Délmagyar logó

2017. 05. 22. hétfő - Júlia, Rita 15°C | 26°C Még több cikk.

Meghatározza Győr következő tíz évét

A győri közgyűlés holnap tárgyalja a város új rendezési tervét. A több száz oldalas anyag egyike az önkormányzat legfontosabb dokumentumainak.
A jogszabályok értelmében az 1998 előtt készült nagyvárosi rendezési tervek 2003. december 31-én hatályukat vesztették. Így történt ez Győrben is, s a városban azóta sok helyütt az illeszkedés szabályai érvényesültek az építési engedélyek kiadása esetén. Az önkormányzat ezért fogott új rendezési terv készítésébe, s a város vezetése úgy döntött, nem külsős céggel, hanem házon belül végezteti el a feladatot. A megbízást dr. Németh Iván főépítészre bízták, akit ideiglenesen fel is mentettek funkciója alól, hogy csak ezzel tudjon foglalkozni.
A dokumentum az eredeti elképzelésekben szereplő 2004 vége helyett 2005 áprilisában készült el, azóta a lakossági és hatósági egyeztetések zajlottak. Az elfogadás dátuma, úgy tűnik, 2006. január 19. lesz, miután a közgyűlés holnap tárgyalja a vaskos, több száz oldalas anyagot.
A nyilvános ülés csütörtökön délután három órakor kezdődik a városháza dísztermében. Balogh József polgármester a múlt csütörtöki közmeghallgatás után úgy fogalmazott: minden érdeklődőt, érintettet várnak az eseményre.
A közgyűlés bizottságai már megtárgyalták az anyagot. Közülük az ebből a szempontból legfontosabb településrendezési öt igen szavazattal, egy tartózkodás mellett azt javasolta a képviselő-testületnek, fogadja el az előterjesztést.
Akik nem különösebben jártasak építési ügyekben, azok is könnyen beláthatják, hogy a rendezési terv egyike az önkormányzat legfontosabb dokumentu-

mainak. Egyebek mellett ez határozza meg, hogy hol milyen szabályokkal alakíthatók ki telkek, azokat hogy lehet beépíteni, hol húzódjanak az új utak, vasutak, a város egyes részein, tömbjeiben mik építhetők. A mai szavazás jelentőségét ennek ellenére némiképp csökkenti, hogy számos kérdésben már korábban határozott a testület. Így 2004 nyarán döntés született arról, hogy mely területek lehetnek bevásárlóközpontok helyszínei. Néhány hónappal később pont került az azóta Városrétté átkeresztelt volt Budai úti Rába-terület ügyére: az Engel Group új városnegyedet valósíthat meg ott. Idén tavasszal az egykori lovassági, majd tüzérlaktanya sorsáról szavaztak a képviselők, és megengedték, hogy üzletközpont és lakópark nőjön ki a helyén.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezer rabszolgát szabadítottak ki tavaly Brazíliában

Több ezer rabszolgát szabadítottak ki tavaly Brazíliában. Bár az ország törvényei 1889 óta tiltják a… Tovább olvasom