Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Megkezdődött a negyedik roma médiaprogram

A kétnapos válogatással megkezdődött a negyedik roma médiaprogram és a roma médiagyakornoki program Budapesten pénteken az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával. A program médiapartnerei a Magyar Televízió (MTV), a Magyar Rádió, a Magyar Távirati Iroda (MTI), a Független Hírügynökség és a Roma Sajtóközpont.
Deák Éva, a szervező Partners Hungary Alapítvány ügyvezetője azt mondta: a "kiválasztó tábor" vasárnap estig tart több lépcsőben. Több mint 130-an jelentkeztek a programra, először az önéletrajzuk alapján, majd telefonos interjúkkal választottak ki 31 embert; közülük tizenketten mehetnek majd gyakorlatorientált médiaképzésre, hatot pedig legalább nyolc hónapra fizetéssel is foglalkoztatnak majd.

Utalt arra, hogy "a médiapartnerek elkötelezettek", a program missziója pedig "az együttműködés kultúrájának terjesztése".

Daróczi János, a Roma Produkciós Iroda Alapítvány vezetője kiemelte: a romák közül is ki kell kerülniük olyan embereknek, akik a közvéleményt formálják, mert "mi ugyanolyan polgárai vagyunk az országnak, mint bárki más". Elmondása szerint az eddigi három program résztvevői közül mintegy tizenöten munkatársként dolgoznak a médiában. "Úttörők vagytok a hazai cigányság szemében, és rajtatok keresztül ítélik majd meg a romákat" - fogalmazott.

Sárközi Gábor, a Roma Sajtóközpont önkéntes munkatársa elmondta: intézményük, az egyetlen roma hírügynökség tényfeltáró tevékenységet végez, és egyik fő célja a társadalomban a romákkal szemben sok helyütt tapasztalható előítélet megszüntetése.

Kövesdi Péter, a Független Hírügynökség főszerkesztője közölte: "a romákkal szembeni általánosítás nem jó", ők a munkájuk során igyekeznek a roma társadalom problémáiról, sikereiről, örömeiről beszámolni. Reményét fejezte ki, hogy találnak majd a válogatás során "fiatal, jó szakembereket".

A program beindításakor mind a 31 jelölt bemutatkozott néhány mondattal. Volt közöttük szociálpedagógus, műszerész, marketingszakember, teológus, személy- és vagyonőr, történelemszakos tanár, volt, aki korábban bányászként dolgozott, és volt, aki nem roma nevelőszülőknél töltötte gyermekkorát. Legtöbbjüknek már van diplomája, de nem tudott elhelyezkedni. Mindannyian egyetértettek abban, hogy a médiának meghatározó szerepe van a magyarországi kisebbségek tényleges helyzetének bemutatásában.

Az egymásra épülő roma médiagyakornoki és roma médiaprogram célja, hogy elősegítse a romákról alkotott reális társadalomkép kialakítását, és növelje a korszerűen képzett roma médiaszakemberek számát. A médiagyakornoki programban tizenkét munkanélküli roma fiatal kap gyakorlatorientált képzést mentorok és tutorok segítségével a médiapartnerek - MTV, Magyar Rádió, MTI, Független Hírügynökség, British Council - intézményeiben.

A szeptember 7-én háromhetes elméleti képzéssel kezdődő roma médiaprogramban tizenkét ügyet tárnak fel riportban, hosszabb írásokban. A projekt időtartama alatt terveik szerint legalább 150 hírt adnak az írott sajtónak, kiemelt figyelmet szentelve a helyi és a regionális sajtónak.

Olvasóink írták

 • 5. jozko 2010. augusztus 07. 20:09
  „" A romák közül is ki kell kerülni olyan embereknek, akik a közvéleményt formálják!"
  A cikkből idéztem!
  Mert ugye a többiek úgy általában nem formálják?
  Hát...”
 • 4. deszkás 2010. augusztus 07. 14:40
  „És ettől fog az én felfogásom változni? Mi az amit NEM TUDOK róluk? TALÁN HÜLYÉNEK NÉZNEK? KIKÉREM MAGAMNAK!!!!”
 • 3. reagens 2010. augusztus 07. 12:49
  „Pénzkidobás.”
 • 2. Bunghole99 2010. augusztus 07. 12:41
  „ezt nevezem én hátrányos megkülönböztetésnek...”
 • 1. dodó 2010. augusztus 06. 21:22
  „"...elősegítse a romákról alkotott reális társadalomkép kialakítását..., fő célja a társadalomban a romákkal szemben sok helyütt tapasztalható előítélet megszüntetése..."

  Nem elő-, hanem UTÓítélete van azoknak, akik már rákényszerültek kialakítani a "romákról alkotott reális társadalomképet"!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanás egy XV. kerületi lakásban

Ismeretlen eredetű robbanás rázott meg egy lakást a fővárosban a XV. kerületi Sín utcában péntek… Tovább olvasom