Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Megnyílt a Rembrandt-tárlat a Szépművészeti Múzeumban

Rembrandt rézkarcaiból és rajzaiból nyílt kiállítás ma délelőtt a Szépművészeti Múzeumban. A tárlat a 400 éve született holland mester előtt tiszteleg. A kiállításon a holland mester 190 műve látható.
Rembrandt Harmensz van Rijn 400 évvel ezelőtt, 1606-ban született Leidenben, s ebből az alkalomból az egész világon kiállításokkal emlékeznek meg róla. Grafikai munkásságának átfogó bemutatásával a Szépművészeti Múzeum is bekapcsolódik e nagyszabású megemlékezés-sorozatba. A budapesti tárlat keretében a mester mintegy 180 rézkarca és 10 rajza tekinthető meg.

Rembrandt holland kortársai közül az egyetlen volt, aki a műfaji specializálódással szemben az élet teljességének a bemutatására törekedett. A kiállítás a portré, a tájkép és a zsáner műfajait képviselő, illetve az ó- és újtestamentumi témákat megjelenítő rajzokat és grafikákat egyaránt magában foglalja. A legutóbb 1965-ben rendezett Rembrandt kiállításon még 14 rajza és néhány festménye is szerepelt, az eltelt évtizedek kutatásai azonban jelentősen leszűkítették Rembrandt életművét. Ha a Szépművészeti Múzeum a holland mester festményeivel nem is, számos kivételes szépségű rajzával és sokszorosított grafikáinak szinte teljes gyűjteményével büszkélkedhet. Rembrandt tíz budapesti rajza, köztük a Saskia az ablaknál, a Nő síró gyermekkel és kutyával, a Ház napfényben és a Házak mellett, a bécsi Albertina jóvoltából négy további rajza, a Kolduscsalád kutyával, Egy elefánt, Táj az Ij folyónál, és Jónás próféta Ninive falainál is látható lesz.

Emellett Rembrandt páratlan grafikai munkássága közel kétszáz rézkarcán keresztül ismerhető meg. A Szépművészeti Múzeum kiállítása Rembrandt művészetének ma is aktuális, megrendítő emberségét kívánja bemutatni, melynek köszönhetően, jóllehet az évszázadok folyamán a művészetéről alkotott kép kissé mindig módosult, egyben mégsem változott: alkotásainak csodálatában. Művészete nemcsak annak a fejlődésnek a betetőzése, ami a 15. században Jan van Eyck festészetével kezdődött, hanem a műveiből áradó mély humanizmus és kifejezésbeli gazdagság révén az egyetemes emberi kultúra kivételes értéke.

A kiállítás megtekinthető:
2006. június 30. - szeptember 25.
A kiállítás helyszíne:
1146 Budapest, Dózsa György út 41.
Nyitva tartás:
keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között (pénztárzárás 17 órakor), hétfőn zárva

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztustól indul felfelé a gázár

A gáz fogyasztói ára fogyasztással súlyozottan átlagosan 27 százalékkal emelkedik augusztus… Tovább olvasom