Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Megkezdődött a 15. Zsidó Nyári Fesztivál

A Klezmerész Band zenéje vezette be a 15. Zsidó Nyári Fesztivál nyitóeseményét vasárnap a Gozsdu-udvarban.
A viselet-, könyv- és süteménybemutatók előtt Zoltai Gusztáv, a Budapesti Zsidó Hitközség és a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója mondott köszöntőt.

"Csodálatos másfél évtized áll mögöttünk. A fesztivál bekerült a nemzetközi vérkeringésbe, számon tartják neves művészek és elismeri a közönség" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy idén is számos neves hazai és külföldi előadó lép fel, és ez a jelentősen csökkent állami támogatás ellenére a megszokott magas színvonal garanciája.

Megkezdődött a 15. Zsidó Nyári Fesztivál. Fotó: MTI/Kallos Bea (galéria)

A zenének szinte valamennyi műfaja megjelenik a fesztiválon - emelte ki Zoltai Gusztáv. Felhívta a figyelmet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban hétfőn nyíló kiállításra, amelyen Izrael legjobb gyermekkönyv-illusztrációit és zsidó kéziratokat, szertartási tárgyakat mutatnak be.

"A 15 éves jubileum különös ünnepe a zsidó kultúrának. Ünnepeljük együtt a fesztivált, és ne engedjük, hogy eluralkodjon bennünk a félelem az elmúlt időszak rasszista támadásai miatt. Ne engedjük, hogy bárkinek etnikai, nemzetiségi, vagy vallási megkülönböztetést kelljen elszenvednie ebben az országban" - jelentette ki.

Megkezdődött a 15. Zsidó Nyári Fesztivál. Fotó: MTI/Kallos Bea (galéria)

A Zsidó Nyári Fesztivál a művészet nyelvén áll ki az emberi jogok tiszteletben tartása mellett - hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

"Hisszük, hogy a magyar zsidóság a nemzet történelmének, sorsának részese, formálója, és hisszük, hogy Magyarország Európa része. Azé az Európáé, ahol az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása mindenkire kötelező érvényű" - tette hozzá.

E gondolatot folytatva külön is meghívta a közönséget a tolerancia jegyében szervezett jubileumi gálaestre szeptember 4-én, a Dohány utcai zsinagógába.

Megkezdődött a 15. Zsidó Nyári Fesztivál. Fotó: MTI/Kallos Bea (galéria)

"Jöjjenek el, és részvételükkel fejezzék ki a békességes, a félelem nélküli élet iránti vágyukat és elkötelezettségüket" - mondta Zoltai Gusztáv.

Vasárnap este a Liszt Ferenc Kamarazenekar nyitja a fesztivált a Dohány utcai zsinagógában. A világhírű zenészek mellett fellép két kiemelkedő fiatal magyar hegedűművész, Pusker Ágnes és Pusker Júlia, valamint a klasszikus zene világának egyik legifjabb zongorista tehetsége, a mindössze 8 esztendős izraeli Yoav Levanon.

Olvasóink írták

 • 4. bánki 2012. augusztus 27. 15:50
  „Még csak hétfő van, mi lesz péntekig ?”
 • 3. maci53 2012. augusztus 27. 09:04
  „..és meghívót kapott az összes frankhiteles.”
 • 2. Queenmargareth 2012. augusztus 26. 18:34
  „jaj, csak ne Szegeden, mert hangos!!!”
 • 1. Fri-GO 2012. augusztus 26. 14:15
  „Az egész család velük együtt örül! Ugye Dávid, csillagom?? :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját nagyanyját rabolta ki egy fiatal nő és barátja

Az unoka és a barátja trágár szavakkal illette, megfenyegette és bántalmazta az idős asszonyt,… Tovább olvasom