Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Mégis vehetnek fel az önkormányzatok éven túlnyúló hitelt

Módosította az Országgyűlés hétfőn a tavaly decemberben elfogadott stabilitási törvényt annak érdekében, hogy az önkormányzatoknak - egyedi kormányzati engedéllyel - legyen lehetőségük ezen az éven túlnyúló működési hitelt felvenniük.
A fideszes Kósa Lajos és Dancsó József indítványának minősített többséget igénylő részét 248 igen és 91 nem szavazattal, 10 tartózkodás mellett fogadta el a Ház. A javaslatot csak a kormánypártok támogatták.
A stabilitási törvény azon előírásának hatályon kívül helyezésével, amely szerint az önkormányzatok működési célra csak likvid hitelt vehetnek fel, a törvényalkotó biztosította az idén még tervezhető működési célú hiány finanszírozásának lehetőségét.

A fideszes politikusok javaslatuk indoklásában hangsúlyozták, az önkormányzatok csak akkor vehetnek fel - egyedi kormányzati engedéllyel - éven túlnyúló működési hitelt, ha az nem veszélyezteti az államadósság csökkentésének követelményét, és visszafizetése a helyhatóság saját bevételei alapján biztosítottnak látszik.

Emellett kimondják az államháztartási törvényben azt, hogy a helyi önkormányzat hitelfelvétele, kötvénykibocsátása fedezetéül az önkormányzati törzsvagyon, a helyben maradó személyi jövedelemadó, a normatív hozzájárulás, támogatás, a települési önkormányzatok jövedelemkülönbségének mérséklését szolgáló és a költségvetési támogatás nem használható fel. Ez az előírás ugyanakkor nem vonatkozik az európai uniós forrásból finanszírozott költségvetési támogatás előfinanszírozására felvett hitelre - amelynek fedezetéül az EU-s pénzből finanszírozott költségvetési támogatás felhasználható -, továbbá a likvid hitel igénybevételére, amelynek fedezetéül a helyben maradó személyi jövedelemadó, a települési önkormányzatok jövedelemkülönbségének mérséklését szolgáló támogatás, valamint a normatív hozzájárulás, támogatás felhasználható.

A módosítással lehetővé válik az is, hogy a kincstári körön kívüli számlatulajdonosoknak kivételes esetben felmentést adjon az államháztartásért felelős miniszter az alól az előírás alól, hogy megszüntessék a kincstáron kívül vezetett fizetési számlájukat.
Az elfogadott jogszabállyal belefoglalták az államháztartási törvénybe azt az előírást is, hogy a nemzetközi pénzügyi intézményekkel létrejövő megállapodásokat az államháztartásért felelős miniszter köti meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legfőbb ügyész vizsgálódhat a cukorgyárak privatizációja miatt

Az Országgyűlés hétfőn úgy döntött, felkéri a legfőbb ügyészt, hogy vizsgálja meg, történt-e… Tovább olvasom