Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Meghívta a Hamasz vezetőit Putyin Moszkvában

Az orosz elnök lefoglalta "az első éjszaka jogát" a Hamásszal - kommentálta a Gazeta című orosz lap pénteki számában Vlagyimir Putyinnak azt a madridi bejelentését, hogy meghívja Moszkvába a palesztin választásokon győztes iszlám radikális mozgalom vezetőit.
Ennek fényében José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnöknek az a megjegyzése, amely szerint Oroszország szerepe meghatározó lesz a közel-keleti rendezésben, célzásként értelmezhető arra, hogy Spanyolország és Európa elismeri az amerikai politika vereségét, vagy legalábbis elakadását - írta az orosz liberális lap.

A Kommerszant című lap szerint Háled Mesaal, a Hamász politikai bizottsági elnöke e hónap közepén utazhat Moszkvába, ahol rá akarják őt beszélni, hogy a nemzetközi kapcsolatok intézését hagyja meg teljesen Mahmúd Abbász palesztin elnök kezében. S annak érdekében, hogy folytatódhasson a nyugati pénzek áramlása a palesztin önkormányzat büdzséjébe, a Kreml megállapodást remél e pénzek elköltésének nemzetközi ellenőrzéséről.

Putyin kezdeményezése (az első közvetlen kontaktusra a Hamásszal) annak demonstrálására hivatott, hogy Moszkva hatékony közvetítő a közel-keleti rendezésben - írta a Kommerszant, amely szerint azonban a Kreml nem számolt eléggé Izrael reagálásával.

Az izraeli külügyminisztériumban úgy vélték, hogy Moszkva kettős mércét alkalmaz, felosztva a terroristákat olyanokra, akikkel lehet tárgyalni és olyanokra, akikkel nem. Nem értjük, mi a különbség egy jeruzsálemi buszrobbantás és a moszkvai vagy beszlani terrorakciók között - mondta egy izraeli tisztségviselő az orosz lapnak.

Az izraeliek szerint az orosz kezdeményezés ellentmond a közel-keleti kvartett álláspontjának (amely három feltételt szabott a Hamásszal való kapcsolatfelvételhez: Izrael létezési jogának elismerése, a fegyveres harcról való lemondás és az eddigi megállapodások elismerése). Moszkva jelenlegi pozíciója éppenséggel közvetítő szerepének éles szűküléséhez vezethet - vélték Izraelben.

A Kommerszant szerint egyébként a spanyol törvényhozásban megkérdezték Putyintól, hogy miért nem alkalmazza Csecsenföldre (így Samil Bászájev iszlám szélsőséges gerillavezérre) is azt a kritériumot, amelynek alapján a Hamászt nem minősíti terrorszervezetnek. Amikor azonban az orosz elnök belekezdett válaszába, a zártláncú közvetítést kikapcsolták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ablakcserés csalók

Az Inszol rt. nevében járja Győrött Újváros és Sziget utcáit néhány csaló, ablakcserét ajánlanak és… Tovább olvasom