Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Meginog, de nem süllyed

A napokban cikk jelent meg a tárgyilagos egyházi múltfeltárásról (Kisalföld, 2006. április 13.). Ehhez szeretnék néhány gondolatot hozzáfűzni. „Két urat nem lehet szolgálni egy embernek.” A bibliai idézetet Jézustól ismerjük. A történelemben, a politikában, sőt, még az egyházban is ismerünk erre ellenpéldát. Gyakran megismétlődik, majd elcsendesül az úgynevezett ügynökügy. Különösen érzékeny és fájó pontja az egyháznak és a hívőknek, ha beszervezett papok, egyházi vezetők nevét említik. Valakiknek sajnos érdekében áll ma is, hogy a beszervezett vagy éppen ártatlan személy neve kerüljön nyilvánosságra. Sajnos többet ártanak, mint nyernek ma ezzel a nyilvános megnevezéssel az egyháznak.

Előfordul, hogy a beszervezési ügyeknek nagyobb a füstje, mint a lángja. A Kádár-rendszer utolsó évtizedeiben, a beszervezések idején már nem hallottunk besúgók általi leleplezésről. Dr. Németh Alajos „Papok a rács mögött 1948–50” című, 1991-ben megjelent könyve az ávós korszakban papok, szerzetesek meghurcolásáról ír, akik hősiesen, akár életük árán is megalkuvás nélkül hajlandók voltak szenvedni hitükért. A megenyhült diktatúra idején, a hetvenes években Bulányi György piarista atyát zárták be tíz évre börtönbe. Bulányi atya mozgalma főleg a fiatalokat vonzotta. A fegyveres katonai szolgálat megtagadását hirdették. A megtagadás miatt abban az időben börtönbüntetés járt. Az Állami Egyházügyi Hivatal nyomására az egyház is kiközösítette Bulányi atyát. Ma már tudjuk, hogy az egyház 1997-ben rehabilitálta. Tény, hogy a beszervezéshez megvoltak a módszerek. Például, ha egy katolikus papot ártatlanul megfenyegettek, megrágalmaztak, hogy homoszexuális vagy szexuális kapcsolatot folytat, bizony ennyi elég volt, hogy népszerűségét hívei körében elveszítse. A beszervezők nevét soha nem említik.
Bármi is történt, emberi gyarlóság. (...) A történelemben a sötét foltoktól mindig megtisztult az egyház. A Biblia szerint: „Az egyház hajója meginog, de nem süllyed el.”
K. F., Csikvánd

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállal idén nyári munkát?

Tovább olvasom