Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Meghalt Bárdy György

A Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művészt életének 93. évében érte a halál.
Életének 93. évében, hétfőn elhunyt Bárdy György Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész - közölte a Vígszínház.

Az elmúlt évtizedek számtalan színházi és filmes szerepe szólalt meg az ő csodálatos baritonján. Markáns, férfias, ironikus alkata, drámai ereje intrikus szerepekre predesztinálta, de utánozhatatlan sármja és fanyar humora minden szerepét átitatta - méltatta a színészt a teátrum társulata.

Csákányi László - Bárdy György: Hotel Pingvin /kaberé-jelenet/

Bárdy György május 26-án töltötte be 92. életévét. Haláláig a Vígszínház társulatának tagja volt, utoljára 2008-ban lépett fel az Egy csók és más semmi című előadásban.

Bárdy György 1921-ben született Budapesten. Már tizenhárom évesen a helyi református templom kertjében lépett fel saját színjátszó csoportjával. Várkonyi Zoltán, a neves színész és rendező véletlenül látta meg a 16 éves fiút egy előadásban, és megígérte: le fogja szerződtetni majdani társulatához. 1945-ben le is szerződtette a frissen alakult Művész Színházba. Elsőnek Grumio szerepét kapta a Makrancos hölgyben. A színházi előadások után rendszeresen fellépett a Casanova és az Arizona Irodalmi Varietében, ahol óriási sikerrel parodizálta Csortost, Latabárt, Jávort.

1946-ban Jób Dániel szerződtette a Vígszínházba, ahol 1949-ig játszott. 1949-51-ben a Vidám, 1951-től 1958-ig a Madách, 1958-59-ben a Nemzeti Színházban lépett fel, majd három évig erdészként dolgozott. 1962-ben a kecskeméti Katona József Színházban folytathatta pályáját. 1964-ben újra a Vígszínház művésze lett.

Emlékezetes szerepe volt Rómeó (Shakespeare: Rómeó és Júlia), Lucifer (Madách: Az ember tragédiája), Bicska Maxi (Brecht-Weill: Koldusopera), Ficsúr (Molnár Ferenc: Liliom), Oscar (Neil Simon: Furcsa pár). Színházi fellépésein kívül több mint 60 film- és tévészerepben nyújtott felejthetetlen alakítást. Legnagyobb sikere a Jumurdzsák volt az 1968-ban bemutatott Egri csillagokban, de játszott a Valahol Európában, A csodacsatár, A tettes ismeretlen, a Ripacsok és a Retúr című filmekben. Sokat szinkronizált: az ő hangján szólalt meg például Máris szomszéd is a Mézga családban.

Bárdy György Jumurdzsák szerepében az 1968-ban bemutatott Egri csillagok című filmben.
Bárdy György Jumurdzsák szerepében az 1968-ban bemutatott Egri csillagok című filmben.

1958-ban Jászai Mari-díjat kapott. 1983-ban érdemes művész lett. Ugyanebben az évben nyerte el az Ajtay Andor-emlékdíjat. 1991-ben a Magyar Köztársaság Zászlórendjével tüntették ki. 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét kapta, 2000-ben kiváló művész lett. 2003-ban a 34. Magyar Filmszemle életműdíját kapta. 2005-ben Kispest díszpolgárává választották. 2006-ban ismét megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal. 2008-ban elnyerte a Gundel Művészeti Díjat.

Két évvel ezelőtt, 90. születésnapján a Vígszínházban köszöntötték. Akkor azt üzente a közönségnek, tartsák meg továbbra is szeretetükben a Vígszínházat.

Búcsúztatása a művész és családja kérésére szűk, családi körben történik - tudatta a színház hétfő esti közleménye.

PORTRÉ

Bárdy György, az elmúlt évtizedek egyik legnépszerűbb magyar színésze 1921. május 26-án született Kispesten. Tizenhárom évesen már a helyi református templom kertjében lépett fel saját színjátszó csoportjával. Várkonyi Zoltán, a neves színész és rendező véletlenül látta meg a 16 éves fiút egy előadásban, és megígérte: le fogja szerződteti majdani társulatához. Bárdy észben tartotta az ígéretet: miután 1945-ben elhallgattak a fegyverek, és ő is felépült a Don-kanyarban szerzett sérüléséből, máris kopogtatott Várkonyi szobájának ajtaján a Művész Színházban. Rövid felvételi vizsga következett, aztán szabályos szerződés. Elsőnek Grumio szerepét kapta a Makrancos hölgyben, Petrucchiót Jávor Pál játszotta. A színészbálvány annyira megkedvelte az ifjú Bárdyt, hogy (mivel nem volt lakása) befogadta pasaréti villájába.

