Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Megrongálták a Kun Emlékhelyet Karcag határában

Feljelentést tesz Karcag önkormányzata a rendőrségen amiatt, hogy ismeretlenek megrongálták a helyhatóság tulajdonában lévő Kun Emlékhely alkotásait - közölte a város jegyzője csütörtökön.
Rózsa Sándor tájékoztatása szerint nem tudni, pontosan mikor követték el a cselekményt, az esetről egy helyi lakos tett bejelentést a napokban. Annyi bizonyos csupán, hogy az ismeretlen tettes a kun településeket szimbolizáló hét kőszobor közül a Berekfürdőt jelképező alkotás címerét ellopta, a kunmadarasit pedig megrongálta.

A jegyző úgy véli: mivel az eltűnt, illetve megsérült, 15 centiméteres bronz címerek értéke nem számottevő, s a többi emlékmű hasonló részeit sértetlenül hagyták, nem valószínű, hogy színesfémtolvajok követték el a lopást és a rongálást.

Rózsa Sándor hangsúlyozta: Karcagon az elmúlt 30 évben nem történt szoborrongálás vagy szoborlopás, a 4-es számú főút mentén, a település határában 1995-ben kialakított és Györfi Sándor helyi szobrászművész alkotásaival díszített Kun Emlékhelyen sem fordult még elő károkozás. "Itt nem divat az ilyesmi" - fogalmazott.

A mostani eset azonban az eltűnt darab viszonylag csekély értéke ellenére is jelentős veszteséget okozott az önkormányzatnak. A rongálás és a megsérült szobrok helyreállításának költsége ugyanis eléri a 200 ezer forintot – tette hozzá. Kitért ara, hogy időközben a művész is járt a helyszínen és a nyomokat megvizsgálva úgy nyilatkozott: a tettes valószínűleg felkészülten érkezett, mert speciális szerszámokat használt.

A jegyző kijelentette: a köztéri alkotások kijavításáról a lehető legrövidebb időn belül gondoskodni fog a helyhatóság, mely tulajdonosként hivatalosan feljelentést tesz az ügyben lopás és a rongálás miatt.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2010. szeptember 30. 17:41
    „A sötétség milyen rossz annak aki hüle.”
  • 1. apátfalvi 2010. szeptember 30. 15:19
    „Biztos a hülyéi azt hitték, hogy a kunbélának állít emléket... :/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leégett egy család ház tetőszerkezete

Leégett egy családi ház tetőszerkezete csütörtök reggel Budapesten, a XI. kerületi Örsöddűlő úton; a… Tovább olvasom