Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Megjelentek a járási besorolások - Csongrád megye térképpel

A Magyar Közlönyben megjelent a 2013. január elsejétől működő járási hivatalok székhelyét és illetékességi területét tartalmazó lista.
A járások kialakításának elveiről és az előkészítés feladatairól tavaly szeptember 1-jén döntött a kormány, 2013 januárjától országszerte 175 járási, a fővárosban pedig 23 kerületi kormányhivatal kezdi meg működését. A nagyobb településeken ügyintézésre a járási hivatalok részeként működő, hétfőtől péntekig 8 órától 20 óráig nyitva tartó kormányablakokban lesz lehetőség.

A kormány júliusban fogadta el a járási (a fővárosban kerületi) hivatalokról szóló rendeletet, amelyben azok felállítását, működését és illetékességi körét szabályozzák. A fővárosi kormányhivatal szervezeti egységeiként működő 23 kerületi hivatal az államigazgatási ügyeket veszi át a kerületektől, tehát ezekben intézik majd a gyermekvédelmi, gyámügyi és szociális ügyeket, ide tartoznak majd az okmányirodák, továbbá a munkaügyi és népegészségügyi kirendeltségek, összesen körülbelül 80 ügykör.


A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: "a járások és a járási székhelyek kialakításának alapelve az volt, hogy a megyék határaihoz igazodva az állampolgárok számára biztosítsa az államigazgatási szolgáltatásokhoz való gyors és könnyű hozzáférést, és a jelenleg létező ügyintézési helyszínek lehetőség szerint maradjanak meg".

A tárca tájékoztatása szerint minden egyes járásszékhelyen lesz járási hivatal, amely a megyei kormányhivatalok szervezeti egységeként működik majd. A kormányrendelet tételesen rögzíti az egyes járási hivatalok székhelyéhez tartozó településeket is. Budapesten nem járási, hanem kerületi hivatalok alakulnak minden kerületben, szintén a fővárosi kormányhivatal részeként - írta a KIM.

A Magyar Közlönyben közzétett kormányrendelet mellékletében felsorolják az összes járási hivatali székhelyet, az azokhoz tartozó településekkel együtt.

A rendelet értelmében arra is van lehetőség, hogy a járási hivatal illetékességét megváltoztassák, és új járási hivatalt alakítsanak ki. A jogszabály kimondja: ha települési képviselő-testület határozatban kezdeményezi a településnek másik járási hivatal illetékességi területéhez történő átcsatolását, illetve új járás kialakítását, a fővárosi és megyei kormányhivatal megvizsgálja az átcsatolás, illetve új járás kialakításának indokoltságát. Az ilyen kezdeményezés különösen indokoltnak minősül, akkor ha ezzel az államigazgatási feladatok hatékonyabb ellátása biztosítható, vagy ha a közlekedési feltételek jelentősen megváltoznak - olvasható a rendeletben.

A fővárosi és megyei kormányhivatal kormánymegbízottja a képviselő-testületi határozatot - az átsorolásban érintett járási hivatalok vezetőinek, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatal véleményének a csatolásával - küldi meg a közigazgatás szervezéséért felelős miniszternek.

A miniszter a javaslatát az általános önkormányzati választások évében április 30-ig nyújtja be a kormány számára valamennyi, az adott időszakban beérkezett kezdeményezésről. A kormány döntése alapján egy település másik járáshoz történő átcsatolása, illetve új járási hivatal kialakítása az általános önkormányzati választások napjával történhet meg.

A rendelet rögzíti azt is: a járási hivatalok ingyenes használatába kerülő ingó- és ingatlanvagyon elemei, valamint az átveendő köztisztviselők számának és feladatainak meghatározása érdekében a minisztérium - a KIM Vagyonkezelő Központ, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok közreműködésével - felmérést végez valamennyi települési önkormányzatnál.

