Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Megihlette a balettmestert a muzsika

Gara Lídia balettmestert olyannyira megihlette a soproni zeneszerző, Kónyai Tibor új CD-jének néhány kompozíciója, hogy elhatározta, koreográfiát készít a művekhez. A bemutatót egy olyan este keretében rendezték, ahol a társművészetek is szerepet kaptak.

– A Vas-Villa’ stúdiójában a balettoktatói munkámhoz szükséges CD-re vártam, amikor gyönyörű muzsikára lettem figyelmes. Olyanra, ami által rögtön megelevenedett lelki szemeim előtt egy film, egy táncfilm – kezdte történetét Gara Lídia balettmester, a soproni Cinege művészeti intézmény művész-pedagógusa, aki balettos pályafutása során a pesti operaházban és a Duna néptáncegyüttesben is táncolt. – Egy pillanat alatt megfogott a hallott kompozíció líraisága és finom hangszerelése. Megtudakoltam a zeneszerző nevét, s még aznap létrejött Kónyai Tiborral a találkozás. Elmondtam neki, ötödik albuma egy-két kompozíciójára szívesen készítenék koreográfiát. Maga az alkotás azonban hosszú, vívódásokkal teli folyamat, így egyelőre nem tudható, mikor lesz készen a táncetűd. Az viszont már bizonyos, hogy a modern táncszínház eszközeit fogom alkalmazni. Az elkészült koreográfiát akár saját táncos növendékeim vizsgadarabjaként is láthatja majd a közönség. Ugyanakkor úgy érzem, a Kónyai-kompozíció és a ráírandó koreográfia premierjét olyan estén is elképzelhetjük, ahol szerepet kapnak a társművészetek, az irodalom és a képzőművészet.

Kónyai Tibor ötödik CD-je, a „Vágyak" a klasszikus, a romantikus zene és a dzsessz sajátságos ötvözése. Dedikálással egybekötött bemutatóját vasárnap este rendezték a Liszt Szalonban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az omegás Benkő Lászlóval készül első CD-je

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom