Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Megjelentek az első álszámlálóbiztosok

Több olyan ember is felbukkant Vácott, aki a polgármesteri hivatal információi szerint számlálóbiztosnak adja ki magát és így próbál lakásokba bejutni, ezért fokozott óvatosságra intik a lakosságot.
Maruszki Gábor közleményében azt írta: a népszámlálási kérdőívek kézbesítésével egyidejűleg olyan emberek, csoportok jelentek meg a településen, akik, illetve amelyek az adatszolgáltatáshoz kapcsolódóan – figyelemelterelés céljából vagy egy esetleges, vagyon elleni bűncselekmény elkövetésének szándékával – hamisan népszámlálónak adják ki magukat és segítséget ígérnek a kérdőívek kitöltéséhez.

A jegyző hozzátette, hogy a polgármesteri hivatal információi szerint az álszámlálóbiztosok egyes embereknek, illetve családoknak is felajánlották "segítségüket", ezért nagyon fontos, hogy mindenki csak akkor engedje be a lakásába a kérdezőbiztost, ha már meggyőződött arról, valóban a hivatal megbízottjáról van szó.

Felhívta a figyelmet arra: minden számlálóbiztos kék színű egyéni azonosítókártyával rendelkezik, ezen kék színnel a neve, az azonosítószáma és - ez esetben - Vác város jegyzőjének az aláírása szerepel. A számlálóbiztosi igazolvány egy másik, fényképes igazolvánnyal – például személyi igazolvánnyal, jogosítvánnyal - együtt érvényes, ezeket kérésre szintén kötelesek felmutatni a lakásokba bekopogtató hivatali megbízottak. Minden számlálóbiztos magánál tartja a megbízási szerződését is, ezen szintén a jegyző aláírása és hivatalos pecsétje szerepel – tette hozzá Maruszki Gábor.

A váci polgármesteri hivatal nyomatékosan felhívja a lakosság figyelmét, hogy - a maga és a vagyona biztonsága érdekében - senki ne engedjen be az otthonába olyan embert, aki népszámlálás ürügyével akar bemenni és a fenti okmányokkal nem rendelkezik. A visszaélések megelőzése érdekében a hivatal segítséget kért és kap a váci rendőrkapitányságtól – olvasható a közleményben.

Kovács Viktória, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI érdeklődésre azt mondta, hogy egyelőre nem érkezett feljelentés a váci önkormányzattól, de a rendőrség megteszi a megelőző intézkedéseket.

Közölte: a kellemetlenségek, illetve a bűncselekmények elkerülése érdekében ajánlatos elolvasni és betartani az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) által szeptember végén a rendőrség honlapján közzétett óvintézkedéseket. A rendőrségi ajánlásban a baj esetén hívható telefonszámok is megtalálhatók – tette hozzá a szóvivő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bozótvágó gép sebesítette halálra

Bozótvágó gép alá esett és a helyszínen meghalt egy idős nő kedd délután a Hajdú-Bihar megyei… Tovább olvasom