Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Megkezdődött a Zuschlag-ügy tárgyalása

A vádirat ismertetésével kezdődött szerdán délelőtt a Zuschlag-per első tárgyalása a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon, Kecskeméten. Bár az összes vádlott megjelent, szerdán még senkit sem hallgatnak meg, mert a 119 oldalas vádirat felolvasása délutánig tarthat.
Szerdán tartják az első tárgyalását a Zuschlag-ügynek a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon, Kecskeméten. Zuschlag Jánost és 15 társát folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalással vádolják.

A Zuschlag-ügy egy, a számviteli fegyelem megsértése miatt indított vizsgálattal kezdődött még 2005 elején. 2007 nyarára országos méretűre nőtt, miután kiderült, hogy a Zuschlag Jánoshoz kapcsolódó alapítványok és egyesületek nem tudtak elszámolni azokkal az összegekkel, amelyeket állami pályázatokon nyertek. A bűncselekménnyel 72 milliós kárt okoztak, bár ennek jelentős része "megkerült": ötvenmillió forintot maga Zuschlag János fizetett be korábban.

Zuschlag János az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezetője és kiskunhalasi képviselő volt. 2007 szeptember közepén egy kihallgatás után vették őrizetbe, miután különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsította meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. A nyomozók eddig kilenc olyan alapítványt találtak, amelyek nem tudtak megfelelően elszámolni a pályázati pénzekkel. A pályázatok elbírálása kapcsán már több vezető politikust is kihallgattak.

Zuschlag János egy március eleji kihallgatáson a korábban elismert politikai felelőssége mellett büntetőjogi felelősségét is elismerte az ügyészségen. Ügyvédje, Kovács M. Gábor akkor hangsúlyozta: védence azt mondta, hogy a pénzt nem magáncélra, hanem az azóta feloszlott Fiatal Baloldal (FIB) különböző rendezvényeire költötték. Újhelyi István, a FIB korábbi elnöke erről azt mondta: a Fiatal Baloldalnak a Zuschlaghoz köthető egyesületekhez, alapítványokhoz szervezetileg nem volt köze.

Az ügyben 10 ezer oldalas iratanyag gyűlt össze a nyomozás alatt. A tárgyalás a 16 vádlott meghallgatásával kezdődik, majd több mint 200 tanút kérdez ki a bíróság az ügyben. A nagy sajtóérdeklődés miatt a tárgyalást a bíróság dísztermében tartják, és csak az akkreditált újságírókat engedik be oda.

Olvasóink írták

 • 4. Kolompár Rómeó 2008. október 08. 16:00
  „"számviteli fegyelem megsértése": mér nem lopásnak, sikkasztásnak hívják ezt???”
 • 3. trainman 2008. október 08. 12:18
  „Nincs Zuschlag ügy!”
 • 2. hekaté 2008. október 08. 10:38
  „Kíváncsi vagyok az ítéletre.”
 • 1. tora 2008. október 08. 09:06
  „Naná, az akorábbi FIB elnök semmit nem tudott az alelnöke művészkedéseiről.:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonatbaleset: csak a legsúlyosabb sérültek vannak kórházban

Kedd estére már csak a legsúlyosabb állapotú sérültek vannak különböző kórházakban a hétfői,… Tovább olvasom