Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Megkezdődött a Hunvald-ügy büntetőpere

Megkezdődött a sok száz milliós kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett korrupcióval vádolt egykori VII. kerületi szocialista polgármester, Hunvald György és 24 társának büntetőpere csütörtökön a Fővárosi Bíróságon.
Az öttagú bírói tanács elnöke a tárgyalás kezdetén bejelentette: tucatnyi vádlott esetében megszünteti az eljárást az ellenük közokirat-hamisítás miatt emelt vád vonatkozásában, mert az elévült. A tárgyalás előkészítése során korábban meghozott megszüntető határozat több tucatnyi vádpontban az ötödrendű vádlottól a tizenhetedrendű vádlottig tizenhárom embert érint. Van köztük, akit más bűncselekménnyel nem is vádoltak meg ebben az ügyben.

A bíró közölte azt is, hogy az ügyészség fellebbezett a megszüntető végzés ellen.

A súlyos bűncselekmények, többek között bűnszövetségben elkövetett csalás, vesztegetés, hűtlen kezelés és hivatali visszaélés vádjával indult önkormányzati korrupciós ügy első tárgyalását rendkívüli sajtóérdeklődés kíséri.

A 25 vádlott közül az előzetes letartóztatásban lévő Gál György elsőrendű vádlottat, az erzsébetvárosi önkormányzat gazdasági bizottságának egykori SZDSZ-es elnökét és a másodrendű Hunvald Györgyöt a büntetés-végrehajtás dolgozói vigyázzák a Fővárosi Bíróság legnagyobb, esküdtszéki termében folyó tárgyaláson.

A 121 oldalas vádiratot Fazekas Géza ügyész - aki a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivői feladatait is ellátja - feltehetően több órán át olvassa fel.

A vádirat három nagyobb ügycsoportban rögzíti az erzsébetvárosi önkormányzatnál 2003 és 2009 között történt különböző súlyú bűncselekményeket. Van köztük sok száz milliós ingatlanpanama és fiktív tanácsadói szerződésekkel elkövetett több tízmilliós visszaélés csakúgy, mint néhány milliós vagy néhány százezer forintos, hivatali mobiltelefonok ingyenes használatával megvalósított bűncselekmény.

Az ingatlanügyletekkel kapcsolatban az ügyészség szerint megállapítható, hogy Gál György hét önkormányzati ingatlan értékesítése során összesen 600 millió forintos kárt okozott a kerületnek, és további három ingatlan értékesítésével összefüggésben még mintegy 1,7 milliárd forintnyi kár okozását kísérelte meg. A vád szerint 2003-2004-ben az akkori kormánypárti politikus 16 ingatlannal kapcsolatban összesen 366 millió forint vesztegetési pénzt kért és kapott.

A bűncselekmény-sorozat mechanizmusa az volt, hogy Gál ingatlanonként 20-30 millió forintos vesztegetési pénzért közreműködött abban, hogy egy bizonyos vállalkozói körhöz kerüljenek az ingatlanok, amely kör a vétel után nem sokkal offshore cégeken keresztül jóval magasabb árért külföldieknek adta el az ingatlanokat.

Gál hamis ingatlan-értékbecslések készíttetésével tévesztette meg az önkormányzat képviselő-testületének többségét a reális, piaci vételárra vonatkozóan. Mindehhez Hunvald György nyújtott támogatást. Az önkormányzati ingatlanok ügyében Gált bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel és csalással, Hunvaldot pedig bűnszervezetben elkövetett csalással vádolja az ügyészség.

A vádlottakat a több mint százoldalas vádirat ismertetése után hallgathatják meg.

Olvasóink írták

 • 4. achilleus 2011. április 08. 13:43
  „3. jozko 2011.04.07. 16:39
  Lovas István: "Tegnap kezdődött meg Hunvald György és 24 vádlott-társának büntetőpere a Fővárosi Bíróságon, amelynek épülete előtt a jobboldali szavazók nyilván hiányolták Kuncze Gábor volt SZDSZ-es országgyűlési képviselőt. Aki felmutathatta volna azt a Lop-Stop! táblát, amelyet a parlamentben húzott elő korábban, és épp a mai kormánypártot vádolta azzal, amit az MSZP és koalíciós testvére, az SZDSZ nemcsak nagyüzemben, de vele együtt foglalkozásszerűen űzött. Pontosabban a felszólítás Stop! részét nyolc éven át elfeledve."

  2. zoltanszabo 2011.04.07. 15:53
  Egyetértek, az.”
 • 3. jozko 2011. április 07. 16:39
  „Melyik padsor van fenntartva a "részvétnyilvánítóknak", együttérzőknek?”
 • 2. zoltanszabo 2011. április 07. 15:53
  „Emberek : 13 csalót felmentettek ! Mert addig szarakodtak míg ELÉVÜLT !!!
  Bünti : SEMMI !!!
  Félek a többi csalás egyébb disznóségok--addig húzzák a felderítéseket--mindd elévül.--megusszák bünti nélkül !!!
  DISZNÓSÁG !!!!!”
 • 1. deszkás 2011. április 07. 15:13
  „Börtönt neki vasgolyóval! Hogy ráért ilyenekkel foglalkozni ,az meg szerintem fölér egy esküszegéssel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvénytelenül vett fel közpénzt Csöbör Katalin?

Törvénytelenül vett fel közpénzt Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő - írta csütörtökön… Tovább olvasom