A színházi előadások után rendszeresen fellépett a pesti Broadway intézményeiben, óriási sikerrel parodizálta Csortost, Latabárt, Jávort. A Művész Színház után a Vígszínház, majd a Vidám Színpad és a Madách Színház tagja volt, 1958-ban a Nemzeti Színházhoz igazolt. Az ország első társulatánál csak egy évadot tölthetett: 1959-ben a szocialista erkölcs elleni vétség vádjával örökre eltiltották a színi pályától. Három esztendeig erdészként élt, aztán 1962-ben Kecskeméten újra színpadra léphetett. 1964-ben térhetett vissza a fővárosba, a Vígszínházhoz.

Markáns, férfias, ironikus alkata főként intrikus szerepekre predesztinálta, de komikusként is népszerű volt. Emlékezetes szerepe volt Rómeó (Shakespeare: Rómeó és Júlia), Lucifer (Madách: Az ember tragédiája), Bicska Maxi (Brecht-Weill: Koldusopera), Ficsúr (Molnár Ferenc: Liliom), Oscar (Neil Simon: Furcsa pár). Számos filmben is játszott, csak néhány mutatóba: Valahol Európában, A csodacsatár, A tettes ismeretlen, Ripacsok, Retúr. Az egyik legnagyobb sikere Jumurdzsák volt az Egri csillagokban, sőt, néhány éve a Magyar vándorban saját alakításának paródiáját is elvállalta. Sokat szinkronizált, az ő hangján szólalt meg Máris szomszéd a Mézga családban. Egyetlen szerepre nem emlékezett szívesen, a rádiókabaré óriási népszerűségű Gugyerákjára. Amikor már annyira azonosították a figurával, hogy előadás közben a színpadra is felkiabáltak neki, szakított az általa kitalált alakkal.

Kora ellenére sokáig kitűnő egészségnek örvendett, amit a tenisznek köszönhetett, egykoron a Vasas igazolt versenyzője volt. Kondíciójához az is hozzájárult, hogy soha nem ivott, nem élt éjszakai életet, előadás után sietett haza, mert aludni viszont nagyon szeretett. Évtizedekig szivarozott, majd áttért a pipára. Utoljára az Egy csók és más semmi előadásán lépett fel 2008-ban.

Bárdy, aki fiatalabb korában veszedelmes nőcsábász hírében állt, kétszer nősült. Második feleségére hatvanévesen talált rá, hatvannégy évesen lett apa, Anna lányát az élet nagy ajándékának tartotta.

Bárdy György művészi munkáját 1958-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1983-ban érdemes művész, 2000-ben kiváló művész lett, 2003-ban megkapta a magyar filmszemle életműdíját. 1991-ben a Magyar Köztársaság Zászlórendjével, 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki. Amikor 2006-ban, 85 évesen megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a csillaggal, arra a kérdésre, hogy mi az, amin változtatna életében, így válaszolt: minden úgy van jól, ahogy történt.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Anmari51 2013. május 29. 11:22
  „2007-ben készült "Magánbeszélgetés" című műsorban Bárdy György művész úr így nyilatkozott színész hitvallásáról. "Játék, örömteli, boldogító játék"! Igen az volt köszönjük szépen számlálhatatlan élményt szerzett nekünk valamennyi műfajban amiben játszott. Nyugodjon békében!”
 • 21. mazsolaszolo 2013. május 28. 19:07
  „Játszott ő sok mindent, és a legkiválóbban, mint minden SZÍNÉSZ.

  Egy ember, aki 92 évet megélt - köztük a csahos Horthy-korszakot, véres II. vh-t, rettenetes ötvenes éveket -, abban biztosan volt annyi bölcsesség időskorára, hogy nem fájt neki holmi díjacska hiánya, ami nem oszt vagy szoroz akkor, ha ott van helyette az emberben a Tehetség.

