Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Megoldást dolgozott ki a devizahitelesek megsegítésére a pénzügyi jogok biztosa

Javaslatot dolgozott ki a devizahitelesek problémáinak megoldására Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa, amelyet még hétfőn nyilvánosságra hoznak.
Doubravszky Györgyhétfőn az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottsága előtt beszélt erről. Kiemelte: az általa, egy külső szakértő bevonásával elkészített szakmai anyagban olyan megoldást javasol, amely nem igényelne állami forrást, és nem szűkítené le az abban részt vevők körét.

Kifejtette: nem azt javasolja majd, hogy a jelenlegi árfolyamon forintosítsák a devizahiteleket, mert "ez egy igazságtalan helyzet szentesítése lenne". A pénzügyi jogok biztosa kiemelte: javaslatának az lesz a kiindulópontja, hogy a devizában nyilvántartott, de forintban felvett, és abban is törlesztett hitelekre számos olyan költség - például árfolyamrés - rakódott, amely definíció szerint nem rakódhatott volna rá.

Doubravszky György elmondta: senkinek nem érdeke, hogy a magyar bankrendszer bármilyen szempontból meginogjon, de mindenkinek érdeke, hogy olyan megoldás szülessen, amely az államnak, a hiteleseknek és a bankszövetségnek is kedvező, még ha rövid távon úgy is tűnik, hogy veszteséget hoz a bankoknak.

A magyar bankrendszer megújítását egy új, alternatív bankrendszer létrehozása segítheti - vélekedett a pénzügyi jogok biztosa.

A magyarországi háztartások devizakitettségéből, vagyis a devizahitelezésből adódó társadalmi feszültségek megoldására indított háromoldalú szakmai tárgyalásról a biztos kifejtette: bízik benne, hogy miután a Nemzetgazdasági Minisztériumban lezajlott az átadás-átvétel, folytatni tudják a tárgyalásokat, sőt fel is tudják azokat gyorsítani. Emlékeztetett arra, hogy az átmeneti időszakra, vagyis amíg nincs megállapodás, kezdeményezett egy 45 napos kilakoltatási moratóriumot. Ez nem a végleges megoldás, de fontos gesztus, amely azt biztosítja, hogy az érdemi tárgyalások alatt senki ne kerüljön az utcára - hangsúlyozta Doubravszky György.

Szólt arról is, hogy hivatala még nem tudta megkezdeni működését, aláírási joga is csak múlt péntek óta van. Elképzeléseiről kifejtette: egy modern, 21. századi fogyasztóvédelemben gondolkozik, ahol a jogászoknak kell megtanulniuk "emberül fogalmazni" és nem fordítva.

Simon Gábor (MSZP) kérdéseire válaszolva a pénzügyi jogok biztosa elmondta: a probléma megoldására irányuló kormányzati szándékot becsülni kell, és bízik abban, hogy javaslatát a devizahitelesek gondjainak megoldására a kabinet is támogatni fogja.

Elmondta, hogy álláspontja szerint az árfolyamgátba azért léptek be a vártnál kevesebben, mert az emberek olyannyira bizalmatlanok, hogy még ha jó is lenne a javaslat, akkor is elutasítanák. Minden olyan megoldást támogatni kell, amely az embereken segíthet - fogalmazott Doubravszky György.

Zsigó Róbert (Fidesz) hangsúlyozta: a fogyasztóvédelmi bizottság többször is foglalkozott a devizahitelesek problémájával, és fontosnak tartja a jövőben a pénzügyi biztos szerepét azért, hogy a magyar családok, vállalkozások még egyszer ne kerüljenek ilyen helyzetbe, mint amit a devizahitelezés okozott. A képviselő szerint el kellene érni, hogy az iskolákban tanítsanak a gyerekeknek alapvető pénzügyi ismereteket, hiszen nagyon fontos, hogy a fogyasztó elég információval rendelkezzen.

A pénzügyi biztosnak fontos szerepe van az oktatás területén - mondta Zsigó Róbert.

Szilágyi György (Jobbik) kifejtette: a kormány eddigi intézkedései a devizahitelesek ötödén segítettek, és még nekik is nagy áldozatokat kellett hozniuk a hitelcsapdából való szabadulás érdekében. Úgy vélekedett, hogy a bankszövetség, a Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyelete és a kormány más-más csónakban evez, és a kormány szavának kellene döntőnek lennie, "elég volt az egyezkedésből a bankszövetséggel, mert ők is felelősek a kialakult helyzetért".

A képviselő szerint a hitelfelvétel idején érvényes árfolyamon kellene átváltani és forintosítani a hiteleket; a bankok pedig "már bőven megkeresték azt a pénzt, amit megkereshettek ezekkel az üzletekkel". Szilágyi György hozzáfűzte, hogy szükség van normálisan működő és normálisan hitelező bankokra; a Jobbik nem a bankok, hanem azok hitelezési politikája ellen van.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2013. március 11. 23:03
    „Ezek a devizahitelek hírből sem látták az alpesi devizát, ezt több neves és elismert közgazdász és jogász írta meg szakmai tanulmányaikban, melyet a napilapok is megjelentettek, tehát: a banki csalássorozatot kell megsemmisíteni visszamenőlegesen és véglegesen az ügyfelek kártalanítása mellett!! A banki csalássorozat nem megengedett az Európai Unióban sem, tehát nem kell félni olyan visszamenőleges és végleges döntéstől, amely a bankok kártérítési kötelezettségét írja elő!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz-KDNP: az alkotmánymódosítás eldöntött kérdés

A Fidesz-KDNP parlamenti frakciója egységesen az alaptörvény negyedik módosítása mellett áll. Tovább olvasom