Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Megjelenhet a kolera Magyarországon, de nem tud terjedni

Budapest - A kolera ugyan megjelenhet Magyarországon, de a betegség terjedéséhez nincsenek meg a feltételek - mondta el Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője hétfőn az MTI érdeklődésére annak kapcsán, hogy több mint 140 ember halt meg kolerában az elmúlt napokban Haiti délnyugati részén, amelyet eddig elkerült a járvány.
A szakember emlékeztetett arra, hogy Haitin a természeti katasztrófa után sátortáborokba kényszerült emberek között ütötte fel fejét a betegség, ott, ahol amúgy sincs vezetékes ivóvíz és korszerű szennyvízelvezetés, de az élelmiszerellátás és -kezelés sem megfelelő. A bél- és gyomorfertőzés, jelen esetben a kolera kialakulásához így "ideálisak" a feltételek, amely betegség legtöbbször az emberi széklettel szennyezett ivóvíz és élelmiszer útján terjed.

Magyarországon - ahol kiépített és "zártláncú" az ivóvíz- és szennyvízhálózat és magas a higiénés kultúra - kevés az esélye, hogy a behurcolt betegségből járvány alakuljon ki - mondta el Ócsai Lajos. A szakember úgy látja, azért sem kell tartani a kolera megjelenésétől Magyarországon, mert bár a betegség komoly tünetekkel jár, lappangási ideje kevés, így az a valószínű, hogy aki egy távoli országban megbetegszik, az ott is esik át a betegségen.

Magyarországon a kolera megbetegedést azonnal jelenteni kell az ÁNTSZ-nek. Védőoltás létezik a betegség ellen, de a szakember szerint az oltás nem nyújt teljes biztonságot. A betegség gyógyítható, a már kolerás beteg azonban kórházi ápolást igényel, ahol elkülönítve kezelik és pótolják a súlyos folyadékveszteséget nagy mennyiségű infúzió formájában.

Európába és így Magyarországra sem jellemző a betegség behurcolása, Ócsai Lajos nem tud arról, hogy az utóbbi évtizedekben akár megbetegedést, akár halált okozott volna a kórokozó.

A kolerára (vibrio cholerae) jellemző a nagy mennyiségű, gyakori, rizslészerű széklet ürítése. Ennek következtében a beteg gyorsan kiszárad, melynek jellemző tünete a beesett arc, a vérnyomás csökkenése, szapora a pulzus. A jelentős víz- és sóvesztés heves szomjúsággal, izomgörcsökkel, gyengeséggel és elenyésző vizelettermelődéssel járó súlyos kiszáradáshoz vezet. Kellő folyadék-, cukor- és sópótlás nélkül keringési elégtelenség alakul ki, a vérmennyiség csökkenése és a sók töménységének növekedése veseelégtelenséghez, sokkhoz, kómához végső soron a beteg halálához vezethet.

Olvasóink írták

 • 4. kiokushyn 2010. december 08. 11:33
  „A kolera megáll a határnál, s ezt mondja:"fujj itt nem fogok terjedni"
  Na legalább felvidultam ettől a cikktől.”
 • 3. 4Angel 2010. december 08. 11:05
  „Majd csak meg pusztítanak mán minket .”
 • 2. Falcao 2010. december 07. 08:49
  „Majd a mindig tiszta és rendes rettegőink tesznek róla, hogy terjedjen.”
 • 1. jozko 2010. december 07. 08:01
  „A kolera tudja?
  Mármint hogy nem tud terjedni?
  Reméljük tud magyarul, hogy megértessék vele...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyik tanú sem látta a Patrióta lokál előtti verekedést

Veszprém - A Cozma-ügy hétfői tárgyalásán hét olyan védett tanút hallgatott meg a Veszprém Megyei… Tovább olvasom