Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Megkoszorúzták Elek apó kútját

Benedek Elek születésének 150. évfordulóján, szerdán koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott a Budavári Önkormányzat Elek apó kútjánál a budapesti Fátyol parkban.
Nagy Gábor Tamás polgármester beszédében Benedek Eleket a "nemzet nagyapjának" nevezte, valamint emlékeztetett arra, hogy szeptember 30. nemcsak Benedek Elek születésnapja, hanem a magyar népmese napja is.

Nagy Gábor Tamás kiemelte: Elek apó kútja Kányádi Sándor ötlete volt, és a kerület díszpolgára vállalta magára annak létrehozását is. "Ha Kányádi Sándor ezt nem tette volna meg, nem tudom, hol ünnepelnénk" - jegyezte meg a polgármester.

A nyolcvanéves Kányádi Sándor, akit az idén májusban avattak az I. kerület díszpolgárává, elmondta: a magyar nemzetnek "két apója van", Bem apó és a 150 éve született Elek apó. "Bem apó a szabadság mintaképe lett, Elek apó pedig a meséké. És mivel köztudott, hogy igazság már csak a mesékben van, ezért Elek apó az igazság mintaképe is" - mutatott rá a költő.

Kányádi Sándor felidézte: a kútnak minden gyermek a "tulajdonosa". "Az, aki lemondott egy gombóc fagyiról, egy pohár üdítőről, az részvényese lett ennek a kútnak" - fogalmazott a költő, aki iskolákat keresett fel, hogy összegyűjtse a szoborhoz szükséges pénzt.

Kányádi Sándor elmondta: nemcsak Benedek Eleknek kívánt méltó emléket állítani, hanem azoknak a gyerekeknek is, akik 1956-ban, a forradalom harcaiban haltak meg. "Szeretném, ha a kút továbbfejlődne" - tette hozzá a költő, majd elárulta: elképzelései között szerepel egy "meseautomata", amelynek hangszórói télen madáretetők lennének, nyáron pedig "néhány forintért, eurocentért" meséket sugároznának.

Kányádi Sándor ugyanakkor kifejtette, jó lenne, ha létrejönne a környéken a magyar mese múzeuma is, amely annyira érdekes lehetne, hogy akár a számítógép elől is elcsábíthatná a gyerekeket.

A költő hozzátette: az ünnepségről Nagykovácsiba siet, ahol szintén kutat avat fel, mint ahogy október 3-án Sopronba hivatalos, ahol a pedagógiai kar előtt állítják fel Elek apó kútját. A tervek között szerepel egy kút Székelyudvarhelyen is, így négy emlékhely tisztelegne a 80 éve elhunyt polihisztor előtt.

Kányádi Sándor emlékeztetett arra, hogy a kút szimbolikus. "Ahogy az emberi életnek szüksége van a tiszta vízre, úgy a lélek tápláléka a mese, a vers és a történetek" - mondta a költő.

Az ünnepség után Nagy Gábor Tamás polgármester, Sediánszky János alpolgármester, valamint a Litea Könyvesbolt, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Budai Polgári Kör képviselői helyezték el koszorúikat Gergely István és Melocco Miklós alkotásánál, Elek apó kútjánál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább egyeztetnek a közösségi közlekedésről

Egyelőre nem született megállapodás a közösségi közlekedés átalakításáról az MSZP-frakcióval,… Tovább olvasom