása semmilyen módon ne kerüljön a 98 százalékos különadó hatálya alá. Szavai szerint Lázár János támogatni tudja ezt a javaslatukat.

A SZEF álláspontja szerint ugyanakkor azokat sem érintheti a különadó, akiknek valamilyen ok miatt megszűnik a jogviszonyuk, és juttatásuk törvényben meghatározott.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szerint sem lehet a törvényesen járó juttatásokat szankcionálni, az érdekképviselet ugyanakkor azzal a céllal egyetért, hogy a kirívó, elfogadhatatlan kifizetések ne történjenek meg még egyszer. Hozzáfűzte, javaslatukat értékhatár-függetlenül tették meg, szerintük ugyanis nem az értékhatár dönt, hanem az, hogy törvény szerint kapja-e valaki a juttatást, vagy sem.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke a Lázár Jánossal való találkozó után kiemelte: "bármelyik cégnél dolgozó munkavállaló, aki a Munka törvénykönyve szerint, vagy a mindenkire érvényes kollektív szerződés szerint kap juttatást, az biztos, hogy nem ütközik a jó erkölcsbe".

A jelenlegi 2 millióról 3,5 millió forintra emelné a 98 százalékos különadó összeghatárát a Munkástanácsok Országos Szövetsége.

Palkovics Imre, az érdekképviselet elnöke, miután megbeszélést folytatott a Fidesz frakcióvezetőjével, azt mondta, szervezetük azt nem támogatja, hogy a közalkalmazottakat általában kivegyék a különadó rendszeréből. A szakszervezeti vezető szerint "világbotrány lenne", ha megmaradna a 98 százalékos különadó 2 millió forintos összeghatára, de nem is számít arra, hogy ez így történne.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) és a Fidesz frakcióvezetője megállapodott abban, hogy a felsőoktatásban a nyugdíjba menő professzorok, docensek esetében a végkielégítések után nem kell különadót fizetni - közölte Kis Papp László, az FDSZ elnöke a találkozó után.

Az érdek-képviseleti vezető tájékoztatása szerint a felsőoktatás adminisztratív munkaköreiben 3,5 millió forintos összeghatárt javasolt a különadót érintően Lázár János.

Olvasóink írták

 • 10. utazó81 2010. november 03. 21:41
  „Szatyi! igen ha nyugdíjba megy valaki akkor jár végkielégítés.Én 4 éve mentem nyugdíjba minden ledolgozott 3 évre 1 hónap végkielégítés járt. Sajnos a mostani törvényt nem ismerem,pedig engem is érdekelne,a tesóm jövőre megy nyugdíjba.Ja és akkor a bruttó bért kaptuk.”
 • 9. Ancsa60 2010. november 03. 20:33
  „Téves információ, hogy csak a végkielégítésekre vonatkozik a különadó.Nem igaz, mint ahogy sok más is hazugság . A felmentési időre kapott bért, a tavalyi évre vonatkozó szabadságmegváltást és a végkielégítést összevonják, és azokra összesen vetették ki a 2 millió feletti részt meghaladóra a sarcot. Szuperbruttóval ez könnyedén meghaladja a 2 milliót, főleg 30 éves jogviszony után. Akkor hol is az igazság???!!!!Kit is büntetnek???!!!!”
 • 8. N.P. 2010. november 03. 19:58
  „igazságkereső 2010.11.03. 16:36

  A felsőoktatás is része az oktatásnak, és ott lényegesen magasabbak a bérek!”
 • 7. barkzso 2010. november 03. 19:43
  „Történész jó szoci módra hazudik. Csak a 2 milla fölötti részre jön a 98% tehát a példája egy nagy hazugság.
  2,1 milla minusz 56% - akkor mi is adózik 98%-al?
  Qrcsány Fegyenctől tanulta: hazudni hazudni, az utolsó leheletünkig hazudni elvtársak...”
 • 6. szatyi 2010. november 03. 19:27
  „Ha valaki nyugdíjba megy, annak miért jár végkielégítés?”
 • 5. történész 2010. november 03. 17:37
  „igazságkereső 2010.11.03. 16:36
  Csak egy kis segítség,hogy mennyire átbas.ó ez a törvény. Mindegy ki 45 évet lehúzott egy cégnél!!!! és a kollektív szerződés értelmében 4 hónap felmentés illeti meg ami a bruttó átlag bérének 100%-a.Azaz ebben benne van a jutalom VBK, túlóra ,stb, közép magas vezető tehát volt egy kis prémcsi is, szabadságpénz mi egyéb és így kijött Bruttó 2,1 milla aminek 56 %-a adózott meg erre is jött a 98%-os adó.Tehát itt nem arról van szó,hogy csak azt bas...ák rendbe aki 8 hónap vezérigazgatóság után 10 millát kap,hanem azt a dolgozót is aki nem minimálbéres volt és .Valójában ez az egész nem más mint fidesz hazugság, a bíróság mint demokrácia egyik alap pillérének a párt alá gyűrése mert azt,hogy a politikus ,miniszter, vezérigazgató ne kaphasson több millát törvénnyel simán lehet szabályozni. Sajnos úgy etetnek,hogy az ennyi meg annyi millásokat sújtják és közben te meg én simán bele esünk és későn jövünk rá az igazi sújtott a kisember”
 • 4. zoltanszabo 2010. november 03. 17:32
  „A pedagógus pályán eltöltött 40év után jár kb.ennyi.De csak a vezetőknek.Iskola igazgató ,helyettes.Nem túl sokan lehetnek mert ha leépítés van az idősebbeket küldik el nem a fiatalt mert így több bért tudnak megtakarítani.Egy kezdő pedagógus kap bruttó 90ezer Ft.t igaz tapasztalat O, addig az idősebb 20-30 éve a pályán lévő bére bruttó 200 ezerFt. Létszám leépítéskor jár végkielígítés de nem olyan negy összeg.Kevés a gyerek,sok a pedagógus,csak nem az megy el akinek kellene.Főnök kedvence marad, igaz mint pedagógus 0 ,de kit érdekel?Félek a most dolgozók közzül nem sokat fog érinteni.Kevesen érik meg a 40 szolgálati évet.”
 • 3. igazságkereső 2010. november 03. 16:36
  „Pedagógusok között ki az, aki 3,5 milliós végkielégítést tudna felvenni akkor, amikor folyamatosan arról panaszkodnak,hogy milyen alacsony bérért dolgoznak?Hány havi végkielégítés lenne ez a 3,5 millió forint?”
 • 2. fles2 2010. november 03. 16:33
  „Én nem értem ezt a végkielégítést!Vagy mindenki kapjon vagy senki!Egyik helyen adnak másik helyen nem!hogy is van ez?!”
 • 1. N.P. 2010. november 03. 16:23
  „Tudod, János egy demokráciában így szokás! Egyeztetés - és csak utána jön a törvény! Persze ezt honnan is tudhatnád?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrnek álcázta magát a rabló

"Police" feliratú dzsekit és "police" feliratú baseball sapkát viselt az a fegyveres férfi, aki… Tovább olvasom