Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Megkezdődött a család éve

Budapest - Megkezdődött vasárnap a család éve, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) erre az alkalomra írt körlevelét országszerte felolvassák a szentmiséken.
Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a szent család vasárnapján 18 órai kezdettel mutat be szentmisét a budapesti Szent István-bazilikában. Ekkor nyitja meg a főpásztor az MKPK által meghirdetett család évét az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében - áll a közleményben. Az MKPK által kiadott körlevélben egyebek mellett az szerepel: abból a célból döntöttek a család évének meghirdetése mellett, hogy "tanúságot tegyünk hitünkről, és felkeltsük az emberek szívében a szeretet és a felelősség érzését a társadalom legfontosabb intézménye, a család iránt".

Mint a dokumentum fogalmaz, "gyakran félünk meghozni életünk nagy döntéseit, elkötelezni magunkat a sírig tartó hűségre egy jó házasságban. Pedig olyan lények vagyunk, akiknek a fejlődéséhez is, a fizikai, szellemi, lelki értékekben való gyarapodásához és kiteljesedéséhez is szükségük van a jó közösség, a szerető család biztonságára." A társadalmak irányvesztésének világos jele a népesség fogyása. Magyarország lakossága az idén tízmillió alá csökkent, pedig a család egészséges működése egyben a társadalom egészségének is fokmérője. Európában mindenki elismeri, hogy súlyos népesedési probléma alakult ki - mutat rá a körlevél. A híveknek szóló írás arról is szól, hogy "gyakran hiányzik a nyitottság a sírig tartó házassági közösségre. A mai városi, de egyre inkább a vidéki élet is úgy szerveződik, hogy nagy nehézséget jelent népes családot fenntartani. Az anyaságot a társadalom nem mindig becsüli meg kellően."

A körlevél megállapítja: a gazdasági válság és a munkanélküliség szorongást és félelmet hoz sok család életébe, pedig az anyaság és a családok megérdemlik az egész társadalom megbecsülését és szolidaritását. Az ő támogatásuk nem pusztán szociális kérdés, hanem egész népek, társadalmak jövőjének, létének vagy nemlétének kérdése - hangsúlyozza a dokumentum. A püspöki konferencia arra is felhívja a figyelmet, hogy a plébániai közösségek "ismerjék meg, tartsák számon a körükben élő katolikus családokat. (...) Osszák meg egymással ünnepeiket és gondjaikat, segítsék egymást munkával, személyes jelenléttel, tapasztalatok átadásával, és ha szükséges, anyagiakkal is."

A tematikus esztendő keretében az egyházmegyék és különböző szervezeteik számos családi programot szerveznek. A család évéhez kapcsolódóan március végén, a Familiaris Consortio kezdetű, II. János Pál pápa által írt enciklika megjelenésének 30. évfordulója alkalmából tudományos konferenciát is rendez az MKPK. A további programokról hamarosan a család éve honlapján lehet majd olvasni.

Olvasóink írták

 • 10. sevenof9 2010. december 27. 11:20
  „az egyhaz eloszor is takaritson ki. tudod mire gondolok.
  masodszor,az ilyen blabla levelekkel tele a padlas. aki normalis,ugyis tiszteli a csaladot. csak az a baj,hogy a sok szenny csak rakodik ra erre a szent kotelekre es semmit sem teszunk ellene,csak turunk kereszteny modjara. csak ugy tunik,olyan sokaig voltunk szep freskos kisbirkak,hogy nyakunkra nottek a gondok.
  amint a magyargyulolo ciganyok megjuhaszodnak,en is visszaterek a kereszteny szeretethez,addig pedig tavol tartom a bunozoket a hazamtol...”
 • 9. theseus 2010. december 27. 10:57
  „A levél tartalmával egyetértek.
  A hozzászólások megdöbbentőek, sütnek a primitívségtől és a legtöbb sajnos a gyűlölettől is, ami szomorú rögtön karácsony után. Egyik hozzászólás sem foglalkozik érdemben a levéllel, amelyikben egyébként egy szó sem esik politikai pártokról vagy etnikai kérdésekről, csak a család fontosságáról.
  A levél elsősorban a hívekhez szól, meg általában a nyitott, jószándékú embereknek. Az eddigi hozzászólók enyhén szólva nem ilyennek tűnnek.”
 • 8. sevenof9 2010. december 27. 10:36
  „Epito jellegu hozzaszolas.
  Foleg annak tekinteteben,hogy sajat 12 eves gyerekeiket is bevonjak a csaladi potlek gyartasaba.
  Amit pedig nehez nekik elmagyarazni,hogy par generacio es beledoglenek a genetikai degeneraltsagba. A magyar TB meg az o genetikai betegsegeik gyogyitasaba...
  En a legjobb megoldasanak ket-harom megye folaldozasat latom. De onnan akkor se ki se be...”
 • 7. Aranea 2010. december 27. 08:27
  „sevenof9: Szervkereskedelem fellendítésére viszont még alkalmasak lennének.
  "Bontásra eladó"”
 • 6. sevenof9 2010. december 27. 05:33
  „es kedves Romleo,mit javasolsz?
  Sajnos ha elvesszuk toluk a segilyt,nincs eleg eros rendorsegunk/katonasagunk,hogy le tudjuk verni a lazadasukat es megallitsuk a fosztogatasi hullamot.”
 • 5. KolompárRómeó 2010. december 27. 00:15
  „4. hozzászólás THE 2010.12.26. 19:16

  20 év múlva Lákátos Nintendó fogja megkeresni a nyugdíjadat. A szekrényedben. Mert csak ők sokasodnak és szaporodnak, de nagyon. Mindezt állami segítséggel.”
 • 4. THE 2010. december 26. 19:16
  „Szaporodjatok, sokasodjatok, legyen ám aki összehozza a nyugdíjamat 20 év mulva!”
 • 3. zozo28 2010. december 26. 18:06
  „moderálva”
 • 2. flexsnake*** 2010. december 26. 17:47
  „pedofilok éve :D
  felszámolni az egyházakat emberi kötelesség!”
 • 1. Léni 2010. december 26. 15:39
  „Szerintem nem a szemüket kellene forgatni és kenetteljesen somolyogni,
  hanem a családi pótlékot kellett volna emelni! E-helyett egy olyan rendszer
  került bevezetésre, ami éppen a legjobban rászoruló családoknak nem jelent egy
  fillér segítséget sem!
  Csak úgy elmondom, hogy a családok nagy része nem rendelkezik többszázezer
  forintos fizetéssel, aminek az adójából a gyermekkedvezményt jóvá lehet írni!
  Ja, ebben a "viktatúrában" csak az az ember, akinek nagyon jól megy?
  A többség majd megfizeti ennek a rétegnek a plusz bevételeit?
  Most ha eszembe jut Kövér filozófiai fejtegetése a többféle demokráciáról, hát bizony
  elborzadok! Igen, ilyen is lehet egy demokrácia.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elégedetlen a munkavállalói oldal elnöke a kormány munkájával

Elégedetlen az új kormány eddigi intézkedéseivel Pataky Péter az OÉT munkavállalói oldalának soros elnöke. Tovább olvasom