Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Megnyílt a táncművészeti biennálé Győrött

Öt napon át Győr ismét a tánc magyarországi fővárosa: a csütörtökön kezdődött III. Táncművészeti Biennálén a Magyar Nemzeti Balett, a szegedi Kortárs Balett és az ExperiDance mellett fellép többek között a Szlovák Nemzeti Balett, a marosvásárhelyi Maros Művészeti Együttes és a poznani Lengyel Táncszínház is.
Győr a mércét magasra tette, s a magyar kultúra fővárosa lett - fogalmazott Borkai Zsolt polgármester csütörtökön, a színház előtti téren tartott megnyitó ünnepségen. A politikus kiemelte a biennálét szervező Győri Balett művészi teljesítményét, amellyel - mint mondta - bizonyították, hogy " helyük van a magyar és az európai kultúrában".

Tizenhét együttes lép színpadra a biennálé programján - ismertette köszöntőjében Kiss János, a Győri Balett igazgatója. Szólt arról, hogy a hazai társulatokon kívül külföldi együttesek is színre lépnek. A poznani Lengyel Táncszínház produkcióját vasárnap láthatja a közönség. Ezen az esten adják át jelképesen, a táncon keresztül az EU elnökséget a lengyel együttesnek, s általa Lengyelországnak - fogalmazott Kiss János.

A megnyitó után A hattyúk tavát mutatta be a Szlovák Nemzeti Balett a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán. A pénteki gálaesten a Magyar Nemzeti Balett, továbbá a Pécsi Balett, a Badora Társulat és a Szegedi Kortárs Balett lép a közönség elé.

A Magyar Állami Népi Együttes az Álomidő című Mihályi Gábor koreográfiát viszi színre szombaton. A hétfői zárónapon az ExperiDance a Revans című táncjátékot adja elő Román Sándor koreográfiájában.

A nagyszínpadi előadások mellett a Kisfaludy teremben A suszter álma című produkciót viszi színpadra a Fitos Dezső Társulat és a Vaskakas Bábszínház pénteken. Másnap a Triptichon című Kovács Gerzson Péter produkciót láthatják az érdeklődők ugyanott.

A marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes a színház előtti szabadtéren mutatja be a Kőműves Kelemen című rockballadát, Novák Ferenc koreográfiáját szombaton. A többi napokon cigány folklór délutánnak, néptáncegyüttesek és divattánc csoportok bemutatójának ad helyet a szabadtér a teátrum előtt. A Széchenyi téren a közönség is belekóstolhat a tánc örömébe.

Az idén először táncfilm napokra is sor kerül a biennále idején . A színház márvány aulájában Lőrinc György táncművész, az Állami Balettintézet alapító igazgatójának emlékkiállítása látható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: a saját ideáink megvalósítására eddig kevés idő jutott

A Fidesz frakcióvezetője szerint a kormány hónapok óta romeltakarító munkát végez, így a Fidesz… Tovább olvasom