Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Megint lesz kerékpárügyi biztos

Ismét lesz itthon kerékpárügyi biztos - derült ki a hírközlési, közlekedési és energiaügyi miniszter válaszából, amelyet egy ellenzéki interpellációra adott hétfőn a parlamentben.
Az SZDSZ-es Gusztos Péter arról kérdezte Molnár Csabát, mennyi kerékpárutat terveznek építeni a következő időszakban, illetve prioritás marad-e ez a terület, ahogy korábban ígérték.

Gusztos Péter szerint a kisebbségi kormány távolodni látszik attól a vállalásától, amit a kerékpárutakkal kapcsolatban tett. Kevesebb lett ugyanis az erre fordítható forrás, menesztették tavaly a kerékpárügyi biztost, emellett a szocialisták leszavazták a parlament gazdasági bizottságában a hálózat fejlesztésére kidolgozott határozati javaslatot.

A szabad demokrata képviselő emlékeztetett arra, hogy az MSZP 2006-os választási programjában 2015-re 3500 kilométer kerékpárutat ígértek. Korábban az úgynevezett útpénztárban, tehát hazai forrásból, évi kétmilliárd forintot különítettek el erre a célra. Az ide írt pályázatok sorsa azonban nagyban függ attól, hogyan vélekednek a szocialisták a kerékpárosok ügyében - tette hozzá.

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter válaszában azt mondta: uniós kasszából a 2007 és 2013 közötti időszakban összesen körülbelül 40 milliárd forintnyi uniós pénz juthat kerékpárutakra, a válság miatt azonban takarékoskodni kell, és ez nemcsak az uniós forrásokat érinti.

A Közlekedési Operatív Programból 60 milliárd forintot csoportosítottak át az elmúlt időszakban gazdaságfejlesztésre, és ez részben érintette a kerékpáros ügyeket is. A regionális programokban 2009-2010-ben több mint 11 milliárd forint van erre a célra. Emellett az itthoni útpénztárból eredetileg tervezett 2 milliárd forintból a tervek szerint legalább 1 milliárdot mégis megtartanának erre a célra. 700 millió forintnyi kerékpárút-fejlesztésről már készen vannak egyébként a szerződések, és a hálózat hosszát növelheti az is, hogy az új utak építésénél az esetek nagy részében kötelező a kerékpárút - magyarázta a miniszter.

Molnár Csaba beszélt arról is, hogy ismét lesz a közlekedési tárcánál kerékpárügyi biztos - ennek előkészítését már megkezdték. A biztos feladata lesz majd a tárcaközi koordináció kerékpáros ügyekben, valamint ő tartja a kapcsolatot a társadalmi szervezetekkel.

Gusztos Péter azt mondta, hogy a miniszter válasza számára nem volt teljesen kielégítő, de elfogadta, részben azért, mert mint mondta: a biztosi poszt visszaállításával legalább egy munkahelyet megmentettek.

Az előző kerékpárügyi biztos, Bodor Ádám volt a közlekedési tárcánál, de tavaly nyáron lejárt megbízatása, és az akkor miniszter nem hosszabbította meg. Bodor Ádám 2005 ősze óta felelt a kerékpáros ügyekért.

Olvasóink írták

  • 3. ifj. Nagy Gábor 2009. február 24. 21:08
    „Kedves SP, mit nem értesz?”
  • 2. SP 2009. február 24. 10:38
    „ifjNG hogy érsük ezt?”
  • 1. StatusQuo 2009. február 23. 19:21
    „Végre! Lessz egy olyan ember aki elmondja a kerékpárosoknak hogy zebrán NINCS elsőbbségük! Egyébként én is visszaállitom a bejáronőm státuszát na!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felrobbant egy kazán Völcsejen

Felrobbant egy vegyes tüzelésű kazán hétfőn kora délután a Győr-Moson-Sopron megyei Völcsejen. A… Tovább olvasom