Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Megöntözetlen virágok

Ady egyik versében a vágyakról beszél. Olyan vágyakról, amelyekkel a lélek fagysebek nélkül végigtelelheti az örökkévalót. P. Nagy Gabi fotográfiái pedig a csendről szólnak. A csendről, ami a szív mélyén fészkel, s ünnepként olykor szabad szárnyakat növeszt. Mert ezek a képek mesélnek, szelíd mozdulattal nyitják meg a lélek történései felé vezető kaput. Feltárul a „magánbirodalom”: finom motozás hallatszik, amint a dérverte homlokú költő, Nagy László a dobozból gondosan kiválaszt egy szál gyufát és angyali mozdulatából parányi láng terem. Már izzik is a cigaretta, a vibráló parázsból fátyolos füst emelkedik a plafon felé. Hallani, amint a szippantás szertartásos ritmusából gondolat, vers fogan.

P. Nagy Gabi jóvoltából tanúi lehetünk annak is, ahogy Tóvári mester arcán kép születik: magával ragad bennünket a teremtés földön is érzékelhető, átélhető pillanata. A szem, a száj, a kéz hármasában kalandozhat a tekintet, hogy még mielőtt a képzelet végtelenjébe emelkedünk, a fotográfus ajándékaként magunkkal vihessünk egy-egy töredéket az alkotó lélek titkaiból. Hasonló meghívást tolmácsolnak a Szombathelyi Lászlóról készült képek is: megmutatják, miként épül a „torony”, egy-egy gondolattal miként rugaszkodik el a művész az ég felé.
Az alkotás ünnepének hangulata érződik a köznapi mesékből is. Az arcokból, Párizs elkapott „mozdulataiból”, az öreg bölcs ráncaiból, a csecsemő tejszagú mosolyából, a tiszta kamaszölelésből. A perspektívákból, ahol sajátos történet minden kép: a gyökerek, a fák, a kazlak, a lépcsők, a betongyűrűk különös, P. Nagy Gabi által „kilesett” és a most ránk bízott életrajza. Aztán ott van még egy fotográfia: gyermekárnyék tekint – felemelt kézzel – a panelek monoton sivatagába. A kis herceg juthat eszünkbe, aki barátot, embert, – nagybetűvel – Embert keres és végül néhány bölcs tanulsággal örökre elmerül a látóhatár peremén.
P. Nagy Gabi képei – bármilyen furcsának tűnik – önmagáról szólnak. Mindegyik fotográfia egy-egy kitárulkozás – ahogy a kiállítás címe is mondja – abban a szobában, ahol elfelejtettük megöntözni a virágokat. (A kiállítás szeptember 24-ig látható a Petőfi Sándor Művelődési Ház galériájában.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Thurzó László – orvos

Tovább olvasom