Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Megoldott a budapesti tömegközlekedés finanszírozása

A kormány - a fővárossal együtt - a jövő év januárjától is meg fogja oldani a budapesti tömegközlekedés finanszírozását - közölte Demszky Gábor, miután csaknem két órán át egyeztetett Bajnai Gordon kormányfővel szerdán a parlamentben.
A főpolgármester szerint ezt a miniszterelnök mondta neki az egyeztetésen. Meg fogjuk találni azt a megoldást, amelynek révén kezelhető a lesz a BKV mintegy kilencven milliárd forintos adósságállománya és a társaság a jelenlegi színvonalon működhet tovább - tette hozzá.

Az MTI úgy tudja: a megbeszélésen részt vett többek között Oszkó Péter pénzügyminiszter, Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Horváth Csaba, a fővárossal összefüggő kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős kormánybiztos, Ikvai-Szabó Imre szabad demokrata főpolgármester-helyettes és Klados Gusztáv, a DBR Metró Projekt Igazgatóság projektigazgatója is.

Az MTI információi szerint Demszky Gábor és Bajnai Gordon nem egyeztettek négyszemközt.

Demszky Gábor tájékoztatása szerint a következő két hétben szakértői szinten illetve az illetékes tárcák és a főpolgármester-helyettes részvételével tárgyalások folynak majd arról, milyen módon oldható meg technikailag a BKV 29 milliárd forintos tervezett jövő évi hiánya.

Hangsúlyozta: hosszan átbeszélték a különböző hitel-, és támogatási konstrukciókat, de döntésről, igazi megoldásról most nem tud beszámolni. A miniszterelnök részéről "egy elköteleződő nyilatkozat született" - fogalmazott.

A főpolgármester beszámolt arról: a főváros vállalta, hogy egy reorganizációs tervet készít és átadta a miniszterelnöknek annak a megrendelői szervezetnek, "tömegközlekedési szervezeti központnak" a részletes dokumentációját, amely a regionális megrendelői szervezetek mintájára jönne létre. Ez a szervezet az egyik oldalon a MÁV, a Volán és a BKV szolgáltatásait hangolná össze, a másik oldalon pedig a főváros illetve a magyar állam együttesen lennének a szolgáltatások finanszírozói - közölte.

Véleménye szerint ennek a szervezetnek az az előnye, hogy képes menetrendet összehangolni, paraméterkönyvet kialakítani és csak olyan szolgáltatás után fizet, amelynek a teljesítését ellenőrizte. Szavai szerint az új szervezettől azt várják, hogy csökkentse a MÁV, a BKV és a Volán kiadásait.

Demszky Gábor ismertette az általa javasolt csomag részleteit is. Eszerint a főváros jövőre öt, 2011-ben pedig tíz milliárd forintra kívánja növelni a jelenlegihez képest a támogatás teljes nagyságrendjét. Ezzel párhuzamosan hét milliárd forintot meg akarnak takarítani a BKV gazdálkodásában.

Mint mondta, az elkötelezettségük bizonyítékaként ezt a javaslatot beviszi a december 16-fővárosi közgyűlés elé is.

Jelezte, a kormány átláthatóságra vonatkozó ajánlásáról a BKV következő igazgatósági ülése dönt, de biztos, hogy ezeket elfogadja és beépíti a cég szervezeti és működési szabályzatába.

Kérdésre válaszolva leszögezte: a főváros Főgáz részvényei nem használhatók fel biztosítékként és ezt privatizációs szerződés is rögzíti.

A Margit híd felújításának esetleges négy hónappal későbbi befejezéséről azt mondta: a kivitelező cég erről egyedül nem dönthet, folynak a tárgyalások az ügyben.

Demszky Gábor egy másik kérdésre válaszolva kitért arra: a 4-es metró második szakaszáról sem született most semmilyen döntés, de ez is témája a tárgyalásoknak a következő két hétben.

Az MTI kérdésére úgy fogalmazott: nem feszült, hanem inkább tárgyszerű hangulat volt találkozón.

Molnár Csaba kancelláriaminiszter - aki részt vett a megbeszélésen - két nappal a találkozó előtt választ küldött a főpolgármester múlt heti, a miniszterelnöknek írt levelére.

Az MTI birtokába került dokumentumból kiderül, hogy a kormány a május óta tartó egyeztetéseken minden alkalommal kinyilvánította hajlandóságát arra, hogy a BKV reorganizációjához támogatást nyújtson, ugyanakkor a kormányzati segítség feltételeit is többször ismertette. "A szükséges lépések döntő része egyelőre nem, vagy csak részben valósult meg" - olvasható a dokumentumban.

Molnár Csaba levele szerint "a nyár folyamán okkal váltottak ki közfelháborodást azok a felelőtlen és nem transzparens gazdálkodásához kötődő ügyek, amelyek a közpénzek hatékony és átlátható felhasználására hívták fel a figyelmet. Az ilyen és hasonló esetek elkerülése érdekében szükséges lépések megtétele előfeltétele a kormány és a Főváros közös fejlesztési és finanszírozási együttműködésének".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekbántalmazás Egerbaktán

A Heves Megyei Egységes Gyermekvédelmi Intézet vezetője úgy tudja, hogy nem történt szemérem elleni… Tovább olvasom