Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Megindult a süllő ívása a Balatonon

Várhatóan két hétre leáll szerdától a busahalászat.
Várhatóan két hétre leáll szerdától a busahalászat a Balatonon, mert az erős felmelegedés hatására megindult a süllő ívása - tájékoztatott Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az kedden.

A kihelyezett mesterséges süllőfészkek keddi ellenőrzésekor észlelték, hogy megkezdődött a süllő ívása, amelynek zavartalansága érdekében szerdán felszedik a kihelyezett állított hálókat, és szüneteltetik az állított hálós busahalászatot a tavon.

A zsákhálós keszeghalászatot már március utolsó hetében beszüntette a társaság a süllőállomány nyugodt ívása érdekében, bár ezt semmilyen rendelkezés nem írja elő számukra - közölte a cégvezető. Hozzátette, az alkalmazott technológia során ugyan kevesebb mint egy százalékban kerül süllő a hálóba (amit tilalmi időben visszaeresztenek a Balatonba), de még ezt a zavaró hatást is ki akarják küszöbölni.

A halászhajók a továbbiakban közlekedést segítő radarjaik segítségével éjszaka és nappal is halőrzési feladatokat látnak el, továbbá részt vesznek a süllő ívó-helyeken letett mesterséges borókafészkek tisztán tartásában, mivel ezek időnként beiszapolódnak. Az egyetlen halászati tevékenység a következő hetekben az angolnavarsák ürítése, ellenőrzése lesz.

A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy a horgászok számára a március elején életbe léptetett süllőtilalom április végéig tart, betartását kiemelten ellenőrzik.

Olvasóink írták

  • 1. StencilAtya 2013. április 16. 23:59
    „az engedély meg 3000 per nap..hadd szokja a magyar!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menekülő cigarettacsempészeket fogtak el Szabolcsban

Az autó utasait, egy 19 éves botpaládi és egy 20 éves magosligeti férfit előállították. Tovább olvasom