  Nem a díj hiánya fogja minősíteni őt - inkább csak minket. Legközelebb meggondoljuk, hogy kinek adunk és kinek nem. Amikor még nem késő.”
 • 20. Anmari51 2013. május 28. 17:11
  „Minden szépet, jót filmes, tévés és színházi élményt az előttem búcsúzók már leírtak! Felejthetetlen élményt nyújtott nagy színészeink közül is kiemelkedően maradandót! Szerettük, tiszteltük érte! Most szomorúan búcsúzunk TŐLE emlékét szeretettel őrizzük! Nyugodjon békében hosszú szép életet volt!”
 • 19. csafe 2013. május 28. 11:28
  „Gyerek koromban Gugyerákként ismertem meg.
  " Tudok franciául. Pl tudom azt hogy yes!"
  (közönség felmorog) " .. mi? hogy az angol? Ezek szerint angolul tudok!"
  Mindig jókat röhögtem rajta!
  Amikor először láttam Jumurdzsák szerepében, azóta nagy tisztelője vagyok Bárdy Györgynek!
  Nyugodjék békében!”
 • 18. Horthyszobor 2013. május 28. 10:19
  „Ő művész volt!!! Nem mint a mostani celeb senkiházik! A kedvencem, a sok szerepe közül, az Angyalbőrben film ezredese volt. Nyugodjon békében!!!”
 • 17. szandokán 2013. május 28. 09:45
  „Imádtam az öreget,viszlát ,jumurdzsák.Viszlát Gyuri bácsi.”
 • 16. achilleus 2013. május 28. 08:34
  „Több előttem hozzászólóhoz hasonlóan nekem is az jutott eszembe, hogy megérdemelte volna a Nemzet Színésze címet. Valóban nagyszerű karakteres alakításai voltak filmekben, tv-játékokban és a színpadon is. (Ugyanakkor hadd jegyezzem meg, hogy a nemzet színészeit csak a legelső körben nevezte meg politikai grémium, utána az elhunyt tagok személyéről már a megválasztottak (tehát maguk a nemzet színészei) állapodnak meg. Valahogy nem esett a választásuk rá, aminek okairól talán most nem is illik találgatásokba bocsátkozni.) Nyugodjék békében.”
 • 15. mazsolaszolo 2013. május 28. 07:48
  „Nagyon szép kort ért meg, kiváló színész volt, nagyon kedveltem.
  Nyugodjék békében!”
 • 14. almostevil 2013. május 28. 07:46
  „Hatalmas színész volt, nyugodjon békében. Elképesztően jó karakter, szeret(t)em.”
 • 13. Együgyű 2013. május 28. 07:43
  „Az utolsó nagy színészeink lassan elmennek! Ő nagyon, de nagyon megérdemelte volna a nemzet színésze díjat! Színészóriásunk nyugodjon békében! A Magyar nép a szívébe zárta és sokan nem felejtik el. Remélem, a másvilágon látja, hogy a szeretett nép most a gyász pillanatában minden elismerést megad neki. Kedves ,,Jumurdzsák" most mentél el igazán tőlünk! A most élő generáció nagy része a szívébe zárt mindörökre!!!”
 • 12. eternette 2013. május 27. 22:35
  „pl Molnár Piroska helyett...”
 • 11. lakoss1 2013. május 27. 22:33
  „De nagyon szerettem....R.I.P.”
 • 10. spityu70 2013. május 27. 21:48
  „Elment Jumurdzsák, sajnos nem nagyon vannak már jó színészek. Megérdemelte volna ö is a nemzet színésze díjat.”
 • 9. csonakos 2013. május 27. 21:05
  „Isten nyugosztalja! Igazi ember és a legnagyobbak között volt mint színész!”
 • 8. DobóI 2013. május 27. 20:59
  „Régi nagy színész generáció egyikét vesztettük el Vele..”
 • 7. tzs_szeged 2013. május 27. 20:54
  „Nyugodjék békében!

  Lucia!
  Én mindig azt gondoltam, á, nem olyan öreg még! ;)
  Elnézést, remélem értitek.”
 • 6. Vöröske 2013. május 27. 20:51
  „Isten nyugosztalja!Számomra ő volt az IGAZI színész.Egyszerűen imádtam.Jumurdzsákként pedig felejthetetlen volt.Sajnos én sem értettem meg soha miért nem érdemelte meg a nemzet színésze elismerését.Pedig ő megérdemelte volna.
  Még egyszer isten nyugosztalja és örvendeztesse meg az égieket színészi képességeivel!”
 • 5. buttler 2013. május 27. 20:47
  „Lucia!
  Ez jó kérdés.....Sokunkban felmerült .....Elsők között lett volna ott a helye!”
 • 4. expro 2013. május 27. 20:44
  „Imádtam, a nagyok között is az egyik legnagyobb.........volt.
  Nyugodjon békében.”
 • 3. jozko 2013. május 27. 20:37
  „Nyugodjon békében!
  Színészóriás?
  Nem: s z í n é s z , a szó legnemesebb értelmében.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Macedóniában tárgyal Szijjártó Péter

A politikus találkozott a balkáni ország kormányfőjével és gazdasági miniszterével. Tovább olvasom