Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Meghalt Horthy Istvánné

Horthy Miklós egykori kormányzó menyét várhatóan Kenderesen helyezik örök nyugalomra. Ilona asszony 95 évet élt.
Életének 96. évében, csütörtök reggel Angliában elhunyt Horthy Istvánné gróf Edelsheim Gyulai Ilona - közölte a család.

Horthy Miklós egykori kormányzó menyét - aki fiával az angliai Lewisban élt - várhatóan Magyarországon, Kenderesen helyezik örök nyugalomra.

Horthy Istvánné a rendszerváltozás után többször hazalátogatott, s kérte, hogy Horthy végakaratának megfelelően Portugáliában eltemetett apósának hamvait Kenderesen, a családi kriptában helyezhessék el. Az újratemetésre 1993. szeptember 4-én került sor.

Özv. Horthy Istvánné gróf Edelsheim Gyulai Ilona (1918-2013)
Özv. Horthy Istvánné gróf Edelsheim Gyulai Ilona (1918-2013)

Özv. Horthy Istvánnét 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki a második világháború idején kifejtett ellenállási tevékenységéért, a kiugrási politika támogatásáért, valamint a portugáliai magyarság körében végzett munkássága elismeréseként. 2001-ben mutatták be Becsület és kötelesség című könyvét, 2011-ben Budapesten az I. kerület díszpolgárává avatták.

ÉLETRAJZ

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona 1918. január 14-én született Budapesten. Gyermekkorát családjának felvidéki birtokán töltötte. 1940. április 27-én ment feleségül Horthy Istvánhoz, Horthy Miklós kormányzó fiához. Férje, akit 1942. február 19-én kormányzóhelyettessé választottak, 1942. augusztus 20-án a szovjet fronton repülőszerencsétlenségben vesztette életét.

A házaspárnak egy fia született 1941-ben, Horthy István. Özvegy Horthy Istvánné a második világháborúban önkéntes ápolónőként mentette a sebesülteket. Egyik nyilatkozata szerint 1944 októberében részt vett a balul sikerült kiugrási kísérletben oly módon, hogy Ambrózy Gyula államtitkárral, a kabinetiroda főnökével neki kellett közölnie, hogy Horthy a proklamáció minél előbbi elhangzását sürgeti. A kiugrási kísérlet kudarca után a vatikáni nunciatúrán keresett menedéket, de a németek őrizetbe vették, és a lemondott kormányzóval együtt október 17-én Németországba hurcolták, a bajorországi Hirschberg vadászkastélyban helyezték el.

A második világháború végén őrizetüket az amerikai vették át, és a közeli Weilheimbe vitték őket, a kormányzóhelyettes özvegye a müncheni vöröskeresztnél lett titkárnő. Miután Horthy Miklós ellen nem emeltek vádat, a család 1948-ban Portugáliába költözött, Estorilban éltek szerény körülmények között.

Edelsheim Gyulai Ilona 1954-ben férjhez ment John Bowden angol ezredeshez, aki katonai attasé volt Portugáliában, s akit elkísért különböző megbízatásaira is. Irakban négy évet töltött, Angliában is éltek, majd Portugáliában telepedtek le. Második férjét 2002-ben veszítette el. Az özvegy halála előtt két évvel Dél-Angliába költözött egyetlen fiához, ifj. Horthy Istvánhoz.

A rendszerváltozás után többször hazalátogatott, s kérte, hogy Horthy végakaratának megfelelően Portugáliában eltemetett apósának hamvait Kenderesen, a családi kriptában helyezhessék el. Az újratemetésre 1993. szeptember 4-én került sor.

Horthy Istvánnét 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki a második világháború idején kifejtett ellenállási tevékenységéért, a kiugrási politika támogatásáért, valamint a portugáliai magyarság körében végzett munkássága elismeréseként. 2001-ben mutatták be Becsület és kötelesség című könyvét, 2011-ben Budapesten az I. kerület díszpolgárává avatták. Ő írta az előszavát Natalija Nyikityina orosz író Hazatérek Hozzád - Egy magyar pilóta, aki legyőzte a háborút című könyvének, amely egy magyar vadászrepülő kitalált történetéről szól, s amelyet idén februárban mutattak be Magyarországon.

