Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Megkönnyítené a választási regisztrációt az Együtt 2014

A választói mozgalom szerint gyengíti a demokráciát a választási részvétel előzetes feliratkozáshoz kötése.
Az Együtt 2014 ugyanakkor arra kéri a változást akaró demokratikus pártokat és civil szervezeteket, hogy ne buzdítsák szimpatizánsaikat a regisztráció megtagadására. Javaslatokat is megfogalmaztak a feliratkozás megkönnyítésére, például azt, hogy aki rászorul, ingyen utazhasson el a jegyzőhöz, valamint hogy a cégek tegyék lehetővé alkalmazottaiknak, hogy munkaidőben elmenjenek regisztrálni.

A mozgalom az MTI-nek hétfőn küldött közleményében azt írta: bár elvi esély még van, hogy a köztársasági elnök vagy az Alkotmánybíróság a választójog korlátozásának útjába áll, fel kell készülni arra, hogy hatályba lép a jogszabály.

Véleményük szerint a regisztráció bevezetése azt üzeni, hogy vannak olyanok, akikre nincs szükség a választási győzelemhez, akiknek az érdekeit nem kell figyelembe venni ahhoz, hogy valaki hatalomra juthasson.

"A regisztráció adminisztratív fekvőrendőr a szabad választásokhoz vezető úton: akadály, amelynek a szükségessége mellett nem szólnak érvek. Olyan eszköz, amely fájdalmasan sokakat tarthat vissza attól, hogy éljenek demokratikus alapjogukkal, a választójoggal" - olvasható a közleményben.

A Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesület, a Milla Egyesület és a Magyar Szolidaritás Mozgalom alkotta választói mozgalom szerint azonban a regisztráció elleni tiltakozás leghatékonyabb módja éppen az, ha minél többen regisztrálnak, és a választásokon minél nagyobb arányban zavarják el az Orbán-kormányt.

Arra szólítják fel a kormányt, hogy a regisztrációval kapcsolatos tudnivalókról indítson országos, minden választópolgárt elérni képes tájékoztató kampányt, és az állami hirdetésekre tervezett források döntő részét erre használják fel 2013-ban.

Kezdeményezik, hogy azok, akiknek az illetékes jegyzőhöz való eljutás nehezen legyőzhető problémát jelent, ingyenesen utazhassanak e célból egy alkalommal. Az önkormányzatokat arra szólítják fel, hogy meghosszabbított, illetve rugalmas hivatali nyitva tartással és megnövelt kapacitással segítsék, hogy egyetlen választópolgár se maradjon le a regisztrációról adminisztratív okok miatt.

A cégeket pedig arra kérik, munkavállalóiknak tegyék lehetővé, hogy munkaidőben regisztráljanak.

A Bajnai Gordon, Juhász Péter és Kónya Péter által jegyzett közlemény azzal zárul: hiába talál ki a kormány a szabad választások befolyásolására új és újabb adminisztratív trükköket, 2014-ben a változást akaró erők összefogása révén le fogják váltani.

A parlament hétfőn a választási eljárási törvény elfogadásával döntött arról, hogy a jövőben csak azok szavazhatnak az országgyűlési, az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon, akik előzetesen kérik felvételüket a névjegyzékbe.

A feliratkozás a szavazást megelőző 15. napon lezárul. A Magyarországon élők a jegyzőknél személyesen vagy az internetes ügyfélkapun kezdeményezhetik felvételüket a névjegyzékbe, míg a mozgáskorlátozottak kérhetik, hogy a települési jegyző keresse fel őket, biztosítva számukra az otthoni feliratkozás lehetőségét. A határon túli magyar állampolgárok levélben vagy az interneten regisztrálhatnak a választásokra.

Olvasóink írták

  • 2. szatyi 2012. november 27. 13:59
    „" vezérkosnak aposztrofált libatolvaj"

    Az ilyen és hasonló jelzőkért már többen fizettek, -sokat!”
  • 1. Mozimasiniszta 2012. november 27. 09:19
    „Nna... "a sírós képű Bajnai az ország szégyene" (idézet a Klubrádióból, Torgyán Józsi Bá´-tól) a vezérkosnak
    aposztrofált libatolvaj és a köréje gyűlt "kódisok" csak azt vizsgálják: hogyan nem lehet megcsinálni- együttműködni-végrehajtani stb... a konstruktív ellenzéki magatartás eszükbe sem jut...csak a választások előtti utolsó percekben - de akkor nagyon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budapestre hoznák az Európai Filmdíj átadási ünnepségét

Andrew G. Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos elmondta, már megkezdték a… Tovább olvasom