Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Megkezdődött a rizs aratása a Nagykunságban

Sok más szántóföldi növénykultúrával ellentétben a rizs jó közepes hozamokat ígér idén az Alföldön – tudatta a Magyarország rizs-termőterületeinek közel felén gazdálkodó kisújszállási Nagykun 2000 Mezőgazdasági Zrt. elnök-vezérigazgatója csütörtökön az MTI-vel.
Veres János elmondta: a cégen belül az ágazat szerepe folyamatosan növekedett az elmúlt években. Ennek köszönhetően Magyarország összes rizs-termőterületének – mintegy 2000 hektárnak – közel felével: több mint 800 hektárral a kisújszállási székhelyű vállalkozás rendelkezik.

A társaság 20 aranykoronás átlagához viszonyítva gyengébb minőségű, 6-16 aranykoronás, kötött talajú földeken - egy olasz fajta kivételével - idén is zömmel magyar nemesítésű, minőségi fehér és barna rizst vetettek. Sőt, második éve, körülbelül 50 hektáron biorízs előállításával is foglalkoznak.

A vezető szerint a héten indult betakarítás első adatai arra utalnak: jó közepes, hektáronként 4 tonna feletti hozamokra számíthatnak. Mindez komoly eredmény azt figyelembe véve, hogy hazánk, ezen belül is az Alföld az európai rizstermesztés északi határa. Ráadásul az idei szélsőséges időjárás több más növénykultúrájukban is súlyos károkat okozott.

Utóbbiak zöme éppen ezért 2010-ben várhatóan veszteséget hoz majd, míg a rizstől - a hagyományos szántóföldi növényeknél magasabb ráfordítási mutatók ellenére - hasznot várnak a cég szakemberei.

Ennek realitását a kedvező hozamok mellett az adja, hogy bár a hazai fogyasztás évente és személyenként évtizedek óta 4-5 kilogramm körül stagnál, Magyarország Európa többi államához hasonlóan ebből a termékből nem önellátó – fogalmazott Veres János hozzátéve: a hiányt itthon és az unióban egyaránt ázsiai behozatallal pótolják. Az olcsó import rizs mellett azonban a jó minőségű európai áru biztonsággal értékesíthető – vélekedett.

Jelenleg Magyarországon 60 forintért veszik át a nyersrizs kilóját, ám a Nagykun 2000 Mezőgazdasági Zrt. 2009 őszén elkészült feldolgozó üzemében hántolt és csomagolt termékért a Magyarországon működő élelmiszeráruház-láncok kilónként 160-200 forintot fizetnek – tájékoztatott a vezető. Az árkülönbség abból is adódik, hogy a feldolgozás során mintegy 35 százalékos veszteséggel kell számolni. Ám tény, hogy az így keletkezett melléktermékek – rizshéj, korpa, liszt – mindegyike eladható. Az építőipartól az állattenyésztésen át a kozmetikai iparig ugyanis ezek az anyagok széles körben hasznosíthatók.

Jelezte: a Kisújszállás környékén termett rizs túlnyomó része honi üzletek polcaira kerül, csupán egy kisebb mennyiséget szállítanak olasz partnereiknek.

A társaság tevékenységéről és paramétereiről szólva Veres János közölte: a szántóföldi növénytermesztés, ezen belül a rizstermesztés, illetve – feldolgozás mellett 430 férőhelyes, évente 3,5 millió liter tejet előállító tehenészetet és évente 800 darab tenyészállat-alapanyagot és további 600-650 tonna hízót kibocsátó sertéstelepet is működtetnek. Továbbá közel 8000 hektáros vadászterületen vadászattal, vadgazdálkodással foglalkoznak.

A cég jelenleg mintegy 5500 hektár bérelt földterületen gazdálkodik és130 alkalmazottat foglalkoztat. Éves árbevétele átlagosan 2 milliárd forint körüli. Az elmúlt két évet 250, illetve 200 millió forintos nyereséggel zárták. Idén ennél jóval szerényebb, ám továbbra is pozitív eredmény szerepel a kalkulációkban. Ám jelenleg egyértelműen a kiemelkedően eredményes 2008. és 2009. esztendő biztosítja a társaság stabil hátterét és az EU-s pályázati források mellett ez tette lehetővé korábban a rizsfeldolgozó üzem felépítését is – hangsúlyozta az elnök-igazgató.

Kitért azonban arra is, hogy ez évben – elsősorban a növénytermesztési ágazaton belül elszenvedett károk miatt - jelentős, várhatóan 20 százalék feletti visszaesésre számítanak, melyet komoly takarékossági intézkedések bevezetésével igyekeztek ellensúlyozni. Ez azonban az előzetes elképzelésekkel ellentétben nem érinti a földtulajdonosokat, akiknek 2010-ben is teljes egészében kifizetik a szerződésekben szereplő bérleti díjakat, melyek összességében 110 millió forintra rúgnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letöltendő börtönbüntetést kapott az osztálytársát agyonverő fiatal

Letöltendő börtönbüntetésre súlyosbította a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön annak a szakközépiskolai tanulónak a büntetését, aki 2008 januárjában bántalmazta osztálytársát. Tovább olvasom