Olvasóink írták

 • 10. Csonka László 2013. április 21. 09:52
  „Horthy korszakhoz hozzászólásom: (Szeged az aki legtöbbet köszönhet, ekkor lett Egyetemi város)

  Hazánk lakossága e rövid idő alatt 1.639.479 fővel növekedett. Alap- és középfokú iskoláink száma 7418-ról csaknem a duplájára: 13780-ra; óvodáinké 975-ről 1140-re emelkedett.

  Új kórházat 160-at is építettünk a kezdetekkor meglévő 187 mellé, s bennük megkétszereződött az orvosok száma.

  2628 km . elsőrendű országutat építettünk, vasútvonalaink hossza 8671 km-re nőtt, ebből 243 km-t villamosítottunk - magyar találmány alapján. Dízelmozdonyok gyártásában pedig világelsők lettünk!

  Duna-tengerjáró flottánk összeköti vízi útjainkat a világtengerekkel.

  Államadósságunkat az időszak felére kifizettük, sőt el tudtuk engedni a gazdák összes tartozását.

  Megteremtettük a mindenkire egyaránt vonatkozó szociális ellátórendszert, biztonságos működéshez szükséges vagyonnal látva el a nyugdíj- és betegségbiztosítókat. Ingyenes gyógyszert kaptak a növekvő számú cukorbetegek.

  Budapest (gyógy-) fürdővárossá vált.
  Nyaralótelepeket építettünk a munkásoknak a Dunakanyarban, a Soroksári Duna ágban; a tisztviselőknek a hegyvidékeken és a Balatonnál. Filléres vonatok szolgálják a hétvégi kikapcsolódást.
  A köz szolgáinak (közüzemek dolgozó, köztisztviselők, közalkalmazottak) vasúti, üdülési, biztosítási, közüzemi díjbéli és egyéb kedvezményekkel honoráltuk áldozatos munkáját.

  Mindehhez a világ egyik légértékállóbb valutájának megteremtése is járult. (Európa 2-ik, legstabilabb fizetőeszköze)

  Politikai téren önállóságra törekedtünk.

  Korlátok közé szorítottuk a szélsőséges pártok működését, megtiltottuk a horogkereszt használatát, és az Egyesült Államokat másfél évtizeddel megelőzve (!) eltöröltük a máskülönben csupán ideiglenesen bevezetett numerus clausust.

  Horthy Miklós kormányozta ekkor a világháborút elszenvedett, spanyolnáthát, eszeveszett vörös terrort, és Trianont elszenvedő Magyarországot, vagyis az 1920 és 1937 közötti, a még újvilágháborútól mentes korszakról szól az írás.

