Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Mégis felvonul a Magyar Gárda Tatárszentgyörgyön

Tatárszentgyörgy polgármesterének tiltakozása ellenére a Magyar Gárda megtartja a ma délutánra tervezett tiltakozó rendezvényét. A polgármester illetve a helyi és reionális cigány önkormányzati vezetők azonban elhatárolódtak Kolompár Orbán az Országos Cigány Önkormányzat vezetőjének ötletétől is.
A Magyar Gárda szombat késő este közleményben közölte, hogy mégis megtartja a Tatárszentgyörgyre tervezett rendezvényt. A bejelentést azt követően tette meg a szervezet, hogy Tatárszentgyörgy polgármestere tegnap késő este visszavonta a Magyar Gárda vasárnapi rendezvényére vonatkozó, korábban már jóváhagyott területfoglalási engedélyét. Indoklása szerint a szervezet félrevezette az önkormányzatot, és a területet nem a kért célra, hanem a roma bűnözés és a roma társadalom elleni demonstrációra kívánják felhasználni – állította Berente Imréné, a település vezetője.

Berente Imréné polgármester, Száva Vince, az ÉKE Jogvédő Egyesület elnöke, Zsigár Angéla a helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Pintér Ferenc, a Közép-magyarországi Régió Cigány Kisebbségi Önkormányzatok és Civil Szervezetek Közhasznú Érdekvédelmi Szövetségének elnöke a közleményben aláhúzza: együttesen elhatárolódnak a Magyar Gárda vasárnapi rendezvényétől, de az Országos Cigány Önkormányzat vezetője, Kolompár Orbán által kezdeményezett csendes demonstrációt sem támogatják, mivel azt a helyi roma közösség ellenérzéssel és megdöbbenéssel fogadta. „A romák megdöbbenése azáltal keletkezett, hogy Kolompár Orbán a helyi roma közösséget, a Magyar Gárda által szervezett rendezvény időpontjában kívánta aktivizálni, holott a cigányellenesség egyáltalán nem jellemző Tatárszentgyörgyön" – írták.

Az Országgyűlés elnöke szombaton a Baranya megyei Olaszban újságíróknak úgy fogalmazott: ellenzi és visszautasítja a Magyar Gárda Tatárszentgyörgyre tervezett vasárnapi rendezvényét, amennyiben az a félelemkeltésre irányul. Szili Katalin úgy vélte: „Magyarország demokratikus működése biztosított. Megvan, hogy milyen szervek milyen módszerekkel végezzék a bűnözés visszaszorítását, megelőzését. Nem gondolom, hogy egy civil szervezetnek ilyen akcióval kellene visszatartó erőt képezni".

A Roma Polgárjogi Alapítvány és a Polgárjogi Mozgalom vezetése közleményben fejezte ki tiltakozását a Jobbik Magyarországért félelemkeltő akciói ellen, és felszólította a hatóságokat, hogy „akadályozzák meg a Tatárszentgyörgyre tervezett cigányellenes demonstráció megtartását".

Olvasóink írták

 • 3. S.Grandpierre Cecília 2007. december 09. 20:50
  „lászló ferenc!
  A Tatárszentgyörgyi lakosokat kell megkérdezni a Magyar Gárdáról. Nagy tapssal fogadták őket, és "utolsó reményüknek" nevezték a Gárdát. A rendőrség tehetetlen a bünőzökkel szemben, csak a tüntetők ellen tud fellépni gumilövedékekkel és izraeli vizágyukkal!
  A Magyar Gárda nem a cigányság ellen van, hanem a cigány-búnözés ellen. Ezt kellene a fejekbe traktálni és nem úszítani a Magyar Gárda ellen! Oda is lehet költözni, és nem hiszem, hogy a Gárdától fog félni. Milyen agresszív megnyilvánulás volt a Gárda részéről? Mi köze a Gárdának a nácizmushoz? Magyar viseletben vannak, és kizárólag a mi, magyar érdekeinket próbálják
  szolgálni, védeni!!! El kell olvasni az esküjüket, hogy abban mi áll: "bajtársaimat, népemet megvédem, a magyar kulturát, néphagyományokat őrizzük, megtartjuk..."
  A kormányt szolgáló média - tisztelet a kivételnek - úszító írásait nem kellene készpénznek venni!”
 • 2. Dodó 2007. december 09. 19:39
  „És ezekről a vérszívó, bűnöző, vérfertőző, a társadalom nyakán élősködő munka- és iskolakerülő "halmozottan kátrányos helyzetű" etnikusokról mi a véleményed? Ajánlanám: fogadd örökbe őket!”
 • 1. lászló Ferenc 2007. december 09. 14:20
  „A gárdának már a létezéseis egy provokáció a társadalomnak! Teljesen el kellene őket tiltani, mert az első pillanattól kezdve, csak agresszív megnyílvánulásaik vannak. Semi szükség a nácizmusra magyarországon, mert ezek kifelyezetten azt akarják feléleszteni!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Demszky Gábor is megpályáztatná a színházigazgatókat

A főpolgármester sem ért egyet a főváros kulturális bizottságának döntésével, amellyel három… Tovább olvasom