Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Megkezdődött az ormánsági uzsorás pere

Megkezdődött az ormánsági uzsorakölcsönök adásával vádolt Gy. László büntetőpere szerdán a Pécsi Városi Bíróságon.
Az ügyész a tárgyaláson többrendbeli súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység és okirat-hamisítás miatt kérte a 44 éves férfi bűnösségének megállapítását. Bár a vádlott tagad, tetteiért akár tizenkét év szabadságvesztéssel is sújtható.

A vádirat szerint Gy. László 1996 és 2008 között a dél-baranyai Ormánságban, valamint Siklós környékén bizonyíthatóan mintegy félszáz szegény, a bankoknál nem hitelképes embernek adott kisebb-nagyobb kölcsönt 50-100 százalékos kamatra, s ha a pénzt időre nem fizették vissza, újabb és újabb határidőket szabva az emelt összegek dupláját követelte tőlük.

A néhány tízezer forintos hitelekből így pár hónap alatt több százezer, esetenként milliós tartozás lett, volt, akinek a 20 ezer forintos adóssága 4,5 milliósra dagadt. Gy. László fenyegetéssel és veréssel vette rá adósait a törlesztésre, nem volt ritka, hogy megölésüket helyezte kilátásba. Emberei társaságában megjelent náluk és egyebek mellett azt mondta nekik, hogy a Mecsek magas pontjáról ledobatja, a Dráván "leúsztatja", autó csomagtartójába zárja és sorsukra hagyja, illetve nők esetén prostituáltnak elviszi őket.

Mivel Gy. Lászlónak nem volt engedélye pénzügyi tevékenység folytatására, valótlan, az általa éppen aktuális kölcsönösszeget tartalmazó elismervényeket íratott alá adósaival. Ha nem fizettek neki, az elismervényeket fizetési meghagyást kérve benyújtotta a Siklósi Városi Bírósághoz. A bíróság elrendelte a végrehajtást, és az adós jövedelméből részletekben vonták le a megítélt összeget.

Az uzsorás gyakran vagyontárgyakat, ingóságokat, sőt ingatlanokat is kért az általa adott kölcsön fedezeteként. Az uzsorakamatok megfizetésére képtelen emberektől összesen tizenkét ingatlan tulajdonjogát szerezte meg, a házak többségét eladta. Az otthonukat elvesztett családoknak ugyanakkor nem minden esetben kellett költözniük, előfordult, hogy megengedte nekik, albérleti díj fejében tovább használhatják korábbi tulajdonukat.

A vádiratot ismertető ügyész hangsúlyozta: bár Gy. László tevékenységéből jelentős jövedelemre tett szert, adóbevallásában rendszerint nulla, vagy mindössze százezres nagyságrendű éves jövedelem szerepelt.

A per jövőre folytatódik a Pécsi Városi Bíróságon.

Olvasóink írták

 • 4. xcbcr 2009. november 04. 22:19
  „moderálva”
 • 3. KolompárRómeó 2009. november 04. 21:18
  „"Tenigl Takács László, Buddhista tanító cigány" / kolompár Rómeó”
 • 2. xcbcr 2009. november 04. 15:44
  „"Az uzsorások cigány és nem cigány származásúak egyaránt lehetnek,..." /Tenigl Takács László, Buddhista tanító/”
 • 1. dodó 2009. november 04. 15:35
  „"Az uzsorások kivétel nélkül mind cigányok!" /Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A miniszterek is megkapták a védőoltást

Beoltatták magukat az új típusú influenza elleni vakcinával szerdán, a sajtó nyilvánossága előtt… Tovább olvasom