Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Meghalt Vaszil Bikov, Fehéroroszország legismertebb írója

Bikov rákbetegségben szenvedett, és a minszki onkológiai kutatóintézetben érte halál vasárnap, három nappal 79. születésnapja után. Az író nemrég bonyolult műtéten esett át külföldön.
Bikov 1941-ben önként jelentkezett a frontra. Kisregényei meghatározó élményének, a háború előidézte morális konfliktusoknak, jellempróbáló szituációknak drámai, sokszor tragikus végű feldolgozásai. A hírnevet A harmadik rakéta (1962) hozta meg számára. Az 1960-as években írta az Alpesi ballada és A halottaknak nem fáj, az 1970-esekben az Obeliszk és a Hajnalig élni című elbeszéléseit. Vészjel című kisregényét, amely 1983-ban jelent meg, Lenin-díjjal jutalmazták.

Az író életének utolsó éveiből sokat töltött Finnországban, Németországban és Csehországban. A fehérorosz hatóságok ugyanis elutasították új műveinek kiadását, mert élesen kritizálta Lukasenko elnök tekintélyuralmi rendszerét. Bikov politikailag elkötelezte magát az utolsó szovjet elnök, a reformer Mihail Gorbacsov mellett, és a Szovjetunió felbomlása után konfliktusba bonyolódott Lukasenko kormányával. Egy ízben szemére vetette Lukasenkónak, hogy tönkre akarja tenni a fehérorosz nemzet öntudatát, kultúráját és nyelvét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokszínű művésztelep

Hétfőn  megnyílt Győrött a 35. nemzetközi művésztelep. A háromhetes programra tizenkét művészt… Tovább olvasom