  A legfontosabb: mikor lemondatták, a Horthy család birtoka ugyanakkora volt, mint mikor kormányzóvá választották !! Ezt a példát igencsak folytathatnák jelenlegi képviselőink is, az alsóházban!”
 • 9. idir 2013. április 20. 19:56
  „GondaIstvan.
  Tisztelt velemennyilvanito. Egy jogallamban az orszaggyulesi kepviselok nem hozhatnak torveny arra ,hogy bunos az,aki kerdez,mert ha az aldozat nem kerdezheti meg,hogy miert vagyok en aldozat ,mikor nem en kovettem el a karokozast masokna,akkor nincs jogallam .En a velemenyem alapjaul nem a tortenelmi hazugsagokat hasznalom. Az en velemenyem alapja a demokratikus nagyhatalmakkal kotott nemzetkozi szerzodesek kotelezettsegei. Ezek torvenyerore voltak emelve .Ezert ezek irott targyi bizonyitekok. 1913-ban torvenybe iktattak a nagyhatalmakkal kotott nemzetkozi szerzodest (hagai) amelynek a lenyege az,hogy a haboru borzalmainak elkerulese erdekeben a szerzodo felek vallajak azt,hogy eloszor nem a fegyverhez nyulnak ,hanem tagyalnak,targyalnak es targyalnak .A szerzodo felek kozul kozvetitot kernek a hataron beluli fegyveres vedelemre. Ez a honvedseg. A fegyveres vedelem nem azt jelenti,hogy a belso ellenzeket ki kell irtani. 1914-ben megis torvenyellenesen fegyverrel kezdenek,ezert szerzodesszegok .A buntetes Trianon,amelyben a hagai szerzodest megerositik. A haboru altal okozott karokat a penz elertektelenitese moge bujva az aldozatokra terhelik .De ugyanezt a trukkot ismetlik 1946-ban es 1991-ben is. Mindharom esetben a bunozoket kituntetik az orszaggyulesi kepviselok jogelodei . Maradjunk Horthyeknal. Ok felmondjak a hagai es a trianoni szerzodest es fegyverrel atlepik a hatart. A bunos haboruban ujra veszitenek .Ezutan jon a parisi szerodes 1947-ben,amely a hagait es a trianonit szinten megerositi es kotelezi az orszaggyulesi kepviselokiet arra,hogy adjak meg a nep jogait es nem lehet a haboru okozta karokat a nepre ,az aldozatokra terhelni. A parisi szerzodes ujra megerositi azt,hogy az orszaggyules csupan harmincketezer zsoldos katonat tarthat a kulso tamadas kivedesere .De tilos sorkatonasagot tartani,mert az orszaggyulesi kepviselok minden esteben a sajat nepuk jogkorlatozasara hasznaltak azt fel. A kotelezo sorkatonai szolgalat miatti aldozatok a karosultak a halottak es a belhaborus bunozok letrejotte az orszaggyulesi kepviselok hozzajarulasaval tortentek. Mikor hozott az orszaggyulesi kepviselo olyan torvenyt,MOST MAR ELEG VOLT ezekbol a torvenytelensegekbol. Az orszag romboloi ,a jogkorlatozo bunozok ,amit sajat akaratukbol, sajat magukra vallaltak,a karokozok kotezelzettseget teljesitsek elevulhetetlen jogosultsagi sorrendben, mert a jogoktol nem valaszthato el a kotelezettsegi sorrend az okozott karok megteritese miatt. Az 1913 hagai szerzodes elott nem volt szerzodes , de 1913-at kovetoen a szerzodesre valo hivatkozas volt a jogeros es ma is az.Ezert,ezt kovetoen a nep jogainak vedelme az elso.”
 • 8. GondaIstván 2013. április 20. 06:59
  „7. idir: "Miert vedtek a magyar hatart kotelezoen a magyar honvedek a Don kanyarnal?"
  Miért védte Hunyadi a hazát Várnánál?”
 • 7. idir 2013. április 20. 00:10
  „"Horthy Miklos ellen nem emeltek vadat" ez tortenelmi hiba volt.A nemzetkozi szerzodes ertelmeben haborus bunos volt es tomeggyilkos.Miert vedtek a magyar hatart kotelezoen a magyar honvedek a Don kanyarnal?Az orszaggyulesi kepviselok kegyetlen szenvedest zuditottak az orszag jogfosztott nepere.Kesobbiekben akik a haborubol gazdagodtak ,azt a haboru alatt szerzett vagyont kellett allamositani ,hogy a haboru okozta karokat abbol allittassak helyre.Termeszetesen a haborus bunosoktol kellett volna a teljes vagyonelkobzast csinalni.Ha ez megtortent volna,a magyar tortenenem mashogy allna napjainkban.”
 • 6. deszkás 2013. április 19. 21:19
  „No comment. Nyugodjon békében.”
 • 5. IVY 2013. április 19. 14:46
  „Volt szerencsém Koltay filmjét látni. Érdekes volt.
  Nyugodjon békében grófné.”
 • 4. Nyenyere 2013. április 19. 14:43
  „Nyugodjon békében.”
 • 3. GondaIstván 2013. április 18. 22:15
  „Isten nyugosztalja! Ott leszünk Kenderesen a temetésén.”
 • 2. pachakuti 2013. április 18. 21:28
  „Nyugodjon békében! Igaz magyar honleány volt és maradt a távolban is.”
 • 1. Byron67 2013. április 18. 20:38
  „Film a Horthy-kor tanúival - Többek között hosszabban beszél a korabeli eseményekről a ma reggel elhunyt özv. Horthy Istvánné, Ilona asszony... Béke poraira!
  Két ,,koronatanú" - özv. Horthy Istvánné, gróf Edelsheim Gyulai Ilona és ifj. Horthy István - is megszólal Koltay Gábor 2006-ban készült filmjében. A rendező többórás beszélgetést folytatott Horthy Miklós családtagjaival, de az anyagnak természetesen csak töredéke kerülhetett a filmbe.
  http://szegedpanorama.blogspot.hu/2012/08/film-horthy-kor-tanuival.html”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra éheztettek egy másfél éves agárdi kisfiút

A gyereknek hónapokon keresztül alig adtak enni és inni a szülei. Halálakor csak 4 és fél kiló volt. Tovább olvasom