Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Meghirdették a sztrájkot a közszolgálati dolgozók

Akár már vasárnap ismét tárgyalóasztalhoz ülhetnek a közszféra képviselői a kormány illetékeseivel, hogy a hetek óta tartó tárgyalásokat folytassák. Így még elkerülhető a januárra meghirdetett sztrájk. Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság ugyanis csütörtök esti ülésén meghirdette január 12-től a határozatlan idejű munkabeszüntetést.
Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság csütörtök esti ülésén döntött a már korábban kilátásba helyezett sztrájk meghirdetése mellett. Kerpen Gábor, a sztrájkbizottság tagja a Független Hírügynökségnek elmondta: így próbálják kikényszeríteni a kormánytól, hogy teljesítse a 2007-ben aláírt megállapodást.

Ez a 2007-es megállapodás arról szólt, hogy a kormány 2009-re négy százalékos béremelést és a 13. havi illetmény kifizetését ígérte, cserébe a szakszervezetek abban az évben - tehát 2007-ben - nem követeltek emelést - magyarázta Kerpen Gábor. Hozzáfűzte: a kormány a konvergenciaprogram teljesülése esetén további fél havi illetményt is ígért.

A szakszervezeti vezető szerint figyelembe veszik azt, hogy gazdasági válság van, ezért nem kérnek például reálbéremelést.

A tárgyalások folytatódnak a kormány és a közalkalmazotti szféra között. Már felvetették, hogy vasárnap, tehát a költségvetés hétfői végszavazása előtt is üljenek tárgyalóasztalhoz, erre azonban a kormány képviseletében eljáró Csizmár Gábor államtitkártól még nem kaptak választ.

A csaknem 30 közszolgálati szakszervezet céljai elérése érdekében már szervezett megmozdulást: november 19-én Budapesten körülbelül 10 ezren demonstráltak a Parlament előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig nincs megállapodás a motorosokkal

Évek óta nem születik megállapodás a Bakonyban szabálytalanul száguldozó motorosok ügyében. Tovább olvasom