Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Megkezdődött Szlovákia első egészségügyi sztrájkja

Káosz és fejetlenség jellemezte a pozsonyi orvossztrájk kezdetét, mert az egyetemi kórház igazgatója megfenyegette az alkalmazottakat, egyes főorvosokat leváltott.
Szlovákia történetének első egészségügyi sztrájkja ennek ellenére megkezdődött. Nem lehet azonban pontosan tudni, hogy hányan szüntették be a munkát. Az orvosok és nővérek legkevesebb 25 százalékos béremelést követelnek, tiszta tulajdonjogi viszonyokat a kórházakban, vagyis el akarják érni, hogy vessenek véget a közkórházak átalakításának profitorientált kereskedelmi társaságokká.

A három évvel ezelőtt elkezdődött egészségügyi reform megfeledkezett a morális és etikai szempontokról - állítják a tiltakozó orvosok. Miközben a páciensnek fizetni kell az úgynevezett szolgáltatásokért, például az ágyhasználatért, a betegszállításért, a gyógyszer felírásáért és kiváltásáért, vagy azért, ha felkeresi orvosát - ez a vizitdíj. Mindezek milliárdos tételek évente, mégis, évről-évre kevesebb pénz jut a szlovák egészségügybe: a bruttó nemzeti termék öt százaléka. Az unióban ez az arány nyolc százalék körül mozog.

A szlovákiai orvosok arra is figyelmeztetnek, hogy néhány kórházat bezártak, ezer orvos és 3500 nővér ment el tavaly külföldre dolgozni, az ő munkájukat és pácienseiket is az itthon maradottak vették át. A pozsonyi orvosokat támogatják a nyitrai és az eperjesi kollegák is. Hétfőn valószínűleg további kórházak csatlakoznak hozzájuk.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fantáziamenüktől a nagyi sütijéig

Főzni és a főztünket megenni igenis jó dolog. S mivel születésünktől kezdve egészen halálunkig… Tovább olvasom