Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Megkezdődik szeptember elsején az elvonások időszaka

Szeptember elsején az elvonások időszaka kezdődik. Az igazi feketeleves január 1-jén érkezik. A legnagyobb érvágás a dupla járulék lesz, ami mintegy egymillió, minimálbérre bejelentett embert és munkaadóikat érinti.
Megkezdődik szeptember elsején az elvonások időszaka. Innentől kezdve folyamatosan lépnek életbe a megszorító csomag intézkedései, így szeptember 15-étől, október 1-jétől, az igazi feketeleves pedig 2007. január 1-jén érkezik. A legnagyobb érvágás talán a dupla járulék, ami mintegy egymillió, minimálbérre bejelentett embert és munkaadóikat érinti. A cégeket nagyon sújtja továbbá a szolidaritási adó. A lakosság pedig leginkább annak issza majd a levét, hogy számos, gyakran vásárolt termék, illetve szolgáltatás áfája emelkedik 15 százalékra 20 százalékra.

A Népszava szerint ha valakit 68 800 forintra, vagyis a garantált bérminimumra jelentettek be, akkor a munkaadó és a munkavállaló együtt 34 286 forint járulékot fizet jelenleg. Ez az összeg szeptember elsejétől drasztikusan megemelkedik.

A lap számításai szerint 60 453 forintra. Még nagyobb az eltérés, ha abból indulunk ki, hogy 2006 első felében, egészen június 30-ig "elég volt" minimum 62 500 forintot fizetni a dolgozónak, ebben az esetben pedig a járulékteher 31 326 forint volt, így ehhez képest 29 127 forinttal kell több járulékot befizetni az államnak. Ezen belül a munkaadókat plusz 18 408 forint terheli, a munkavállalókat pedig plusz 10 719 forint. Mindez annak a következménye, hogy szeptember 1-jétől a minimálbér kétszerese, azaz 125 ezer forint után kell a járulékokat megfizetni.

Mindenkitől elváratik, hogy havi 125 ezer forintos jövedelem után fizessen járulékot, ha a valódi jövedelme eléri ezt a szintet - így fogalmazott Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára. Ha viszont valakinek a jövedelme kisebb a minimálbér kétszeresénél, akkor elég a tényleges jövedelem, de legalább a minimálbér után megfizetni a járulékokat. Ennek azonban feltétele, hogy ezeket a jövedelmeket jelentsék be az APEH-nak. Amennyiben az adóhatóság úgy véli: ellenőrizni szükséges a tudomására jutott minimum járulékalapot el nem érő havi jövedelmeket, akkor vizsgálatot kezdeményez.

Szeptember elsejét követően az első ilyen bejelentést október 12-éig kell megtenni és októberben kell először fizetni az új terhet is, a szeptemberi bérek után. Ha a foglalkoztató elfelejti ezt megtenni, akkor az egyének többletjárulékát is neki kell megfizetnie. Az APEH tájékoztatása szerint mindig csak a változásról kell értesíteni az adóhatóságot, vagyis ha az egymást követő hónapokban nem változik a helyzet, nem szükséges bejelentést tenni.

A dupla járulékalapra vonatkozó előírás nemcsak az alkalmazottakra és munkaadóikra vonatkozik, hanem a főállású egyéni és társas vállalkozókra, az evázó egyéni és társas vállalkozásokra egyaránt. Jelenleg a Pénzügyminisztérium kimutatásai szerint a minimálbért bevallók száma közel 1 millió, ebből 600 ezer a munkavállaló és 400 ezer a vállalkozó. A tárca szakértői úgy gondolják, szeptember elseje után fokozatosan csökken majd ez az 1 milliós létszám.

Az őszi változások a járulékmértékeket is érintik, legalábbis a munkavállalók által fizetendőt. A munkavállalói járulék a jelenlegi 1 százalékról 1,5-re emelkedik, az egészségbiztosítási járulék pedig 4-ről 6 százalékra. A munkaadók által fizetendő egészségbiztosítási járulék marad 11 százalék, azonban ezentúl két részre oszlik: a természetbeni egészségbiztosítási járulék 7 százalék, a pénzbeli pedig 4 százalék.

hirado.hu/Népszava

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

spanyolok a kupáért

Biztosan spanyol győztese lesz az európai Szuperkupáért a Monte-Carlóban ma este (20.45) rendezett… Tovább olvasom