Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 17°C Még több cikk.

Megnyílt a 15. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint a díszvendég ország nevében Wu Shing, a Kínai Népköztársaság Kiadói Főigazgatóságának felelős miniszterhelyettese nyitotta meg csütörtökön a 15. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált a Millenáris Parkban.
Az oktatási és kulturális miniszter köszöntőjében elmondta: idén egy olyan ország a Budapesti Könyvfesztivál díszvendége, amelynek a kultúrájáról azt hisszük, hogy sokat tudunk, de még többet szeretnénk megismerni belőle. A könyves rendezvényen nemcsak tradicionális kínai művekkel, hanem kortárs kiadványokkal is találkozhatnak a látogatók - tette hozzá. Hiller István hangsúlyozta: ember és ember között a legfontosabb kötelék az érzelem és a humánum, amelynek a gyökere a kultúra. Szükség van olyan rendezvényekre, mint a könyvfesztivál, amelyek intellektuális meglepetésekkel szolgálnak.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy fontos vita zajlik most Magyarországon, tétje a közös felelősségvállalás. A kérdés az, hogy megér-e 100 forintból 80 fillért a magyar kultúra - fogalmazott. A miniszter szerint fontos lenne 80 fillérnyi felelősséget vállalni a nemzeti kultúra javára.

Wu Shing miniszterhelyettes kiemelte: az elmúlt években megjelent kínai kiadványok közül több mint 1000 kötetet hoztak most el Budapestre. A 70 kiadót neves kínai írók kísérték el a magyar fővárosba. A kínai és magyar könyvkiadók közötti cserekapcsolatot, együttműködést fontosnak tartja a miniszterhelyettes, ezért a magyar cégeket meghívta a szeptemberi pekingi könyvfesztiválra.

A 15. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendég országa a világ könyvkiadásának egyik legmeghatározóbb állama, az évente megjelenő 1,2 millió új könyvnek csaknem 20 százalékát Kínában nyomtatják. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra 54 ládányi kínai könyv érkezett. A magyar könyvkiadók pedig csaknem ötven, Kínával kapcsolatos új kötetet mutatnak be a fesztiválon.

Az idei budapesti könyves seregszemlére és vásárra több mint harminc országból 600 kiállító és 150 külföldi szerzőt érkezett. A három és fél nap alatt több mint háromszáz új művet vehetnek a kezükbe a látogatók. A szervezők idén arra törekedtek, hogy a programok között sok olyan könyves foglalkozás legyen, amely érdekli a gyerekeket.

A Könyvfesztivál díszvendég-írójával, Bret Easton Ellis-szel pedig már csütörtök délután találkozhattak a rajongók. A kultikus szerző teljes életműve hozzáférhető magyarul, (Amerikai pszicho, Holdpark, Informátorok, Glamorama, A vonzás szabályai) így az olvasók akár az összes regényét dedikáltathatják Bret Easton Ellis-szel.

Vasárnapig a látogatók 40-50 ezer kötetből és több mint 350 programból válogathatnak a Millenáris Parkban. A 15. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál részletes programja a www.bookfestival.hu oldalon olvasható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Május elsejei ünnepi menetrend a vasútnál

Változik a vasúti menetrend a május elsejei munkanap-áthelyezések miatt. A MÁV vonalain pénteken a… Tovább olvasom