Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Megjelent a Magyar művészeti kislexikon

Egy szépirodalmi mű lehet minőségi vagy gyenge, de hibás biztosan nem. Nem úgy egy lexikon, amiben minden kritikus találhat hibát, ha mást nem, a saját favoritjairól olvasna többet vagy mást. A Magyar művészeti kislexikon létrejötte már önmagában is elismerést igényel, és hibát találni benne nem lesz egyszerű feladat a legelszántabb ítész számára sem.
A fáradhatatlan Enciklopédia Kiadótól ismét egy olyan vállalkozás látott napvilágot, amelyik bizonyosan rengeteg munkát igényelt, hiszen ezer évet áttekinteni egyetlen kötetben tulajdonképpen lehetetlen, de praktikusan mégiscsak érdemes.

A kiadónak nem ez az első, valamely kulturális szférát átfogó kiadványa, hiszen az elmúlt években napvilágot látott a Kortárs magyar írók lexikonjának két része, és a Kortárs magyar művészeti lexikon három kötete. Azonban ezer évet átlátni egyetlen könyvben reménytelen vállalásnak tűnik, mert a szerkesztés során rengeteg dolog ki kell, hogy hulljon belőle. A 70 szerző bizonyára felosztotta a területeket, és az is valószínű, hogy mindenki megpróbált lehetőleg minél nagyobb teret kapni az általa preferált kornak vagy műfajnak.

A szócikkek nagyon sokfélék, vannak 20-30 oldalas leírások, mint például a magyar művészet áttekintése – az egyszerűség kedvéért korszakokra bontva. E szócikk önmagában egy műtörténeti gyorstalpaló. Azután akadnak stílusok, alkotócsoportok, intézmények, és természetesen művészek – festők, szobrászok, iparművészek, fotósok, építészek, a középkor ismeretlen alkotóitól egészen a mai középgenerációig.

Miközben a Kortárs lexikon azért készülhetett három kötetben, mert ennyi szükségeltetett egy teljes áttekintéshez, addig a kislexikon szerkesztői számára a terjedelem határozhatta meg a tartalom alaposságát. A szelekciónak számos művész esett áldozatul, de a kiadó gondoskodik a pótlásról. Az egyik orvosság éppen a Kortárs lexikon, amit semmiképpen nem vált fel a mostani kötet. A másik pedig egy minden igényt kielégítő irodalomjegyzék a szócikkek után, persze ez csak akkor megoldás, ha kéznél van egy jól felszerelt házikönyvtár.

Az irodalomjegyzékek mellett a Körber Ágnes által szerkesztett kislexikon további értékei a keresztutalások: a művész kiemelt mesterei, alkotótársai, fontosabb kiállításainak helyszínei továbbkereshetők. És ne feledkezzünk meg a szövegtengert megszakító, kiváló minőségű reprodukciókról, jóllehet közöttük inkább az ismert, már-már általános műveltséghez tartozó műveket, építészeti produktumokat találjuk, mint hogy felfedezzünk valami újdonságot az elmúlt ezer évből.
De hát egy kislexikont inkább a használati értéke minősít, ebben az esetben pedig nem lehet erre panasz.

Magyar művészeti kislexikon, Népszerű kislexikonok sorozat, Enciklopédia Kiadó, 2002 (634 old., 9900 Ft)


artitura.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapj el, ha tudsz!

Leonardo di Caprio ezúttal egy világhírű szélhámos szerepében tűnik fel, aki csak egyetlen embert… Tovább olvasom