Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Meghívták, majd távozásra kérték Morvai Krisztinát

Morvai Krisztina a szülők kérésére végül nem tarthatta meg csütörtökön a már korábban egyeztetett előadását a roma fiatalokat oktató pécsi Gandhi Gimnáziumban - adta hírül a PécsMa.hu internetes hírportál csütörtökön.
A lap információi szerint Morvai Krisztina már az iskola vezetőivel beszélgetett, amikor megkérték, hogy távozzon - mondta el maga az érintett jobbikos politikus egy pécsi fórumon, amelyet a cigány-magyar együttélés problémáival kapcsolatban rendeztek a meszesi Pákolitz István Közösségi Házban. A fórumon a politikus elmondta: örömmel fogadta el a pécsi Gandhi Gimnázium meghívását, ahol többek között az iskola tanulóinak egy rendhagyó történelemórát tartott volna, amelyen a roma diákok - az együttélésből fakadó feszültséggel kapcsolatos - álláspontjára lett volna leginkább kíváncsi. Erre azonban nem kerülhetett sor.

Éppen az intézmény vezetőségével beszélgetett, amikor az iskolatitkár "fontos telefonhoz" hívta a Gandhi igazgatóját, aki visszatérve közölte vele, hogy mégsem tarthatják meg az előre megbeszélt programokat.

A Gandhi Gimnázium igazgatója, Gidáné Orsós Erzsébet a PécsMa.hu-nak az eset kapcsán azt mondta: néhány szülő kérte, hogy ne tartsa meg a történelemórát Morvai Krisztina, s ezt napközben az iskolatitkárnak is jelezték. Ő "mérlegelés után" úgy döntött, hogy enged a szülőknek, s ezért kérte az európai parlamenti (EP) képviselőt a távozásra, aki ezt tudomásul vette.

Mint azt az igazgató elmondta, a képviselőt egy az uniót bemutató projektjük keretében hívták meg az iskolába, de ugyanígy tettek más EP-képviselőkkel is. Így például Göncz Kinga és Járóka Lívia is jelezte már, hogy szívesen eljönnek a Gandhi Gimnáziumba. Mint mondta, egyáltalán nem hitte volna azt, hogy problémát okozhat Morvai Krisztina jelenléte, szerinte ugyanis mindenki felé nyitottnak kell lenniük, hiszen így folytathatnak igazi párbeszédet a többségi társadalommal az őket érintő rendkívül fontos ügyekről. Mint mondta, át kell gondolniuk az uniós projekt jövőjét, s kérdés, hogy történtek után másokat is fogadnak e program keretében.

Morvai Krisztina csütörtöki pécsi látogatásán egy kerekasztal-beszélgetésen is részt, melynek témája a magyar-cigány együttélés volt. Ezt követően lakossági fórumot tartott.

Olvasóink írták

 • 4. vidékipolgár 2011. november 27. 08:38
  „Tudomásom szerint Jobbik szimpatizáns (nem párttag) EU Parlamenti kéviselőnő pontosan!
  A Ghandi Gimnázium következő ajánlott tantárgybővülése: "Tolerancia az eltartónemzethez"!”
 • 3. maros50 2011. november 25. 09:18
  „Na ez rossz húzás volt a roma szülők és az iskola részéről.Az előítélet csak előítéleteket szül.A folyamatos párbeszéd a pozitív példák erősítése,a problémák tisztázása az együttélést erősíti és átértékeli mindkét fél részéről a rossz beidegződésekét.”
 • 2. deszkás 2011. november 25. 08:50
  „Nem azért mert magyar hanem Jobbikos.”
 • 1. StencilAtya 2011. november 24. 23:15
  „mert magyar? ja, értem”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy: a romák ügye nem kizárólag jogvédelmi kérdés

Nem lehet kizárólag jogvédelmi oldalról megközelíteni a roma emberek problémáit, az oktatási,… Tovább olvasom