Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Megjelent Nagy Natália mesekönyve

Könyv - Nagy Natália édesapja nyomdokaiba lép. Az idén 60 éves Nagy Bandó Andrást nemcsak humoristaként ismerjük, számos könyve jelent meg. Most már lánya, Nagy Natália is dedikálhat szerzőként. A most
megjelent A Nap születésnapja című mese a könyvesboltok leginkább keresett gyermekkönyve.
Natáliával könyvének születéséről és terveiről beszélgettünk.

– Édesapád mennyiben ösztönzött arra, hogy tollat vegyél a kezedbe és mesekönyvet írj?
– Semennyiben. Én nagyon szeretem apu verseit, de a mesém vázlata már régen kész volt, csak félre kellett raknom egy kis időre, mert közben megszületett a kislányom, Hanna. Persze ez egy remek alkalom, hogy mostanra készült el, így apa újdonsült könyveivel együtt jelenhet meg.
– Honnan jött az ötlet, hogy a mesekönyvednek A Nap születésnapja legyen a témája? Mi alapján választottad ezt a címet?
– Amikor gyerek voltam, magam is aktívan érdeklődtem a csillagászat iránt, érdekeltek a csillagok, a bolygók. Mindig is furdalt a kíváncsiság az égbolton lévő égitestek iránt. És nemrégiben olvastam egy csillagászati albumot, amelyben azt írták, hogy a Nap körülbelül ötmilliárd éves. Ekkor teljesen beindult a fantáziám, elkezdtem gondolkodni azon, milyen lehet, ha egy bolygó az ötmilliárd éves születésnapját ünnepli. Így alakult ki a könyv témája.
– Mennyi idő telt el az ötlettől a könyv nyomdába kerüléséig?
– Sok időt vett igénybe a könyv megírása, mert lányom, Hanna születése után szinte csak vele foglalkoztam, ami persze lassította a munkát, de aztán sikerrel elkészült.
– Milyen korosztálynak ajánlod a könyvedet?
– Úgy gondolom, hogy a kisebbek nagyon örülnek majd neki, mivel a mese verses formában íródott. Ez ad neki egy bizonyos lüktetést, tempót, de természetesen a nagyobbak is örömet lelhetnek benne még akár a színes, vicces képek miatt is.
– A könyvet Szűcs Édua illusztrálta.
– Szűcs Édua karikatúráit először egy országos hetilapban fedeztem fel. Amikor közelebbről megismertem az egyébként háromgyermekes családanyát, tudatosult bennem, hogy ő a megfelelő ember. Véleményem szerint a gyerekek többsége a külső borító alapján választ mesekönyvet. Édua rajzai nagyon szellemesek, apró kis poénokat rejtenek, amelyek megnevettetik az olvasót. Gyakorló anyaként is érzi, mi kell a gyerekeknek.
– Kislányod, Hanna már négyéves. Az anyai szerep milyen összefüggésben van a mesekönyv megírásával?
– Nincs összefüggésben, ezt a könyvet akkor is megírtam volna, ha Hanna nem születik, mivel a vázlata már nagyon régen készen volt. Persze anyaként most látom igazán, hogy a gyerekek a jó ritmusú, dallamos formában megírt mesékért rajonganak. A könyvet egyébként Hannának ajánlottam, esténként sokat olvasunk belőle, persze csak fejezetenként. Nem mondom, hogy ez a kedvenc mesekönyve, de azért nagyon szívesen veszi a kezébe.
– Ezzel a mesekönyvvel játszva lehet tanulni.
– A megírása közben én is rengeteget tanultam a csillagokról és a bolygókról.
– Gondolom, egy mesekönyv nem elég...
– Szeretnék készíteni egy vidám gyermekműsort, mostanában szinte csak ezen dolgozom. Jelenleg teljesen leköt a dalszövegek és a versek írása. Nagy tervem, hogy A Nap születésnapjából hangoskönyvet is készítsek.
Persze anyaként most látom igazán, hogy a gyerekek a jó ritmusú, dallamos formában megírt mesékért rajonganak


Ollári Gergely
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marihuána az autóban Jánossomorján

Tovább olvasom