Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Megnyílt a 16. Csabai Kolbászfesztivál

Az MTVA csapata, a Család-barát magazin műsorvezetői is elindultak a békéscsabai kolbászgyúró fesztiválon.
Az MTVA csapata, a Család-barát magazin műsorvezetői is elindultak a békéscsabai kolbászgyúró fesztiválon

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) háromfős csapattal, az M1-en és a Duna Worldön látható Család-barát című műsor vezetőivel vett részt a kolbászgyúró versenyen szombaton a békéscsabai sportcsarnokban. Novodomszky Évának, Dióssy Klárinak és Gaskó Balázsnak sikerült karakteresen fűszerezett "csabait" összegyúrni hagyományos receptúrák alapján, kisebb-nagyobb kompromisszumok árán.

Gaskó Balázs a bajai eredetű receptúrát követve szerette volna a sertéshúst horgászemberként "megfűszerezni" egy kis bajai halpaprikással, végül mégis a kolbászkészítésben gyakorlott női csapattagoké lett az utolsó szó. Novodomszky Éva és Dióssy Klári felvetéseit mérlegelve választották ki a húst, határozták meg fűszerek összetételét, a só, az őrölt édes és erős paprika arányát. A köménynél volt még vita, Gaskó Balázs ugyanis szerette volna egészben látni és ízlelni, végül ebben is a lányok diktáltak, és őrölt kömény került a kolbászba.

A 16. Békéscsabai Kolbászfesztivál versenyén mérkőztek az ötfős csapatok. Fotó: MTI/Lehoczky Péter (galéria)


"Nagyon jól sikerült a kolbász fűszerezése, kicsit csípős lett, ahogyan szeretem" - mondta a kolbászkészítésben gyakorlott Novodomszky Éva. Szerinte a zsűrinek egyedül a darált hússal lehet gondja, mivel a sütni való kolbászhoz kisebbre, krémesebbre kellett volna darálniuk. Hozzátette: szülővárosában, Szarvason minden évben készítettek kolbászt - saját családi receptjük van rá - a dédnagymamájával, a nagymamájával és az édesanyjával közösen, mivel a család korán férfi nélkül maradt.

A szarvasi és a csabai kolbász között a füstölésben van különbség, a szarvasiak a parázsra agyagrögöket szórnak, ettől lesz egyedi, sajátos ízvilága - tette hozzá.

A 16. Békéscsabai Kolbászfesztivál versenyén mérkőztek az ötfős csapatok. Fotó: MTI/Lehoczky Péter (galéria)

Gaskó Balázs családtagjaival érkezett a rendezvényre, először vesz részt a fesztiválon. A kolbászkészítéssel kapcsolatosan nincsenek emlékei, de bajai felesége révén elkötelezett szószólója a bajai kolbásznak - jegyezte meg. A műsorvezető Baja melletti Vaskúton szokott részt venni családi disznóvágásokon, elmondása szerint náluk akkor lesz finom a kolbász, ha a készítés mestere, a nagybátyja már a kora reggeli órákban hozzájut az alapanyaghoz, mert később az egymást követő "kupicák" gondot okozhatnak.

Dióssy Klári Röszkéről házi készítésű szegedi paprikát hozott, és elmondta: alföldi lány, társasházban nőtt fel, tízéves korában vett részt először lakóhelyén, Kunszentmártonban disznóvágáson, és azóta tudja, hogyan lesz kolbász a sertéshúsból. "Kötődöm a vidékhez, a vidéki életmódhoz - jegyezte meg -, ezt az érzést a kolbászfesztiválon szerzett élmények is megerősítik. Szeretném, ha egyszer kertes házam lenne, saját kemencével, ahol házi készítésű alapanyagokból tudnék sütni-főzni, felidézni a régi ízeket, a hozzájuk fűződő hangulatokkal. A Család-barát műsor is erről szól, meg lehet tanulni a sütés és főzés fortélyait, amit én ma még receptek és szakácskönyvek segítségével művelek" - tette hozzá.

