Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Meghátrált a minisztérium - mégis felvételizhetnek a gyerekek szombaton

Szombaton írják a középiskolai írásbeli felvételit az általános iskolai diákok. Nagy riadalmat okozott az Oktatási Hivatal szerdán kiküldött levele, ám időközben változott az álláspont.

Portálunkhoz is megérkezett a hivatalos állásfoglalás:

"Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megvizsgálta a 2014. decemberében elfogadott 2014. évi CV. törvény januári hatályba lépése során kialakult helyzetet, és felhívta az Oktatási Hivatal elnökének a figyelmét a jogalkotási törvény rendelkezésére, amely szerint a törvény hatályba lépése előtt jelentkezőkre nem vonatkozhat az új felvételi eljárás. Tehát a szombati felvételizők esetében ez a jogszabály még nem alkalmazható."

Korábban írtuk:

- Reagált az Emmi arra megkeresésre, hogy miért szüntették be a szülői kérésre felvételivel történő évismétlés lehetőségét - írja a hvg.hu. A minisztérium állásfoglalása alapján a már beadott felvételikre nem vonatkozik a korlátozás.

A közoktatási törvény módosítása után megszűnt a szülői kérésre felvételivel történő évismétlés lehetősége, és ennek hatálya kiterjedt a felvételire már jelentkezett diákokra is. Az Emmi reagált a hvg cikkére, egyfelől megindokolta a lépést, másfelől tisztázta, hogy azokra nem vonatkozik a döntés, akik már beadták a jelentkezést, és félő volt, hogy szombaton hiába indulnak el felvételizni. 

A Németh Edit sajtóreferens szerint az indokolta a szülői kérésre felvételivel történő évismétlés lehetőségének megszüntetését, mert előfordult, hogy jó tanulmányi eredménnyel is ismételtek volna évet tanulók (9., 11. évfolyamot). Másrészt pedig azért, mert túl nagy ár volt az Emmi szerint az elvesztegetett tanulmányi év (amit a diák megismételni kényszerült), illetve szerintük az sem szült jó vért, amikor egy évvel idősebb tanuló jelent meg egy osztályközösségben.

Nem vonatkozik azonban a rendelkezés azon gyerekekre, aki már beadták a felvételit. "Tekintettel azonban arra, hogy a középfokú felvételi eljárás során már egyes tanulók jelentkeztek a törvény hatályba lépése előtt (2014. december 9-ig), ezen tanulók esetében – figyelemmel a megkezdett eljárásra – ez a szabály még nem érvényesíthető." Vagyis: mégis mehetnek felvételizni, akik már jelentkeztek.

Korábban írtuk:

Három lehetőség van most előttük, négy általános iskolai osztály elvégzése után nyolcosztályos középiskolába mennek át, 6+6 osztály, vagy a régi klasszikus 8+4. Attól függően, hogy melyiket választják, írják meg a felvételit a 4., 6. vagy 8. osztályos tanulók.

Sokakat érhet kellemetlen meglepetésként az a levél, amit az Oktatási Hivatal küldött ki az iskoláknak szerdán.

Ebben felhívják a figyelmet egy tavaly december 16-án, a parlament rendkívüli ülésén meghozott, december 30-án kihirdetett és január elsején életbe lépett törvénymódosításra.

Eszerint hiába készültek, nem felvételizhetnek szombaton azok, akik túlkorosan, egy évet visszalépve jelentkeznének középiskolába. Hogy érthetőbb legyen, azokról van szó, akik például nem negyedikesként (tízévesen), hanem ötödikesként (11 évesen) felvételiznek nyolcosztályos gimnáziumba. Vállalva azt, hogy elveszítenek egy évet - írja a 444.hu.

Azzal indokolják ezeknek a (jobb szó híján nevezzük túlkoros) diákoknak az utolsó pillanatban való kizárását a központi felvételiből, hogy a köznevelési törvény friss módosítása nem teszi lehetővé azt, hogy a diák az ötödik, hatodik vagy a nyolcadik évfolyamot – annak sikeres teljesítése esetén – szülői kérésre megismételje. Vagyis nincs arra lehetőség, hogy a diák visszalépjen egy évet, ha már elvégezte azt, menni kell tovább.

Az nem derült ki, hogy mi indokolja a tiltás azonnal bevezetését, pár nappal a felvételi előtt kizárva a tesztre készülő gyerekeket. Ráadásul a jelentkezés időpontja megelőzte a törvény hatályba lépését.

A kapkodásra jellemző, hogy az Oktatási Hivatal a levélben megkéri az iskolákat, hogy amennyiben van tudomásunk ilyen diákról, értesítsék a szüleit, hogy ne menjen a gyerek feleslegesen szombaton felvételizni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a megélhetési bevándorlás negatív jelenség

"Magyarországot olyannak kell megőrizni, amilyen. Nem szeretnénk, ha a bevándorlás miatt ez az… Tovább olvasom