Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Megkezdődött a vecsési számlagyár büntetőpere

Megkezdődött a sok százmilliós nagyságrendű vecsési számlagyár büntetőpere a Fővárosi Bíróság legnagyobb esküdtszéki termében hétfőn.
Az első tárgyaláson várhatóan csupán a büntetőper érdemi megindításához szükséges technikai feladatokkal és a terjedelmes vádirat ismertetésével végez a bíróság. Egyeztetik a több mint félszáz vádlott személyi adatait és nyilatkoztatják őket arról, kívánnak-e vallomást tenni. Csak ezt követően, várhatóan a keddi tárgyaláson kezdődhet meg a vádlottak meghallgatása.

Tokics Péter és 52 társa ellen adócsalás miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség, az ügyben a törvény szerint akár 12 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

A vádhatóság szerint az elkövetők Tokics Péter irányításával 1997-től az egész országra kiterjedő fiktív cégekből álló hálózatot hoztak létre és működtettek azért, hogy jutalék fejében valótlan tartalmú számlákat bocsássanak ki. A vádlottak hajléktalanokat, tisztázatlan egzisztenciájú személyeket kerestek, akik pénzért vállalták, hogy a nevüket adják fantomcégek alapításához és működtetéséhez.

A számlákat valós gazdasági tevékenységet végző vállalkozások szerepeltették a könyvelésükben, mögöttük azonban nem volt teljesítés, munkavégzés, azokat költségszámlákkal ellentételezték. Mindezek alapján a befogadó cégek általános forgalmi adót és társasági adót igényelhettek vissza, és így csökkenthették adófizetési kötelezettségüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportfogadási őrület a világbajnokság alatt

3,3 milliárd forinttal is több pénz foroghat a sportfogadási piacon a németországi… Tovább olvasom