Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Megmenekülhet a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.

Megvásárolja a KÖZGÉP Zrt. a Manufaktúra Befektető Kft. 100 százalékos tulajdoni hányadát, és ezzel annak részesedését a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben, így az építőipari cég mentőövet dob a finanszírozási nehézségekkel küzdő pécsi porcelángyárnak, amelyet egyedülálló befektetési lehetőségnek is tart - tájékoztatott a KÖZGÉP pénteken.
A Zsolnay porcelángyár kisebbségi részvényhányadának eladásáról még tavaly döntött Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése. 2010 júniusában szerződést kötöttek a Manufaktúra Befektető Kft.-vel, amely 500 millió forintos tőkejuttatási kötelezettséget vállalt, s opciós vételi joggal rendelkezik a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 49 százalékos részvényhányadára, illetve a cég tulajdonában vannak a menedzsmentjogokat biztosító szavazatelsőbbségi részvények is.

A közlemény szerint a KÖZGÉP értékesnek tartja a Zsolnay gyárban több mint 150 év alatt felhalmozott tudást és tapasztalatot, a porcelángyárat pedig egyedülálló befektetési lehetőségnek is tekinti. Ezen szempontokat mérlegelve döntött úgy a magyar tulajdonú cég, hogy szakmai befektetőként ajánlatot tesz a Manufaktúra Befektető Kft. 100 százalékos megvásárlására, ezzel pedig megszerzi annak részesedését a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben is.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a Zsolnay márkanév három világhírű találmánnyal is összeforrt: az elefántcsont színű Zsolnay-porcelánnal, az egyedi máztechnikájú eosinnal és a pirogránittal. A porcelángyár kiemelt nemzeti értéket képvisel, termékei hungarikumok.

A KÖZGÉP Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. menedzsmentje elkötelezett abban, hogy stabil hátteret teremtsen a pécsi gyár működéséhez, nem csupán pénzügyi befektetőként, hanem teljes szakmai támogatásával vesz részt az új vállalati stratégia megvalósításában - áll a közleményben.

Olvasóink írták

  • 2. Jozsoci 2011. május 21. 06:36
    „Végül is ki az igazi tulajdonosa ennek, hogyan, és mennyiért került ki az állami tulajdonból? Úgy mint a többi.”
  • 1. csakegyalampolgar 2011. május 20. 19:06
    „nahát nahát, átváltunk az építőiparból valami másba?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Századvég: többszörös Fidesz-fölény a biztos szavazóknál

Többszörös Fidesz-fölényt mért a biztos szavazók körében a Századvég Alapítvány pénteki… Tovább olvasom