Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Megnyílt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

A rendezvény megnyitóján egy új olvasásnépszerűsítő program tervét jelentették be.
Egy új olvasásnépszerűsítő program tervét jelentette be a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtöki megnyitóján Halász János kultúráért felelős államtitkár, míg az idei díszvendég Olaszország képviseletében Maria Assunta Accili nagykövet hangsúlyozta: a fesztivál közönségét számos olasz vonatkozású rendezvény várja.

Áder János államfő üzenetében, amelyet Szakonyi Péter, a fesztivál sajtófőnöke olvasott fel, Márai Sándort idézve emlékeztetett: "csak az ember olvas". Hozzátette azonban, hogy a mondás fordítva is igaz, hiszen csak az olvasás által teljesedhet ki az ember szellemi-lelki élete.

A köztársasági elnök üzenetében hangsúlyozta, hogy a könyv megünneplése művelt nemzethez méltó cselekvés. A magyarok szeretik a könyveket, ezt mutatja, hogy az Ünnepi Könyvhét mellett húsz év alatt polgárjogot nyert a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál is - jegyezte meg.

Áder János szerint a magyarok a digitális korban is várják, keresik a jó könyveket, az igényes irodalmat, így bizonyára az idei díszvendég alkotó, Michel Houellebecq dedikálásánál is hosszú sorok kígyóznak majd. "Ennek a néhány napnak és az itt megjelenő könyves szakmának komoly szerepe van abban, hogy a jövőben is legyenek értő olvasók Magyarországon" - méltatta a rendezvényt az államfő.

Halász János emlékeztetett: 1994-ben nyílt meg az első Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, a húsz év "szervezői munka, kreativitás és áldozat" mögött pedig egy hatékony csapat, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése áll.

Az államtitkár külön köszöntötte az idei díszvendég Olaszország képviselőit, emlékeztetve: az idei magyar-olasz kulturális évad kiváló alkalom a két ország évszázados kapcsolatának elmélyítésére.

Halász János felhívta a figyelmet arra, hogy 2013-at a Nemzeti Emlékezet Program a 150 éve született Gárdonyi Géza emlékének szenteli és hogy erre az esztendőre egy másik évforduló is esik: 100 éve született Weöres Sándor.

Mint kiemelte, a technikai forradalom és a közösségi média korában az olvasói szokások is változnak. "A digitalizációra az örökségmentésen kívül másképp is tekintenünk kell, ugyanis az e-olvasók és digitális könyvek hazánkban is egyre népszerűbbek" - jegyezte meg. Az államtitkár azonban figyelmeztetett: a fiatalok körében az olvasás mint önálló ismeretszerzési és szórakozási forma érzékelhetően visszaszorult.

A magyar kormányzat ezért egy "friss, modern hangvételű, de a lényegre fókuszáló" olvasásnépszerűsítő programot tervez, amellyel a társadalom minden tagját szeretné megszólítani - fogalmazott.

Maria Assunta Accili az olasz díszvendégség programjáról szólva elmondta: számos neves szerző érkezik Budapestre, de jelen lesznek az ország legnagyobb kiadóinak képviselői és kötetei is. Számtalan olasz vonatkozású program várja a fesztivál látogatóit, akik az olasz írókkal többek között kerekasztal-beszélgetéseken, könyvbemutatókon, dedikálásokon találkozhatnak.

A nagykövet felidézte: hétszáz éve született a Dekameron írója, Giovanni Boccaccio; az évfordulóra kiállítás keretében emlékeznek meg a fesztiválon.

A több mint 300 programot kínáló rendezvényen mintegy 50 ezer kiadvánnyal, köztük 300-nál is több újdonsággal találkozhatnak a látogatók vasárnap estig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén is lesz béremelés az egészségügyben

Kormánydöntés kell még az ügyeleti díjak és a nem egészségügyi szakképesítésű egészségügyi dolgozók… Tovább olvasom