Korábban

Megnyílt Békéscsabán pénteken a 16. Csabai Kolbászfesztivál, amelynek igazgatója, Hégely Sándor szerint az esemény kiváló példa arra, hogyan lehet visszatérni a gasztronómiai hagyományokhoz, megtanítani az embereket az egészséges élelmiszerek elkészítésére és fogyasztására.

Az igazgató kiemelte: a csabaikolbász-készítés Békéscsabán visszatér az ősi tradíciókhoz, a kolbász helyben előállított friss sertéshúsból készül helyi pirospaprika hozzáadásával, családi műhelyekben. Ettől lesz hungaricum és prémium termék. Akik a kolbászfesztiválon a száz évvel korábbi hagyományok alapján készítenek kolbászt, átveszik a hagyományokat, és gyermekeiket is megtanítják rá. A fesztivál a hazai élelmiszer-előállítás kihagyhatatlan innovációs pontja, ahol több ezer ember cseréli ki ötleteit és tapasztalatait az élelmiszerek hagyományos előállításáról.

A 16. Békéscsabai Kolbászfesztivál versenyén mérkőztek az ötfős csapatok. Fotó: MTI/ Lehoczky Péter (galéria)

A kolbász fővárosának nevezte megnyitó beszédében Vantara Gyula polgármester Békéscsabát. Azt mondta, ha van titka a csabai kolbásznak, az maradjon is az. Hozzátette: a csoda nem más, mint a százéves hagyományok újjáélesztése és folytatása. A polgármester kiemelte: Békéscsaba önkormányzata egymilliárd forintból EU-támogatással valósítja meg a Csabapark-programot, "kolbászfalu" épül a város határában, ahol az év minden napján meg lehet kóstolni a csabai kolbászt.

A fesztivál szombaton kolbászgyúró versennyel folytatódik, amelyen 530 csapatban összesen 5-6 ezren készítenek kolbászt. Vasárnap töltöttkáposzta-főzőversennyel folytatódik a programok sora, és második alkalommal rendeznek szárazkolbászkészítő-versenyt a híres csabai kolbászdinasztia tagjának, Krajcsó Pálnak az emlékére. A fesztiválra százezer résztvevőt várnak, és arra számítanak, hogy csak a versenyeken 7,5-8 tonna sertéshúst dolgoznak fel - érzékeltette a versenyek nagyságrendjét Hégely Sándor.

A 16. Békéscsabai Kolbászfesztivál versenyén mérkőztek az ötfős csapatok. Fotó: MTI/ Lehoczky Péter (galéria)

A fesztiválon a közönség kiállítás keretében ismerkedhet meg a térség gasztronómiájával, a kistermelői üzemekben előállított élelmiszerekkel és a nagy húsipari cégek termékeivel. Az ezer négyzetméteres kiállítóterületen székelyföld speciális góbé termékeiből is ízelítőt kapnak az érdeklődők - mondta el az MTI-nek Krajcsó László, a kiállítást szervező cég képviselője.

Olvasóink írták

 • 6. Zotya100 2012. október 20. 22:09
  „3. -- Helyettük láthatod dajcstomit, az is egy élmény!”
 • 5. diamond81 2012. október 20. 21:21
  „a szoszi kistunder az en kolbim is megnyallhatna :-)”
 • 4. történész 2012. október 20. 18:45
  „3. pirosmedence

  Készülnek a béke menetre..a buszok rendőrségi felvezetést kapnak a hírek szerint...már a szegények ellen tüntetők buszai.”
 • 3. pirosmedence 2012. október 20. 18:39
  „Na, oszt nem látom a miniszterelnököt meg Bayer Zsoltot, miért nem töltik kóbászt???”
 • 2. történész 2012. október 20. 18:13
  „Ünneplik ,hogy megnyúzták megint a birka népet.sosem veszek gyulait...penészedjen meg..”
 • 1. joy 2012. október 20. 06:52
  „Ünneplik, hogy bezár a Gyulai húskombinát?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódnak a kamionok Záhonyban, háromórás a várakozás

Torlódnak a kamionok magyar-ukrán határállomáson. Tovább olvasom