Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Megkezdték a Svábhegyi Gyerekklinika kiürítését

Megkezdték a Svábhegyi Gyerekklinika kiürítését. A tüdőgyógyászati osztályon szétszedték az ágyakat és leszerelték az életmentő műszereket. A járóbeteg-ellátásra érkező gyerekek szüleinek az orvosok nem tudják megmondani, legközelebb melyik kórházba menjenek.
Megkezdték a Svábhegyi Gyerekklinika kiürítését. A tüdőgyógyászati osztályon szétszedték az ágyakat és leszerelték az életmentő műszereket. A járóbeteg-ellátásra érkező gyerekek szüleinek az orvosok nem tudják megmondani, legközelebb melyik kórházba menj enek. A svábhegyi gyerekkórházban 50 ezer, elsősorban asztmás és allergiás gyereket láttak el évente. Az egészségügyi miniszter azt mondta, idézem: "garantált, hogy Budapesten megoldódik majd a beteg gyerekek ellátása".

"Gáz és oxigénreduktor, 1 db." - leltároznak a svábhegyi gyerekkórház tüdőgyógyászati osztályán. Az orvosok és ápolók saját kezükkel szerelik szét az életmentő műszereket.

Az osztályt úgy szüntették meg, hogy elvileg továbbra is folytania kell a járóbeteg ellátást. Melegvíz és fűtés viszont már nincs. Halász Adrien osztályvezető főorvos most egy cisztás fibrózisban, magyarul veleszületett tüdőkárosodásban szenvedő, 15 éves fiút vizsgál.

A gyermek anyja nem tudja, hogy legközelebb hova vigye a fiát. "Nem tudjuk, fogalmunk sincs, hogy hol lesz, mi lesz velünk" - mondja az anya.

A főorvos szerint az osztályt azért szüntették meg, mert túl sokba került a fenntartása. "Sok pénzt költöttem a gyógyszerekre, hogy a betegeket meggyógyítsam. Ez van az egyik serpenyőben. De a mérleg másik serpenyőjében benne van a Norbi élete, az Ildi élete, a Vali élete, akik eljutottak a transzplantációig és nem haltak meg. Ez nagyon sok pénzbe került" - emlékszik vissza Halász Adrien.

Az egészségügyi miniszter szerint a beteg gyerekeket garantáltan ellátják. Azt azonban ő se tudta megmondani, hogy hol. "Azt, hogy pontosan hova kerülnek, a Heim Pál kórházba, egyetemi klinikára, esetleg akár Törökbálintra, erről még egyeztetések, tárgyalások folynak" - mondta el Horváth Ágnes.

A svábhegyi gyerekkórház tüdőgyógyászati osztálya most ebben a teherautóban van. Az itt dolgozók eddig csak annyi hivatalos tájékoztatást kaptak, hogy az osztályt legkésőbb ma délig ki kell üríteniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érettségi: Ady, Csokonai, Sánta

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak az idei érettségik. E tárgyból… Tovább olvasom