Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Megnevezte ombudsman jelöltjeit a köztársasági elnök

Szerdán ismertette a köztársasági elnök, kiket jelöl a két megüresedő ombudsmani posztra. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosaként Majtényi Lászlót, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosának pedig Kállai Ernőt látná szívesen Sólyom.
Sólyom László köztársasági elnök az állampolgári jogok országgyűlési biztosának Majtényi Lászlót, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosának pedig Kállai Ernőt jelölte. Az államfő szerdán a parlamenti pártok frakcióvezetőinek jelenlétében jelentette be az ombudsmani posztra szánt jelöltjeit. Döntéséről levélben tájékoztatta Szili Katalint, a Magyar Országgyűlés elnökét is.

Az államfő arról is beszélt, hogy a felmérések szerint folyamatosan csökken az emberek bizalma a politikai intézmények iránt, ezért különösen fontos, hogy az ombudsmanok közbizalmat élvezzenek. Olyan jelölteket kellett találnom - mondta, akikkel szemben fel sem merülhet politikai elfogultság. Az államfő szerint Majtényi és Kállai megfelelnek minden más követelménynek is.

A bejelentésnél résztvevő frakcióvezetők elzárkóztak a nyilatkozattól a találkozó után. Mind az öten azt mondták, hogy két héten belül, a frakcióüléseken alakítják ki álláspontjukat. Az ombudsmanokat a köztársasági elnök jelölése alapján az Országgyűlés kétharmados többséggel választja meg, tehát a pártoknak közös nevezőre kell jutniuk a jelölteket illetően.

Majtényi László jogász korábban már volt adatvédelmi ombudsman, jelenleg az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, a Pécsi Tudományegyetem docense. Kállai Ernő pedig a Magyar Tudományos Akadémia Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézetének kutatója, történelem szakos tanár, jogász, az Apor Vilmos Katolikus főiskola intézetvezető főiskolai docenseként dolgozik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A futás nem csupán sport

Szegeden is egyre népszerűbb időtöltés a kocogás. A reggeli és esti órákban szinte megtelik a város… Tovább olvasom