Olvasóink írták

 • 15. havranek 2012. augusztus 15. 21:55
  „Nem új találmány ez a hatvanas évekig működött akkor a közigazgatás egyszerűsítése miatt megszüntették .
  Persze aki ott dolgozott az fontosnak tartotta ,most meg valamilyen állás kell a pártkatonáknak fizikai munkás mégse lehet mindenki .Vagy fordítva nem mindenki lehet fizikai munkás ? Valamelyik biztos igaz .”
 • 14. kontrapista 2012. augusztus 15. 08:22
  „A járások működése akkor lehet hatékony , közben leépítik a falusi polgármesteri hivatalokat helyi közösség szintre. A járási közigazgatás létrehozásával nem sok szerep jutna a megye hatáskörének, ami mindig is nehézkes volt. Az átszervezés akkor lesz sikeres, ha nem igényel újabb alkalmazottak felvételét, ami az állami költségvetést terhelné. A tervezett modell a szomszédos Szerbiában már több mint fél évszázada működik sikersen, mivel már megalakuláskor figyelembe vették a központok természetes vonzáskörét.”
 • 13. X_Y 2012. augusztus 15. 07:03
  „Járások értelme: több semmittevő haver juthat vezető pozícióba hatalommal és jó pénzzel "kibélelve".
  Lesznek majd még "aljárások" is - miért is kellene megállni: minden járáson belül még 3-4 aljárást létrehozni.,

  Szerencsére annyira szárnyal a magyarisztáni gazdaság hogy fussa rá (bár lehet úgy tűnhet hogy nem szárnyal, hanem...ugyanaz ékezet nélkül)”
 • 12. studyfy 2012. augusztus 14. 19:32
  „Amikor megszűntek a járások, kérdeztük egymásól. hogy eddig miért kellettek? Most visszatérünk, mert a hatalom érdeke (nem az ország érdeke!) ezt kívánja!”
 • 11. Kircsi 2012. augusztus 14. 18:32
  „Aki ezt kitalálta "<moderálva>-e"?”
 • 10. DMagóg 2012. augusztus 14. 16:24
  „Ja, nagyon régi kérdés: Megy-e a megye?
  Lázongó ifjaink kérdezték, anno, talán még jóval a rendszerválátás előtt!
  Megy-e a megye? No, nem az Azori-szigetekre, ott már jártak!”
 • 9. DMagóg 2012. augusztus 14. 16:00
  „A demokratizmus látszatát keltő maszatolásnak semmi értelme, s sokba kerül.
  A pénz nélküli álmodozásnak sincs sok értelme, még akkor sem, ha merjünk nagyot álmodni!
  Ha a majdnem semmi központilag, egy kézből is levezényelhető, akkor oda nem kellenek még a helyi okoskodók is.
  Az ERŐ viszont ebben testesül meg! Nincs itt semmi különösebb ellentmondás.”
 • 8. szatyi 2012. augusztus 14. 15:35
  „Nem lehetett volna olvashatóbb térképet mutatni?”
 • 7. dmonlájn 2012. augusztus 14. 15:02
  „1. alfa258 2012.08.14. 10:03

  szerintem te is tudod, csak még reménykedsz, hogy mégsem!

  Ha azt mondom sógor, koma, jóbarát, mind - mind pózícoba juttatása!”
 • 6. Zka 2012. augusztus 14. 13:55
  „A kis vacak 100 fős települések önkormányzatait pedig fel fogják számolni? Mert annak volna értelme. Ez így csak a túlméretezett állami szféra további dagasztása = csőd.”
 • 5. Agis 2012. augusztus 14. 13:32
  „Ez most is így működik. Mi ebben az új ?”
 • 4. Queenmargareth 2012. augusztus 14. 13:21
  „Vissza a Kádári érába? Pont attól, aki a legjobban elítélte? Na, de VIKTOR, Viktóriusz:))))))”
 • 3. vmagdi 2012. augusztus 14. 13:03
  „egy ilyen rajzot se ingyen csinálnak pld :)”
 • 2. spiler 2012. augusztus 14. 11:27
  „a hazalom megtartása,barátok munkához juttatása,az igaz,hogy felesleges
  VISSZA A KÁDÁRI ÉRÁBA!!!!!!na ezek se találtak ki uj dolgokat......csak a pofa nagy!!!!mikor mennek már a p....ba!”
 • 1. alfa258 2012. augusztus 14. 10:03
  „Ha valaki tudja, hogy mi értelme ennek az egésznek írja már meg...........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti konzultáció: ˝Orbán Viktor ne költsön újabb százmilliókat kampánylevelekre!˝

Az MSZP arra szólítja fel Orbán Viktort és kormányát, ne költsön el újabb százmillió forintokat… Tovább olvasom