Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Megkezdődött az egyik Fészekrakó-büntetőper tárgyalása

A vádlottak meghallgatásával hétfőn a Miskolci Városi Bíróságon megkezdődött az egyik büntetőper az úgynevezett Fészekrakó-ügyben; ennek a pernek 42 vádlottja van.
A Fészekrakóként elhíresült esetekben a Miskolci Városi Ügyészség eddig 17 ügyben mintegy 150 ember ellen nyújtott be vádiratot. A mostani büntetőper elsőrendű vádlottja egy ügyvéd, mellette hitelközvetítők, előadók, vevők és az ügyintézésben közreműködők szerepelnek a vádlottak között.

A hétfői tárgyalási napon néhányan nem jelentek meg, köztük az ügy elsőrendű vádlottja - mondta a Borsod megyei bíróság szóvivője az MTI-nek.

Szabó József közölte: a cselekmény minősítése a vádirat szerint az eladók és a vevők esetében jelentős kárt okozó csalás bűntette, valamint magánokirat-hamisítás vétsége, a közvetítők és az ügyvéd esetében pedig jelentős kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette, illetve többrendbeli magánokirat-hamisítás vétsége.

Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség osztályvezető ügyésze az MTI-nek korábban azt mondta: a büntetési tétel egytől hét és fél évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Kitért arra is, hogy a vádlottak közül az eladók és a vevők beismerték a cselekmény elkövetését, magukra, a közvetítésben segédkezőkre és az ügyvédre is terhelő vallomást tettek. A közvetítők egy része szintén beismerte a cselekmények elkövetését. Az ügyvéd tagadta bűnösségét.

A cselekmények elkövetését a vallomásokon kívül bizonyítják az okiratok, a nyomozás során megkeresett szakhatóságok iratai és a tanúk vallomásai is - jegyezte meg.

Káli Sándor, a város akkori szocialista polgármestere 2009 júliusában jelentette be, hogy milliárdos nagyságrendű, bűnszövetkezetben elkövetett csalás történt a Fészekrakó programhoz kötődően. Miskolcon 2005-től sokan úgy vásároltak ingatlant, főleg az avasi lakótelepen, hogy ahhoz szociálpolitikai kedvezményt, illetve hitelt vettek igénybe. A hitel felvételéhez állami kezességvállalást kértek, többen azonban hamis jövedelemigazolásokat szereztek be, így kapták meg a kölcsönt, és költözhettek be a lakásokba. Az ügyben ügyvédek, ügyintézők, ingatlanközvetítők is érintettek.

A büntetőper tárgyalása szerdán folytatódik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyelőre nem került elő a Tahitótfalunál elmerült fiatalember

Sem a vízben, sem a parton nem találták meg hétfő estig azt a fiatalembert, aki Tahitótfalunál… Tovább olvasom